aA
Ar žinote, kad kasdien vienas Lietuvos gyventojas suvartoja apie 180 g mėsos? Ir, jei triušienos, jautenos ar ėrienos pardavimai svyruoja dėl pačių įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, švenčių, vištienos ir kiaulienos – stabiliai auga, rašoma pranešime spaudai.
© Shutterstock nuotr.

Specialistai pastebi dar vieną tendenciją – šalies gyventojai linkę įsigyti šviežios mėsos daugiau akcijų metu ir ją namie užšaldyti, arba iškart pirkti šaldytą produkciją. Yra įvairių būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti mėsos produktus šviežius. Kurį iš jų rinktis?

„Beveik visi maisto produktai, siekiant juos išlaikyti ilgiau, gali būti džiovinami, rūkomi, marinuojami ar rauginami, tačiau tik šaldant išlieka nepakitusi maisto struktūra bei skonis, – sako sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas. – Be to, šaldyti galima ne tik produktus, bet ir patiekalus.“

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šaldymas yra vienas sveikiausių produktų išsaugojimo būdų – užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant labai svarbu tinkamai užšaldyti mėsą, taip pat – ir vėliau ją tinkamai atšildyti, kad ji neprarastų natūralaus skonio, savo maistingųjų bei organizmui naudingų savybių. Galų gale, kad išvis būtų tinkama vartoti.

G. Čižausko teigimu, kokybiškos užšaldytos mėsos galima nusipirkti parduotuvėse, tačiau reikėtų žinoti keletą labai svarbių dalykų: „Visų pirma, venkite peršaldytos mėsos – tokios, kurios pakuotėje aiškiai matomi susikoncentravę ledo kristalai ir šerkšnas. Peršaldyta mėsa, ją atšildžius, bus išsausėjusi. Taip pat svarbu, kad pakuotėje nebūtų išbėgusių skysčių – dažniausiai jie yra rausvos spalvos.

Praradusi natūralius skysčius mėsa bus nesultinga, be to, neliks ir skoninių savybių. Šaldytos mėsos pakuotė neturi būti pažeista, nes į vidų patekęs oras sudaro palankias sąlygas mėsai greičiau gesti.“

Specialistas pabrėžia, kad atšildyti mėsą irgi reikia mokėti: tai reikia daryti ne kambario temperatūroje, bet šaldytuve, ir, kas labai svarbu – lėtai. Būtent lėtai atšildant mėsą jos sultys, susidariusios iš ištirpusių ledo kristalų, vėl įsigeria į audinį, tad mėsa nepraranda sultingumo. Lėtai atšildami dideli mėsos gabalai atitirpsta per kelias dienas, o maži gabaliukai – per 24 valandas. Svarbu atminti, kad kartą atšildytas produktas pakartotinai nebešaldomas.

Parduotuvėje galima įsigyti ne tik šaldytų mėsos produktų, bet ir jau paruoštų užšaldytų patiekalų: įvairių kepsnelių, džiūvėsėliais padengtos filė, kitų kepti paruoštų gaminių. Mitybos specialistų teigimu, ruošinių kokybė priklauso nuo mėsos rūšies – patariama dažniau rinktis baltą, pavyzdžiui, vištienos, nei raudoną mėsą.

Specialistų nuomone, jei pusgaminiai yra laikomi temperatūroje, nurodytoje ant pakuotės, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat, kaip ir šviežiai paruoštų. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į pusgaminio sudėtį – rinktis tokį, kuriame nėra vartoti nerekomenduojamų maisto priedų. Atšildyti mėsos kepsnelių nereikia – jie būna jau iš karto paruošti kepti.

Šaldytos mėsos kokybė labai priklauso nuo temperatūros ir trukmės – šaldant gamykloje, kai aplinkos temperatūra yra žemesnė kaip minus 30 °C, greitai galima pasiekti -18 °C produkto vidinę temperatūrą, tad visos skoninės savybės yra tarsi užkonservuojamos, o atitirpintas gaminys nepraranda natūralios drėgmės.

Be to, gamykloje mėsa užšaldoma vadovaujantis kokybės standartais, užtikrinančiais, kad atšildytas produktas bus tikrai geros kokybės. Šaldant mėsą namuose, įprastose šaldymo kamerose, net ir su greito užšaldymo funkcija, dažniausiai neįmanoma pasiekti reikiamos temperatūros ir procesas užsitęsia.

Jei mėsa šąla ir per lėtai, jos paviršius pasidengia ledo kristalais, kurie vėliau, atšyla, išbėga kartu su sultimis ir mėsa lieka sausa bei ne tokia skani. Taip pat negerai ir jei mėsa užšaldoma ypač greitai – ledo kristalai nespėja susidaryti ir gaunamas tiesiog ledo gabalas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ramanausko-Vanago brolis Albinas: kai mane paleido, iškart supratau, kodėl (167)

Ilgi metai miškuose, tamsiuose, šaltuose ir ankštuose bunkeriuose, sveiku protu nesuvokiami...

Pagrindinių mokesčių trūkumas siunčia rimtą signalą apie Lietuvos ekonomiką (134)

Finansų ministerija skelbia, kad per devynis šių metų mėnesius valstybės ir savivaldybių...

Bankų krizėje įklimpusi Graikija – vis dar be gelbėjimosi plano (35)

Jei manėte, kad Graikijos nesėkmės jau praeityje, manykite iš naujo.

Putinas pribloškė cinišku pareiškimu: buvusios sovietinės respublikos apgailestauja dėl SSRS subyrėjimo (321)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, jog daugelio buvusių...

Pilvo riebalai – pavojus sveikatai: 7 būdai, kaip jų atsikratyti (23)

Esama net keleto priežasčių, kodėl pilvo srityje kaupiasi riebalai. Visų pirma, verta paminėti...

Perspėjo važiuojančius pro Panevėžį: teks apsišarvuoti kantrybe (11)

Pastarosiomis dienomis dalis važiuojančiųjų Panevėžio aplinkkeliu ilgam strigo spūstyse....

Galingą LeBrono debiutą „Lakers“ gretose apkartino karjeros rungtynes sužaidęs Stauskas

NBA reguliariojo sezono pradžia nesėkmingai susiklostė šią vasarą gerokai atsinaujinusiam Los...

Nuošalioje Vilniaus vietoje tiekia autentišką armėnišką maistą: stulbina kainomis ir porcijų dydžiu (215)

Jeigu nebūčiau vykusi automobiliu pro šalį, apie Valakampių paplūdimyje kepamus armėniškus...

Ekspertai grindis rinktis siūlo atsižvelgiant į savo gyvenimo būdą pasitikrinkite, kokios geriausiai tinka jums (4)

Įsirengiant ar remontuojant namus, grindų danga tampa vienu iš svarbiausių tiek investiciniu, tiek...

Erika Vitulskienė pirmą kartą pozavo su maudymosi kostiumėliu: jei bijai savęs – bijai viso pasaulio (173)

Dar neprasidėjęs televizijos projektas „Dydžio (r)evoliucija“ sulaukia begalės lietuvių...