Gana dažnai nusprendę sveikai maitintis žmonės persistengia ir jų geri norai baigiasi nervų bei psichikos sutrikimais. Vienas amerikiečių medikas jiems net sugalvojo specialų terminą „nervinė ortoreksija“. Ortoreksija – tai psichikos sutrikimas, kai perdėtai domimasi sveika mityba. Jis pabrėžė, kad malonumas valgyti itin svarbi žmogaus gyvenimo dalis ir bet koks mėginimas jo atsisakyti yra nukrypimas nuo normos.

Kaip apsėsti

Viskas prasideda labai nekaltai - žmogus riboja mitybą, skatinamas kuo geriausių norų sveikai maitintis. Tačiau kartais ši mintis tarsi apsėda ir niekas kitas pasidaro nebeįdomu. Žmonėms, kenčiantiems nuo nervinės ortoreksijos, būdinga baimė suvalgyti ko nors per daug, ar to, ko nereikėtų, troškimas valgyti tik ekologišką, tik natūralų maistą. Jie gali atsisakyti daugelio, o kartais beveik visų produktų: mėsos, duonos, sviesto, saldumynų ir net daržovių.

Suprantama, tai atsispindi ir fizinė, ir dvasinė būklė. Žmogus, kuris iš pradžių tenorėjo tapti sveikas ir fiziškai, ir dvasiškai, tampa gąsdinančiai perkarusiu neurotiku, kankinamu nemigos, baisaus nuovargio ir visos puokštės vidaus organų ligų.

Dėl neprivalgymo visų pirma sutrinka širdies darbas, nes organizme ženkliai sumažėja kalio kiekis. Kalcio trūkumas pagreitina sąnarių susidėvėjimą, be to, sutrinka ir skrandžio bei žarnyno veikla.

Neurozė progresuoja

Iš pradžių atsisakydami valgymo malonumo, o paskui jau tiesiog drebėdami, kad tik nesuvalgytų kąsnelio duonos ar šokolado, ortoreksikai tampa savo pačių įkaitais. Jie bando kaip nors palaikyti formą, bet to padaryti negali, nes fiziškai jau nebepajėgia pakelti ankstesnių krūvių. Prasideda psichozė – žmonės jau ne valgo, o „susileidžia“ į save maisto. Sergantys šia liga asmenys dažnai būna apsimestinai linksmi, bet širdį jau užvaldžiusi baimė suvalgyti „ne tai“, suvalgyti per daug ir susirgti.

Toliau viskas tik blogėja – ortoreksikai užsisklendžia savyje, būna prislėgti ir dirglūs. Jų niekas nedžiugina, nes nevalingai visą laiką galvoja apie valgį, kadangi yra nuolat alkani. Tačiau draudžia sau suvalgyti ko nors skanaus. Tokiu būdu augantis nepasitenkinimo jausmas skatina neurozės progresavimą.

Tie, kas dar tik ruošiasi laikytis kokios nors dietos, norėdami sulieknėti ar pradėti sveikai maitintis, privalo prisiminti: jeigu nuolat galvos apie produktų, kuriuos nori suvalgyti, žalą, o ne apie malonumą, kurį jie gali suteikti, yra daug šansų susirgti ortoreksija. Reikia valgyti skanų, naudingą maistą ir pajusti malonumą, daugiau šypsotis ir juoktis. Verta prisiminti, kad priaugti svorio sergant ortoreksija žymiai sunkiau, nei jo numesti, kai psichologinė būsena yra puiki.

Svarbu:

Žmonės, kenčiantys nuo ortoreksijos, nesuvokia, kad sunkiai serga. Jie tiesiogine prasme „sulenktomis kojomis“, suvargę, perkarę šiaip taip atslenka į darbą. O jo dažnai pradeda nekęsti, mat atima paskutines ir taip varganas jėgas.

Labai svarbu, kad šalia ligonio būtų mylintys artimieji. Dažnai tik jie ir gali įkalbėti ortoreksiką apsilankyti pas gydytoją – o tai yra būtina. Artimųjų pareiga – labai atsargiai ir kantriai elgtis su sergančiuoju ir ne tik pasikliauti gydytojais, bet ir patys padėti jam grįžti į normalų gyvenimą. Tai ilgas procesas, bet jis būtinas ir ligą įveikti įmanoma.