Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės – grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau.
© Fotolia nuotr.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Kad jie įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, juos trumpam galima pamerkti į verdantį pieną.

Voveraitės

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas – taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti tik vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos – nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas, priešingu atveju, grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve. Tai sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti, nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite grybus vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą.

Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų skiriasi tuo, kad be druskos čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu būdu ne aukštesnė.

Baravykai

Baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapų, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento ir lauro lapų. Į indą pilame pusę stiklinės vandens, dedame prieskonių ir druską, užverdame.

Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min. vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemkite grybus iš sūrymo. Dėkite juos į stiklainius, užilkite sūrymu ir ataušusius statykite į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, lepšiai, raudonikiai

10 kg grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 juodojo pipiro žirnelių. Nuvalytus grybus dėkite į pasūdytą vandenį, užvirkite ir virkite dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplaukite po šaltu vandeniu. Į indą dėkite grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuokite su druska bei prieskoniais. Indą užriškite marle ir prispauskite lėkštute. Po kelių dienų patikrinkite, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, prispauskite didesniu svoriu. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gyvai / Antrasis Eurolygos ketvirtfinalio mūšis: „Olympiakos“ – „Žalgiris“ Į OLY gretas grįžta vienas lyderių (57)

Penktadienį vakare Pirėjo „Taikos ir Draugystės“ arenoje Eurolygos ketvirtfinalio antrame mače...

Atvėrė vartus į „ateities kalėjimą“: „Agurkinių“ lyderiui – išskirtinės gyvenimo sąlygos (128)

Kameroje, kuri labiau primena dviejų ar trijų žvaiždučių viešbučio kambarį, pastatyti...

Kūno kalbos tyrinėtoja: mūsų kūnas parodo daugiau, nei norime (12)

Domėtis kūno kalba svarbu, nes dažnai kūnas suteikia daug informacijos apie žmogų. Visgi tam...

Garsusis švedų didžėjus Avicii rastas negyvas pildoma (77)

Garsus švedų didžėjus ir prodiuseris Avicii mirė sulaukęs vos 28-erių, skelbia billboard.com....

Santykiai su Rusija ir raudonos linijos: ar mes sugebėtume atpažinti ir sureaguoti į jų žingsnius (201)

Lietuva santykiuose su Vakarų ir Šiaurės kaimynais gali išgyventi aukso amžių, interviu DELFI...

Lietuva po 1918 m. vasario 16 d.: netikėlių tautos mitas ir kitos vokiečių pinklės (4)

Lietuvos atgimimo pradžią žymėjusio 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės akto pasirašymas...

Įspėja kitus: nesuprato, kodėl siuntų įmonė nesutiko atlyginti patirtos žalos (7)

Rašau Jums norėdamas papasakoti savo patirtį su siuntų tarnyba DPD . Prieš kelias savaites teko...

Su Kremliumi siejami asmenys nusitaikė į naują pasaulio vietą (54)

Verslininkas Jevgenijus Prigožinas , iš žiniasklaidos pažįstamas kaip asmeninis Rusijos...

Tėvų verslą reanimavęs keliautojas stebisi: kaip galima vykti į Palangą? (17)

Keliauti šią dieną tapę taip nebrangu, kad paatostogauti užsienyje – pigiau nei savaitgaliui su...

Pirmoji košė: nuo kada ir kokia

Ar 7 mėnesių mažyliui jau galima valgyti avietes, o nuo kada į makalaines galima dėti...