Niekas nėra apsaugotas nuo pagirių, nebent visiški abstinentai. Daugybę šio negalavimo gydymo metodų galima sąlyginai suskirstyti į keturias grupes.

I grupė – „Šildančioji“

Atsikratyti nemalonių simptomų ir žalingų toksinų padeda padidintas temperatūros režimas – ir vidinės, ir išorinės. Mūsų kraštuose šiam tikslui neretai naudojamos pirtys ar saunos, o, pavyzdžiui, rumunai šildosi aštria, liežuvį deginančia sriuba.

II grupė – „Sūrymo“

Daugelyje kultūrų tikima gydomąja sūrymo galia. Gaivinantis acto ir druskos derinys (marinuota silkė Šiaurės Europoje, sūryme marinuotos umeboši slyvos – Japonijoje, rauginti ar marinuoti agurkai mūsų kraštuose) atkuria elektrolitų pusiausvyrą ir sukelia didesnį troškulį, o vanduo itin svarbus toksinų šalinimui.

III grupė – „Maistingoji“

Nemažai tautų pagiringą rytą sutinka gausiais pusryčiais (pavyzdžiui, Anglijoje). Užpildant skrandį, siekiama nuraminti organizmą, nuteikiant jį stiprinančiam miegui.

IV grupė – „Alkoholinė“

Metodas „Nuo ko susirgai, tuo ir gydykis“. Nors gydytojai kategoriškai pasisako prieš šį liaudyje paplitusį metodą, bet daugumos šalių gyventojai neretai jį taiko, ir sunkųjį rytą po švenčių sutinka gerdami dar alkoholio.

Oficialioji medicina gana skeptiškai vertina visas išvardytas pagirių gydymo grupes, bet daugelyje mūsų planetos kampelių šie metodai ir toliau naudojami. Kiekviena šalis turi savų paslapčių.

Sotūs angliški pusryčiai

Juos paprastai sudaro didžiulė kiaušinienė su kumpiu ar dešra arba be lukšto virti kiaušiniai, ant grotelių kepti ir actu apšlakstyti pomidorai, grybai ir keptos pupos. Škotai ir airiai po tokių sočių pusryčių dar valgo ir juodai baltą pudingą.

Tokiame maiste gausu baltymų ir riebalų, kurie suteikia skrandžiui stabilizuojantį balastą. Sotaus maisto virškinimas šiek tiek palengvina pagirių smūgį organizmui. Be to, kiaušiniuose yra naudingų aminorūgščių ir N-acetilcisteino, kurie skatina toksinų šalinimą.

Amerikietiškas kokteilis „Prerijų austrė“ („Prairie Oyster“)

Garsaus filmo „Kabaretas“ veikėja Sally Bowles pagirias gydydavosi būtent šia priemone: į stiklinę įmušdavo žalią kiaušinio trynį, pagardindavo Vusterširo, tabasko padažais, actu, druska ir pipirais. Kartais į mišinį įpilama šiek tiek konjako. Svarbu šį kokteilį išgerti vienu mauku, kad nebūtų pažeista trynio struktūra.

Aštrūs kokteilio prieskoniai tiesiog sudegina toksinus. Maistinės trynyje esančios medžiagos gerina medžiagų apytaką. Tačiau dauguma paragavusiųjų šio gėrimo teigia, kad jis sukelia vėmimą, o tai po apsinuodijimo alkoholiu taip pat aktualu.

Rumuniška sriuba „Čorbe de burta“

Šią sriubą geriau pasigaminti iš anksto, nes tikrąją rumunišką „čorbe“ ant lėtos ugnies reikia virti apie tris valandas. Šios sriubos pagrindas – jaučio skrandis ir kaulai. Taip pat dedama daržovių ir gardinama actu, česnaku, aitriąja paprika, o patiekiant į lėkštę įdedamas šaukštas grietinės.

Tokioje sriuboje labai daug baltymų, todėl ji padeda sutelkti organizmą į maisto virškinimą, tuo pačiu nukreipdama dėmesį nuo kovos su apsinuodijimu alkoholiu. O prieskoniai iš dalies pašalina toksinus.
Tokios sriubos kaip vaistas nuo pagirių vartojamos ne tik Rumunijoje. Meksikoje ji vadinama „menudo“, Korėjoje – „che žan guk“, Turkijoje – „iskembe čorbasi“ ir pan.

„Tigro pienas“ („Leche de tigre“) Peru

Peru manoma, kad po linksmo vakarėlio ryte gelbsti žaliųjų citrinų sultys, sumaišytos su žuvies marinatu. Šis aitrus ir aštrus eliksyras pagarbiai vadinamas „Tigro pienu“. Jis taip pat yra pripažintas neblogu afrodiziaku.

Indiškas valymas „Panča karma“

Ajurvedoje tegiama, kad svarbiausia – kruopščiai išvalyti ir išgydyti kūną bei protą.

Gydymas „Panča karma“ apima daug dienų trunkančias organizmo valymo serijas. Seriją sudaro specialios vegetariškos dietos, masažai, prakaitavimo terapijos ir organizmo valymas. Toks išsamus metodas ne tik padės atsikratyti pagirių sindromo bei toksinų (ama), bet ir gerokai padidins organizmo atsparumą, sustiprins imunitetą ir leis geriau kontroliuoti savo silpnybes.

Japoniškos „umeboši“ slyvos

Japonijos gyventojai renka neprinokusius abrikosus, užpila juos jūros druska ir laiko kelis mėnesius. Po to, palaikę vaisius karštame vandenyje, gardina jais virtus ryžius. Toks maistas puikiai tinka taip pat ir nuo pagirių.

Japonai tiki, kad „umeboši“ slyvos praktiškai yra panacėja nuo daugelio ligų, ir jas galima valgyti visiems, nuo vaikų iki samurajų. Abrikosų rūgštys gerina kepenų funkciją, virškinimą, mažina nuovargį. Marinuotuose vaisiuose gausu svarbiausių elektrolitų – natrio ir kalcio.
Žinoma, tai toli gražu ne visos žinomos priemonės nuo pagirių, o ko gero pati veiksmingiausia priemonė nuo šios negalios – saikas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)