Neseniai atlikti tyrimai, kuriuose buvo tyrinėjami hormonų sintezės pikai žmogaus organizme, parodė, kad kavos poveikį galima sustiprinti ją geriant pagal tam tikrą grafiką, ir tai padeda žmonėms būti produktyvesniems.

Tyrėjo Steveno Millerio teigimu, tai susiję su tuo, kad kofeinas yra savotiškas narkotikas, veikiantis mūsų vidinius biocheminius procesus. Tai reiškia, kad kavą reikia vartoti kaip preparatą – strategiškai, atsižvelgiant į organizmo biologinius ritmus. Su jais sinchronizavus kavos vartojimą, šio gėrimo poveikis sustiprės. Egzistuoja net mokslinė disciplina, kuri nagrinėja biologinių ritmų ir vaistų sąveiką – chronofarmakologija.

Mūsų biologinius ritmus arba vidinį cirkadinį laikrodį kontroliuoja mažytė smegenų sritis – suprachiazmatinis branduolys (angl. suprachiasmatic nucleus, arba SCN). Šis cirkadinis laikrodis atlieka įvairias funkcijas – kontroliuoja ciklą „miegas-būdravimas“, energijos suvartojimą ir išeikvojimą, cukraus balansą ir apskritai homeostazę.

Be kita ko, suprachiazmatinis branduolys kontroliuoja mūsų hormonus, įskaitant ir kortizolį – streso hormoną. O kofeinas sukelia kortizolio kiekio svyravimus, ir jei kofeinas paveikia priešingą šio rodiklio fazę, jo kaip stimuliatoriaus poveikis bus minimalus. Dr. S. Milleris kavą rekomenduoja gerti ryte nuo 9:30 iki 11:30.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)