aA
Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės – grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau.
Kaip tinkamai sūdyti grybus
© Fotolia nuotr.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Kad jie įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, juos trumpam galima pamerkti į verdantį pieną.

Voveraitės

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas – taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti tik vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos – nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas, priešingu atveju, grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve. Tai sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti, nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite grybus vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą.

Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų skiriasi tuo, kad be druskos čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu būdu ne aukštesnė.

Baravykai

Baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapų, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento ir lauro lapų. Į indą pilame pusę stiklinės vandens, dedame prieskonių ir druską, užverdame.

Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min. vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemkite grybus iš sūrymo. Dėkite juos į stiklainius, užilkite sūrymu ir ataušusius statykite į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, lepšiai, raudonikiai

10 kg grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 juodojo pipiro žirnelių. Nuvalytus grybus dėkite į pasūdytą vandenį, užvirkite ir virkite dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplaukite po šaltu vandeniu. Į indą dėkite grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuokite su druska bei prieskoniais. Indą užriškite marle ir prispauskite lėkštute. Po kelių dienų patikrinkite, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, prispauskite didesniu svoriu. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sutkaus ir Zalatoriaus bylos esmė: veikė kaip konfederacijos vadovas, o pinigus gavo sau (132)

Teisėsauga sulaikė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų ir Lietuvos bankų...

Vasaros atostogų sezonas prasideda: kurios Europos šalys atveria sienas lietuviams (28)

Nors šalių vyriausybės vis dar pataria vengti būtinų tarptautinių kelionių, dauguma Europos...

Klaipėdos policija skubiai kreipiasi į visuomenę: į automobilį jėga įsodinta mergina šaukėsi pagalbos ieškomas užfiksuotas automobilis (111)

Klaipėdos policija informavo, kad ieškomas vaizdo kameromis užfiksuotas automobilis. Pranešama,...

Anapilin iškeliavo geriausias XX a. Lietuvos rankinio vartininkas (9)

Eidamas 79-uosius mirė garsus Lietuvos rankininkas, treneris, sporto vadovas Kęstutis Edmundas...

Pirmas išsiskyrusios moters pasimatymas įsimins ilgam: po karantino išlįs visi maušai (494)

Išskyrusiai moteriai susitikinėjant su vyrais yra dvi pusės. Viena: pajunti, kad sulauki daug...

Alkoholis siejamas su 60 ūmių ir lėtinių ligų: gydytoja įvardijo gėrimų grupę, kuri situaciją tik pablogina (144)

Vasara – atostogų metas, kai norisi atsipalaiduoti, daugiau laiko praleisti gamtoje. Tai laikas,...

Atslinkus ciklonui oras įšils iki 19 laipsnių (1)

Artimiausią parą per Lietuvą slinks atmosferos frontas. Jau trečiadienio naktį dangumi plauks vis...

Laura Dzervė

Rūkyti nemokamai ir sutaupyti: iš daug žadančio sportininko staiga pavirto į nusikaltėlį (1)

Prieš savaitę buvo mokyklos išleistuvės, iki Joninių liko keletas dienų, vasara buvo vos...

Jau birželio pabaigoje Kuršių nerija bus tik turtuoliams: trečdaliu pakeltą „ekologinį“ mokestį vadina visišku nesusipratimu (219)

Šią vasarą važiuojantieji į Neringą turės gerokai pakratyti piniginę. Nuo birželio 20 dienos...

Nepasitiki valdžios sprendimu dėl vienkartinės 200 eurų išmokos: ar tai netaps meškos paslauga? (248)

Lietuvos vyriausybė priėmė sprendimą išmokėti rugpjūčio mėnesį visiems šalies pensininkams...

|Maža didelių žinių kaina