Pagrindinis iš jų yra gaktinis stuburgalio raumuo. Jo funkcija - palaikyti dubens organus ir užtikrinti taisyklingą jų padėtį.

Šį raumenį turi ir vyrai, ir moterys. Moterims jo skaidulos apgaubia makštį ir palaiko šlaplės tonusą, reguliuoja šlapinimosi procesą. Šio raumens stangrumas yra viena priežasčių, kodėl sulaikome šlapimą. Vyrams šis raumuo yra šalia prostatos ir šlaplės.

Stuburgalio raumuo yra laikomas ir seksualumą saugančiu raumeniu. Manoma, kad būtent jo stiprumas, treniruotumas ir stangrumas nulemia seksualinio malonumo stiprumą tiek vyrams, tiek moterims. Moterys, turinčios šį raumenį stangresnį, pastebi, kad jos pasiekia orgazmą greičiau, ir partneriui suteikia daugiau malonumo. Dauguma vyrų, turinčių gerai ištreniruotą minėtą raumenį, gali geriau kontroliuoti ejakuliaciją, pailginti lytinį aktą ir išvengti priešlaikinės ejakuliacijos.

Dar 1952 metais vokiečių gydytojas Arnoldas Kėgelis, nagrinėdamas šlapimo nelaikančių žmonių problemas, pasiūlė pratimų kompleksą, kurie pagerindavo tokių ligonių savijautą ir gyvenimo kokybę.

„Kaip išsiaiškinti, ar tikrai reikia jums šių pratimų: kai šlapinatės, pamėginkite užlaikyti. Jei pavyksta sunkokai sulaikyti, tada reiktų pastiprinti dubens dugno raumenis, o jei lengvai – galite atlikti pratimus kaip prevenciją“,- sako sporto klubo „Goodlife“ trenerė ir kineziterapeutė Toma Kreivėnaitė ir siūlo išmokti kelis pratimus bei daryti juos periodiškai.

Ši mankšta puikiai tinka visiems, tiek sėdimą, tiek stovimą darbą turintiems žmonėms, tiek po mažojo dubens srities operacijų, taip pat turint antsvorio, užkietėjus viduriams, esant neurologiniams pažeidimams.

Kėgelio pratimai taip pat rekomenduojami sveikoms nėščiosioms bei visoms natūraliu būdu pagimdžiusiosioms moterims. Pratimus galite atlikti visur: sėdint darbe, vairuojant, dirbant stovimą darbą, namuose ilsintis ar jau atsigulus į lovą.

1. „Liftas“

Reikia įtempti raumenis taip, kaip mes juos įtempiame norėdami sustabdyti šlapimo ištekėjimą. Lėtai suskaičiuoti iki trijų. Atsipalaiduoti. Bus kiek sudėtingiau, įtempus raumenis, juos tokioje padėtyje išlaikyti 15-20 sekundžių, o vėliau palengva atleisti. 

Pradedame nuo tolygaus „kilimo liftu“ – raumenis įtempiame tik truputėlį (1 aukštas), palaikome 3-5 sekundes, kylame toliau ir įtempiame raumenis šiek tiek stipriau (2 aukštas), palaikome... Taip tęsiame iki savo ribos – 4-7 „aukšto“. Žemyn leidžiamės lygiai taip pat palengva, porą sekundžių užtrunkant kiekviename aukšte.

2. „Kuo greičiau – tuo geriau“

Kuo greičiau įtempti ir atpalaiduoti raumenį dešimt kartų, o po to pailsėti.

3. „Stangintis kaip gimdymo metu“

Pradėti treniruotis reikia nuo dešimties lėtų įtempimų, dešimties sutraukimų ir dešimties išstūmimų po penkis kartus per dieną. Po savaitės padidinti krūvį kiekvieną pratimą pailginant penkiais kartojimais ir taip kas savaitę kartojimų skaičių didinti kol, kiekvienas pratimas nebus kartojamas po 30 kartų. Vėliau tęsti treniravimąsi atliekant bent po penkis pratimų rinkinius per dieną taip palaikant raumenų tonusą.

*Atliekant pratimus, nepamirškite lėtai ir tolygiai kvėpuoti.