„Rankų oda daugiausia yra veikiama iš išorės: šalčio, saulės, vandens, cheminių medžiagų ir pan. O būtent rankų odos paviršiuje vandens yra žymiai mažiau nei veido odoje (sintetinasi mažiau drėkinamųjų medžiagų). Jei drėgmės dėl išorinių priežasčių mažėja, oda gali tapti sausa, įsitempusi, šerpetojanti. Todėl reikia naudoti priemones, kurios neleidžia drėgmei išgaruoti ir saugo odą nuo senėjimo procesų“,- sako „Eurovaistinės konsultantė Ramunė Uosienė.

Specialistės teigimu, rankomis reiktų rūpintis lygiai taip pat, kaip ir veido oda. Po kiekvieno sąlyčio su vandeniu, rankas derėtų patepti kremu, 1 - 2 kartus į savaitę atlikti pylingą, nakčiai rankas patepti storesniu kremo sluoksniu ir palaikyti per naktį kaip kaukę. Namų ruošos darbus dirbti užsidėjus gumines pirštines turėtų būti įprasta,lygiai taip pat, kaip ir dirbant sode ar darže.

„Rankų kremų pasirinkimas šiuo metu yra labai platus, ingredientai taip pat įvairūs: glicerinas, taukmedžio sviestas, simondsijų, kviečių daigų aliejai, vitaminai, vaisių rūgštys ir t.t. Gal daugiau norėčiau išskirti veikliąją medžiagą šlapalą, kuri pakankamai gerai sulaiko drėgmę ir palaiko odos drėgmės pusiausvyrą. Rankų kremuose dažniausiai naudojamas 5 -10% procentų šlapalas. Taip pat rankų priežiūrai dienos metu, labai tiktų „barjeriniai“ kremai, kurie ant odos palieka nejuntamą apsauginę plėvelę, kuri saugo rankų odą nuo vandens ir žalingo aplinkos poveikio“,- pataria R. Uosienė.

Rankų prausimas

• Rankų odą puikiai valo citrinos sultys.

• Rankoms plauti puikiai tinka vanduo, kuriame virė bulvės.

• Po purvinų darbų sode rankas galima nuvalyti taip – paimti žiupsnelį superfosfato, nuplauti su juo rankas po šalto vandens srove, tuomet nuplauti šiltu vandeniu ir muilu bei greitai pate pti rankas maitinamuoju kremu.

• Tokiais atvejais padeda ir speciali vonelė rankoms: reikia vieno arbatinio šaukštelio sodos, valgomojo šaukšto skysto muilo arba dušo želė ir vieno litro šilto vandens. Į iš šių sudedamųjų dalių pasidarytą tirpalą reikia įdėti valgomąjį šaukštą glicerino ir pusę arbatinio šaukštelio amoniako. Šioje vonelėje rankas reikia pamirkyti 10 minučių, po to nusausinti ir kuo greičiau patepti greitai įsigeriančiu kremu. Vakare rankas reikia palepinti kuo riebesniu kremu.

• Rankas puikiai valo rūgštynių lapai, po šios procedūros jas reikia nuplauti muilu ir vandeniu.

• Labai nešvarias rankas taip pat rekomenduoja plauti vonelėje su druska (vienam litrui vandens – 100 gramų druskos). Rankas puikiai nuplauna ir muiluotas vanduo su vienu arbatiniu šaukšteliu cukraus.

• Alkūnių odai taip pat reikia priežiūros. Du ar tris kartus per savaitę alkūnes reikėtų palepinti vonelėmis su muiluotu vandeniu.
Besiprausdamos alkūnes švelniai sukamaisiais judesiais nušveiskite pemza.

• Po tokios procedūros alkūnių odą reikia pamaloninti riebiu kremu, į kurį dar patartina įlašinti truputį citrinos sulčių.

• Alkūnių odą efektyviai minkština senas geras natūralus receptas – reikia lygiomis dalimis sumaišyti glicerino ir rožių vandens, įlašinti 10 lašelių amoniako ir šiuo tirpalu ištepti išsausėjusias alkūnes.

• Nakčiai alkūnes galima patepti balinančiu kremu – jis mažina sudirgimą.

Rankų drėkinimas ir maitinimas

• Jei rankų oda išsausėjo, pasidarė šiurkšti, ją galima atgaivinti agurkų kauke – po jos patepti jas riebiu maitinamuoju kremu ar glicerino, citrinos sulčių ir augalinio aliejaus mišiniu.

• Išsausėjusią rankų odą vieną ar du kartus per savaitę naudinga palepinti aliejaus vonelėmis (jei į aliejų įlašinsite 4-5 lašelius jodo, tuo pačiu sutvirtinsite ir nagus). Šiltame aliejuje rankas pakaks palaikyti 10-15 minučių.

• Suskirdusias, išsausėjusias rankas atgaivins grietinėlė, grietinė, medus.

• Dar viena efektyvi priemonių atgaivinti rankas – nakčiai rankas ištepti maitinamuoju kremu, ir užsimauti medvilnines pirštines. Ryte rankos bus švelnios it aksomas.

• Rankų odą suminkština 15-30 minučių trunkančios vonelės. Paprasčiausias receptas – viename litre vandens ištirpinti 2 valgomuosius šaukštus druskos. Dar geriau – vaistažolių nuoviro vonelė (tereikia 15-20 minučių vandenyje pavirti du valgomuosius šaukštus vaistažolių – tinka ramunėlės, šalavijai, mėtos, liepžiedžiai). Rankas tokiame atvėsintame nuovire palaikykite 10-15 minučių.

• Rankas galite palepinti ir salierų nuoviro vonele (tereikia 30 minučių pavirti litre vandens vieną vidutinio dydžio saliero šaknį).

• Teigiamai rankų odą veikia ir avižų nuoviro ir raugintų kopūstų sunkos vonelės.

Naminės kaukės rankoms

• Prieš palepindamos rankas kauke, jas kruopščiai nuplaukite vandeniu ir muilu bei nusausinkite. Tiršta kauke rankas tepkite taip pat kaip įprastu kremu. Geriausią rezultatą pasieksite, jei kaukę palaikysite mažiausiai 1-2 valandas ar net ilgiau.

• Medaus ir kiaušinio trynio kaukė. Kiaušinio trynį reikia sumaišyti su vienu arbatiniu šaukšteliu medaus ir vienu arbatiniu šaukšteliu avižinių dribsnių. Rankas ištepti gauta mase ir užsimauti medvilnines pirštines. Kaukę palaikyti apie 15-20 minučių. Po to nuplauti šiltu vandeniu, o rankas patepti riebiu kremu.

• Aliejaus ir kiaušinio trynio kaukė. Reikia sumaišyti kiaušinio trynį su vienu valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus ir arbatiniu šaukšteliu medaus. Rankas ištepti šia kauke ir palaikyti 15-20 minučių. Nuplauti šiltu vandeniu ir patepti rankas kremu.

• Bulvių kaukė. Reikia išvirti 2-3 bulves, jas sutrinti su šlakeliu pieno. Galima į masę įlašinti 2 arbatinius šaukštelius agurkų ar citrinų sulčių. Kaukę laikyti ant rankų, kol bulvės atvės. Tuomet tiesiog nuplauti šiltu vandeniu, o po to patepti riebiu kremu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)