Ne tik užšaldyti, bet ir atšildyti

Kad užšaldytos uogos, vaisiai ar daržovės išlaikytų didžiausią įmanomą vertę, gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė rekomenduoja jas šaldiklyje laikyti ne ilgiau nei metus.

„Be abejo, geriausia suvartoti kuo greičiau. Kuo ilgiau laikome, tuo daugiau vitaminų prarandama, taigi iki kitų metų birželio atsargos turėtų būti suvartotos. Visada geriau rinktis šiųmetes šviežias“, – patikslina specialistė ir priduria, jog pasirenkamos gėrybės turėtų būti geriausios vegetacinės būsenos – labiausiai prinokusios, o ne pusžalės ar pernokusios.

Nors kiekvienas produktas šaldant praranda skirtingą vitaminų kiekį, jų maistinių medžiagų, vitaminų, antioksidantų, mineralų ir kitų gerųjų savybių išsaugoma 80–90 proc. Tiesa, svarbu, kad tai būtų daroma technologiškai teisingai.

„Jei šaldome uogas, svarbu patikrinti, ar jos nėra pažeistos, gerai sunokusios. Jei šaldome netrintas, nepjaustytas ir kitaip nesusmulkintas, gerai nuplauname po tekančiu vandeniu. Svarbiausia sąlyga, kad šaldymas būtų tinkamas – uogas gerai nusausinti. Jei paliksime su vandens lašeliais, uogos sukibs, taps vienu dideliu ledu ir praras didelę dalį savo vertės“, – atkreipia dėmesį pašnekovė. Ji pataria ant vienkartinio popieriaus uogas išsklaidyti plonu sluoksniu ir palikti pradžiūti.

„Kita svarbi sąlyga uogas užšaldyti greitai. Ypač gerai, kai šaldiklis turi vadinamąją šaldymo funkciją „super fross“. Taip produktai užšaldomi staiga, o ne pamažu. Kuo staigiau produktai pereis į ledo būseną, tuo daugiau maistinės vertės išlaikys“, – aiškina dietologė.

Kristina Jasmontienė

Jau užšaldytus produktus K.Jasmontienė pataria tik tada suberti į specialius maišelius ar kitas pakuotės. Taip produktai nebus sukibę.

„Nerekomenduojama naudoti tų pačių maišelių šimtąjį kartą ar tam taupyti indelių nuo grietinės arba ledų. Nors tai vis dar populiaru, reikėtų atsižvelgti į tai, jog plastmasė – yranti medžiaga, todėl jei nėra pritaikyta tam tikrai minusinei temperatūrai, į šaldomą produktą išskirs kenksmingas chemines medžiagas“, – įspėja specialistė.

Jei gėrybes šaldome ne sluoksniu šaldiklyje, o iškart sudėję į specialią šaldymui skirtą dėžutę ar maišelį, K.Jasmontienė rekomenduoja kaip įmanoma daugiau išstumti iš jo oro.

Vis dėlto tinkamai sušaldyti produktus – tik pusė darbo. Gydytoja sako, jog ne mažiau svarbu juos tinkamai ir atitirpinti.

„Iš šaldiklio ištrauktų uogų ar kitų gėrybių nepalikite tiesiog kambario temperatūroje ant spintelės. Atšildyti jas reikėtų po truputį: iš šaldiklio į šaldytuvą. Taip produktą pažeidžiame mažiausiai.

Šaldyti nesmulkintas

Miško ar sodo gėrybių maistinių medžiagų, anot specialistės, liks mažiau, jei juos šaldysime supjaustytus ar kitaip susmulkintus.

„Kiekvienas produktas yra skirtingai jautrus apdorojimui. Svarbu žinoti, kad bet koks veiksmas – pjaustymas ar trynimas – paveikia jų gerąsias savybes“, – teigia dietologė.

Šaldomos uogų tyrės su cukrumi taip pat turi vertės.

„Žiemą vietoje virtos ir dar papildomai apdorotos pirktinės uogienės trintos braškės su cukrumi iš šaldymo kameros bus neabejotinai naudingesnės. Ko gero, ir cukraus joje bus mažiau“, – apie pagrindinį privalumą naminiam produktui kalba K.Jasmontienė.

Daug vandens turinčių gėrybių specialistė šaldyti nesiūlo. Verčiau pasirinkti kitą jiem tinkamesnį konservavimo būdą. Mat jei šaldysime arbūzą ar pomidorus, turėsime beveik tik ledą, o vertės mažai.

Kietas daržoves, tokias kaip morkas, žirnelius, prieš šaldant gydytoja rekomenduoja nublanširuoti. Taip šaldymas taps gerokai kokybiškesnis. Nevirti, bet tik minutei dviem įkišti į verdantį vandenį. Po to staigiai į šaltą. Taip daržovėse sustabdoma natūrali jų fermentacija, maistinės medžiagos „užkapsuliuojamos“.

Uogų maistinė vertė


  • 100 g braškių – 46 kilokalorijos, baltymų 1 g, angliavandenių 10 g ir 0 g riebalų.
  • 100 g mėlynių yra 54 kcal, 1 g baltymų, 12 g angliavandenių, 1g riebalų.
  • 100 g žemuogių yra 34 kcal, 0,8 g baltymų, 6,3 g angliavandenių, 0,4 g riebalų.
  • 100 g šilauogių yra 44 kcal, 11,5 g angliavandenių, 0,7 g baltymų, 0,5 g riebalų.
  • 100 g vyšnių yra 58 kcal, 1 g baltymų, 12 g angliavandenių, 1 g riebalų.