aA
Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės – grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau.
© Fotolia nuotr.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Kad jie įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, juos trumpam galima pamerkti į verdantį pieną.

Voveraitės

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas – taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti tik vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos – nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas, priešingu atveju, grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve. Tai sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti, nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite grybus vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą.

Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų skiriasi tuo, kad be druskos čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu būdu ne aukštesnė.

Baravykai

Baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapų, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento ir lauro lapų. Į indą pilame pusę stiklinės vandens, dedame prieskonių ir druską, užverdame.

Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min. vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemkite grybus iš sūrymo. Dėkite juos į stiklainius, užilkite sūrymu ir ataušusius statykite į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, lepšiai, raudonikiai

10 kg grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 juodojo pipiro žirnelių. Nuvalytus grybus dėkite į pasūdytą vandenį, užvirkite ir virkite dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplaukite po šaltu vandeniu. Į indą dėkite grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuokite su druska bei prieskoniais. Indą užriškite marle ir prispauskite lėkštute. Po kelių dienų patikrinkite, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, prispauskite didesniu svoriu. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Anglijoje išžagintos ir nužudytos 14-metės byloje – motinos liudijimas: ji kėlė labai daug rūpesčių (96)

14-metės iš Lietuvos, kuri buvo nužudyta Vulverhamptone, Jungtinėje Karalystėje, motina...

Šūviai Kalėdų mugėje Strasbūre: skaičiuojami nukentėję skelbiama apie vieną žuvusįjį (72)

Prancūzijoje, Strasbūre po šaudynių netoli miesto kalėdinės mugės mažiausiai vienas asmuo...

Gyvai / Europos taurės dvikova Italijoje: „Fiat“ – „Rytas“ (17)

Vilniaus „Rytas“ (3-5) antradienį išvykoje kimba į atlapus Europos taurės D grupėje dar nė...

Ekspertai įvertino Statkevičiaus ir Janus rietenas: kažkas turi pasakyti, kad karalius nuogas (340)

Pirmadienio vakarą viešai skalbinius džiaustę dizaineriai Juozas Statkevičius ir Julija Janus...

Vėžiu susirgusi Vaiva pinigų negauna: kovoja ne tik su liga, bet ir su draudimo bendrove (154)

Kaip ir daugeliui vėžio diagnozė Vaivai Mickuvienei buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus. „Man...

Geriausią sezoną Kinijoje žaidžiantis Motiejūnas patyrė traumą (15)

Donatas Motiejūnas šios dienos rungtynėse sužaidė vos 12 minučių, o kaip praneša Kinijos...

Valstybės politika žeidžia studentą: kodėl skatinama būti išlaikytiniu? (10)

Esu paskutinio kurso dieninio skyriaus magistrantas. Prieš kelias dienas netekau darbo. Kaip žinia,...

Išskirtinio muziejaus idėją Rokiškiui dovanojęs italas: prakartėlė nėra tik religinis simbolis

Italas kūrėjas, mecenatas Angelo Frosio Rokiškiui dovanojo unikalią idėją: jo dėka Rokiškio...

Įvertino „Barclays“ pasitraukimą: taip gerai Lietuvoje jau seniai nebuvo – bus dar daug kitų (93)

Daliai žmonių pradėjus skambinti pavojaus varpais, kad „ Barclays “ – tik pirmoji kregždė,...