Galite jaustis budresni

Išgerti du puodeliai kavos per dieną padeda daugeliui žmonių jaustis labiau susikaupusiems ir budresniems.

Pasak klinikinės psichologės daktarės Ellen B. Littman, taip yra todėl, kad „kofeinas žadina centrinę nervų sistemą, skatindamas dopamino ir kitų neuromediatorių išsiskyrimą ir blokuodamas miegą sukeliančio adenozino absorbciją“.

Tyrimai patvirtina paplitusį įsitikinimą, kad rytinis kavos puodelis suteikia žvalumo.

„Atsižvelgdami į lūkesčius, kad kava didina budrumą ir gerina psichomotorinį funkcionavimą, daugelis žmonių ieško kavos, norėdami neutralizuoti nuovargį, išlikti budrūs, atbaidydami mieguistumą, padidinti pažintinę veiklą ir darbo našumą“, – priduriama 2021 m. žurnale „Nature Journal“ paskelbtame tyrime.

Tyrime daroma išvada, kad kavos gėrimas iš tiesų pagerina neurokognityvinę funkciją, nes pertvarko smegenų neuronų tinklus.

Kava

Galite jausti nerimą ar drebulį

Daugumai sveikų suaugusiųjų saikingai vartojamas kofeinas yra saugus, sako gydytojas Davidas Seitzas, „Ascendant Detox“ Niujorke medicinos direktorius.

Tačiau jis pažymi, kad svarbu žinoti, kiek jo suvartojate, ir geriausia būtų neviršyti 400 mg per dieną arba ne daugiau kaip keturių puodelių.

„To pakanka, kad gautumėte kofeino naudą ir nekiltų pavojus sveikatai“, – aiškina jis.

Vis dėlto jis pažymi, kad kai kurie žmonės patiria neigiamą šalutinį poveikį dar nepasiekę 400 mg, ir jei taip nutinka jums, „laikas mažinti kiekį arba išvis nustoti vartoti“.

Visų pirma jis atkreipia dėmesį, kad daugelis žmonių, išgėrę per daug kavos, jaučia susijaudinimą.

„Nedidelis kofeino kiekis gali padėti jaustis žvalesniems ir geriau susikaupti, tačiau per didelis jo kiekis gali turėti priešingą poveikį. Galite pradėti jausti nervingumą, nerimą ar net galvos skausmą“, – pasakoja jis „Best Life“.

Tai gali paveikti jūsų širdį

Daugelis žmonių gali išgerti daugiau nei du puodelius kavos be jokių incidentų. Tačiau, kaip sako Seitzas, „svarbu žinoti savo ribas ir įsitikinti, kad gaunate reikiamą kofeino kiekį, kad gautumėte naudos be jokių neigiamų pusių“.

Ypač jis įspėja, kad vartojant per daug kavos gali padažnėti širdies ritmas, „o tai gali būti pavojinga, jei sergate širdies ligomis“.

Taip pat gali padidėti kraujospūdis, kuris taip pat laikomas širdies ir kraujagyslių rizikos veiksniu.

Tačiau Harvardo sveikatos leidyklos ekspertai pažymi, kad jei kasdien išgeriate mažiau nei penkis puodelius ir esate geros sveikatos, kavos vartojimas iš tikrųjų gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Visų pirma, Amerikos kardiologų kolegija teigia, kad kasdien išgeriant du-tris puodelius kavos „mažiausia aritmijos, širdies arterijų užsikimšimo, insulto ar širdies nepakankamumo rizika, nepriklausomai nuo to, ar jie gėrė maltą, ar tirpią kavą“.

Galite mėgautis kai kuriais svarbiais antioksidantais

Cindy Wilson, mitybos specialistė, sutinka, kad saikingas kavos gėrimas, kurį ji apibrėžia kaip du-keturis puodelius, turi didelės naudos.

„Kavoje gausu antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir kai kurių rūšių vėžys, riziką“, – sako ji „Best Life“.

Tiesą sakant, pasak Johnso Hopkinso medicinos centro, įrodyta, kad geriant tamsiai skrudintą kavą sumažėja DNR grandinių lūžių, „kurie atsiranda natūraliai, bet gali sukelti vėžį ar auglius, jei jūsų ląstelės jų nesuremontuoja“.

Jų specialistai pažymi, kad kavos mėgėjai 26 proc. rečiau serga storosios žarnos vėžiu.

Jums gali išsivystyti rūgšties refliuksas

Vilsonas pripažįsta, kad kava turi ir trūkumų. Ji sako, kad geriant didelį kiekį kavos, ypač tuščiu skrandžiu, „gali padidėti rūgšties refliukso ir virškinamojo trakto diskomforto rizika dėl jos rūgštingumo ir skrandžio rūgšties gamybos skatinimo“.

Jei į mišinį įmaišysite pieno, galite pastebėti, kad dėl rūgštingumo ir riebalų derinio simptomai gali pablogėti. Išbandę mažai rūgštinę kavą, galite išvengti šių nemalonių šalutinių poveikių, tačiau tuo pačiu metu galėsite mėgautis kasdieniniu kavos gėrimu.

Gali nukentėti jūsų miegas

Pasak Miego fondo (Sleep Foundation), „dėl kofeino vartojimo galite užmigti vėliau, iš viso miegoti mažiau valandų ir miegas gali būti ne toks malonus“.

Tai gali būti ypač aktualu, jei esate jautrūs kofeino poveikiui arba jei kavą geriate po pietų ar vakare, perspėja Vilsonas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kofeinas gali turėti įtakos jūsų budrumo lygiui ilgiau, nei manote. The Sleep Foundations pažymi, kad jo poveikį galite jausti dar penkias valandas po to, kai baigėte gerti savo gėrimą, arba dar ilgiau.

Jums gali būti mažesnė 2 tipo diabeto rizika

Išgėrus daugiau nei du puodelius kavos – tiek su kofeinu, tiek be kofeino – taip pat gali sumažėti rizika susirgti 2 tipo diabetu.

Diabetes.co.uk, internetinės diabetu sergančiųjų bendruomenės, duomenimis, taip yra todėl, kad kavoje yra polifenolių – antioksidantų, kurie, kaip manoma, padeda išvengti uždegiminių ligų, pavyzdžiui, 2 tipo diabeto.

Be polifenolių, kavoje taip pat yra mineralų magnio ir chromo, aiškinama svetainėje.

„Didesnis magnio suvartojimas siejamas su mažesniu sergamumu 2 tipo diabetu. Šių maistinių medžiagų mišinys gali būti naudingas gerinant jautrumą insulinui, o tai gali padėti atsverti priešingą kofeino poveikį“, – rašo jie.

***

Kai kalbama apie vartojamus vaistus ar bet kokius kitus sveikatos klausimus, visada tiesiogiai kreipkitės į savo sveikatos priežiūros specialistą.