Išsiimkite vieną lęšį ir nuplaukite jį specialiu kontaktiniams lęšiams skirtu tirpalu. Jis padės pašalinti akyse pasigaminusias apnašas, kosmetiką ir kitas smulkias nuosėdas. Rekomenduojama patrinti lęšį delne su keliais lašeliais tirpalo.

Praskalaukite lęšį dar kartą, kad nusiplautų tokiu būdu atlipę nešvarumai. Skalaukite tiek laiko, kiek parašyta instrukcijoje. Plovimas yra labai svarbus žingsnis.

Įdėkite lęšį į švarų dėkliuką ir užpilkite šviežio tirpalo. Nemaišykite jo su senojo tirpalo likučiais. Dezinfekavimas sunaikina ant lęšio esančius mikroorganizmus.

Tą patį padarykite ir su kitu lęšiu.

Kokius lęšius benaudotumėte, visuomet laikykitės šių taisyklių:

Niekada tirpalo buteliuko galiuku nelieskite jokių paviršių, tarp jų ir savo kūno, nes taip galite užkrėsti skystį.

Stenkitės nešlapinti lęšių ir jų aksesuarų vandeniu iš čiaupo, nes jame gali būti mikroorganizmų, vadinamų acanthamoeba. Jie sukelia rimtas akių infekcijas.

Tuščius lęšių dėkliukus nuplaukite po karštu vandeniu ir nusausinkite. (Kaip jau minėjome, vandenyje iš krano gali būti acanthamoeba pirmuonių; jie gali išlikti gyvi daug metų po nusausinimo, todėl kai kurie akių gydytojai rekomenduoja naudoti tik kontaktinių lęšių dezinfekavimo ar universalų tirpalą.)

Nauji tyrimai rodo, kad siekiant išvengti bakterijų biofilmų, dėkliuką geriausia nušluostyti švaria servetėle ir padėti apverstą ant kitos švarios servetėlės.

Norėdami sumažinti infekcijos riziką, seną dėklą kas mėnesį (arba kaip nurodyta) keiskite nauju.

O svarbiausia, kartą per dieną plaukite ir dezinfekuokite kontaktinius lęšius. Jei naudojate tokius, kurie gali būti akyse ilgą laiką, plaukite ir dezinfekuokite juos kaskart, kai išsiimate (nebent kartą panaudotus juos reikia išmesti). Jūsų akys bus sveikesnės, o lęšiai teiks didesnį komforto pojūtį.

Klausimas specialistui

Ką tik įsigijau kontaktinius lęšius. Kai vieną jų išsiiminėjau, jis išslydo, nukrito ant piršto ir prisilietė prie karpos. Ar galiu jį vėl dėti į akį?

Taip, kontaktinį lęšį, kuris prisilietė prie karpos, naudoti yra saugu.

Karpos ant pirštų – tai odos infekcijos, sukeltos žmogaus papilomos viruso (ŽPV) šeimos virusų. Jie skiriasi nuo tų, kurie sukelia bakterinį konjunktyvitą ir kitas dažnas akių infekcijas (jie vadinami adenovirusais, herpes simplex ir varicella-zoster virusais).

Visgi, jei kontaktinis lęšis prisilietė prie karpos ant piršto, būtų geriausia, jei prieš dėdami jį į akį, nuplautumėte dezinfekuojančiu tirpalu.

Kad būtumėte visiškai tikri, kad ŽPV virusai nepaklius į akis, apsilankykite pas dermatologą ir išsigydykite karpas. Jas galima pašalinti skystu azotu arba lazeriu.

Taip pat galite įsigyti nereceptinių tepaliukų, skirtų šalinti karpoms. Tik visada, prieš liesdami akis ar kontaktinius lęšius, nusiplaukite rankas, nes kai kurie vaistai, patekę į akis, gali jas sudirginti ir sukelti skausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)