Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės – grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau.
© Fotolia nuotr.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Kad jie įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, juos trumpam galima pamerkti į verdantį pieną.

Voveraitės

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas – taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti tik vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos – nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas, priešingu atveju, grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve. Tai sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti, nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite grybus vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą.

Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų skiriasi tuo, kad be druskos čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu būdu ne aukštesnė.

Baravykai

Baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapų, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento ir lauro lapų. Į indą pilame pusę stiklinės vandens, dedame prieskonių ir druską, užverdame.

Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min. vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemkite grybus iš sūrymo. Dėkite juos į stiklainius, užilkite sūrymu ir ataušusius statykite į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, lepšiai, raudonikiai

10 kg grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 juodojo pipiro žirnelių. Nuvalytus grybus dėkite į pasūdytą vandenį, užvirkite ir virkite dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplaukite po šaltu vandeniu. Į indą dėkite grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuokite su druska bei prieskoniais. Indą užriškite marle ir prispauskite lėkštute. Po kelių dienų patikrinkite, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, prispauskite didesniu svoriu. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

SEB paskelbė naujus įkainius – kai kas brangs dukart (337)

Kaip ir kiti komerciniai bankai, SEB bankas pranešė kad netrukus didins dalies paslaugų...

Gyvai / Vienuoliktasis Dakaro etapas: Žalą ištiko krachas, finišavo Juknevičius ir Vanagas (371)

Vienuoliktajame jubiliejinio 40-ojo Dakaro ralio etape sportininkams trečiadienį reikėjo iš Beleno...

Lietuvio įspūdžiai iš audringiausio Hamburgo rajono: radau viską, nuo ko valdžia saugo mūsų šalies žmones (366)

Įsijautęs į nuo alkoholio, prostitucijos, rūkalų ir marihuanos išvalytos Lietuvos įvaizdį...

Avangarde finišavęs Juknevičius: labai gaila Vaido (2)

Vienuoliktasis Dakaro etapas vieniems Lietuvos sportininkams buvo sėkmingas, kitiems labai skaudus....

Brolį nustelbęs LiAngelo atvedė „Vytautą“ į sudėtingą pergalę prieš „Vytį“ (36)

Broliai Ballai vėl buvo rezultatyviausi, o jų padedama Prienų-Birštono „Vytauto“ ekipa „Big...

Kaip mylimajam pasakyti, kad vienas jo sekso judesys jums visai nepatinka? (27)

Kiekvieną mėnesį „Women`s Health“ svetainė su trimis „Men`s Health“ atstovais analizuoja...

Vasario 16-ąją bus leista valgyti mėsą (354)

Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis – šįmet sutampa su pirmuoju gavėnios...

Jauna moteris dėl tampono neteko ir antros kojos (28)

Amerikietei manekenei, kuri dėl higieninio tampono sukelto toksinio šoko sindromo neteko dešinės...

Mokslininkai aptiko dar vieną vyrų ir moterų skirtumą: kas susijaudinus darosi jų galvose? (9)

Tai, kad moterys ir vyrai yra labai skirtingi, žino visi. Evoliucija ir per tūkstantmečius...

Gyvai / Milžinišką deficitą panaikinęs „Lietuvos rytas“ patyrė nesėkmę ir Turine (101)

Finalas – taip įvardino „Lietuvos ryto“ strategas Rimas Kurtinaitis Europos taurės F grupės...