Deja, bet pastaruoju metu tokių žmonių tik daugėja, jie sudaro 15–20 proc. visų besikreipiančiųjų į dermatologą. Prie problemos dažnumo prisideda stresas, nekokybiška kosmetika ir kt. Tačiau ir išsigydžiusieji spuogus lieka nepatenkinti veido oda: ji būna nusėta randelių.

Kaip gydyti aknės paliktus randelius? Konsultuoja gydytoja dermatovenerologė Nadežda Jarušina.

Ar randas – normalu?

Be abejo, norėtųsi, kad žaizdos sugytų nepalikdamos žymių. Deja, taip nėra. O randas, kad ir kaip keistai tai skambėtų, ir yra normalus odos gijimo procesas.

Taigi, išsigydę spuogus, daugelis susiduria su kita ne ką lengvesne problema – randais, kurie tikrai nepuošia. Kokie randeliai liks – gilūs, dideli ar maži ir beveik nepastebimi – priklausys nuo aknės sunkumo ir veido odos priežiūros. Jei vyravo sunki uždegiminė aknės forma, t.y. liga pasireiškė ne tik inkštirais, bet ir raudonomis papulėmis, mazgeliais, pūlinukais, cistom, randų neišvengsime.

Randai gali būti įvairaus gylio ir struktūros, atrofiniai arba hipertrofiniai. Atrofinis randas – tai maža duobutė, esanti žemiau nei aplinkinė oda. Jis atsiranda, kai susidaro nepakankamas jungiamojo audinio kiekis. Hipertrofinių randų atveju jungiamojo audinio būna per daug, todėl jis išbujoja, iškyla virš odos paviršiaus. Be randų, po aknės gali atsirasti ir hiperpigmentinių dėmių.

Randų gydymo tikslas – juos šviesinti, lyginti, padaryti kuo mažiau matomus. Estetinis gydymo tikslas yra aktualiausias, nes aknė palieka ne tik kosmetinius, bet ir psichologinius randus, sukelia išties didelį diskomfortą.

Kad randai liktų kuo mažesni

Visų pirma, griežtai draudžiama spuogus spaudyti, nes taip traumuojama oda, be to, gali prisidėti antrinė infekcija, dėl to randai liks gilesni ir didesni. Kasdienei odos priežiūrai rekomenduojama rinktis specialiai sukurtas priemones, skirtas riebiai, mišriai į aknę linkusiai odai.

Prausimuisi rekomenduojama naudoti švelnius preparatus, skysčius arba gelius, kurių sudėtyje nėra alkoholio, muilus su odai artimu pH. Nepamiršti drėkinti odos. Norint spuogus užmaskuoti, siūloma naudoti poras neužkemšančias kosmetikos priemones.

Norint efektyviai ir saugiai prižiūrėti riebią, mišrią, į spuogus linkusią odą būtina apsilankyti pas dermatologą, kad jis skirtų jūsų odai tinkamiausią priežiūrą. Nepamirškite, kad odą reikia prižiūrėti nuolat, o ne užbaigti sunaudojus vieną kremo buteliuką. Visos priemonės turi būti patikimos, hipoalerginės, neskatinančios kamedonų formavimosi. Geriausiai jų įsigyti vaistinėje.

Priemonės randams įveikti

Po spuogų likusiems randams šalinti gali būti naudojamos įvairios kosmetinės ar chirurginės procedūros. Reikia suprasti, kad visiškai rando išgydyti neįmanoma, tačiau sušvelninti, sumažinti galima. Vienas iš patogiausių ir mažiausiai pastangų reikalaujančių būdų – įvairūs geliai, kremai ir tepalai. Jie lygina, minkština ir švelnina randus, skatina jų nykimą.

Kiti būdai – cheminis veido šveitimas, mechaninis odos šveitimas (mikrodermabrazija), veido odos atnaujinimas lazeriu. Kiekvienu atveju tinkamiausią procedūrą parenka gydytojas dermatologas ar plastikos chirurgas. Cheminis odos šveitimas veikia kitu nei geliai ar tepalai principu. Šios procedūros neskirtos įdubusiam randeliui pakelti iki aplink esančios odos lygio. Priešingai, jų metu oda šiek tiek nušlifuojama, nusluoksniuojama ir taip sumažinamas rando gylis, o oda tampa lygesnė.

Veiksmingai randus naikina lazerio procedūros, pvz., naudojant frakcinį lazerį. Šios procedūros metu lazeris giliai odoje išdegina tūkstančius mikroskopinių „stulpelių“, kurių zonoje ir skatinamas naujos odos susidarymas.

Randų gydymas bus lengvesnis ir efektyvesnis, jeigu laiku ir tinkamai gydysime pačią ligą, t.y. aknę. Tinkama priežiūra – tai prausimasis, gilus valymas-šveitimas, drėkinimas, priemonės, reguliuojančios riebalų išskyrimą. Taip pat svarbios priemonės, stabdančios randų atsiradimą.