Kuo daugiau judėjimo, tuo daugiau energijos ir, atvirkščiai, sėdėjimas susigūžus ant sofos skatina dar labiau gūžtis. Norint išsijudinti iš žiemos sąstingio nereikėtų pulti intensyviai sportuoti, o savo organizmą prie fizinio krūvio pratinti pamažu, sakoma pranešime spaudai. Dietistė, kosmetikų mokyklos „Art of Beauty“ dėstytoja Asta Bagdonaitė pataria pradėti nuo limfodrenažinių masažų, kurie nereikalauja per daug jėgų ir suteikia energijos.

„Limfodrenažiniai masažai skirti limfos tekėjimo skatinimui. Limfa, kraujas, ląstelinė ir tarpląstelinė terpė – tai glaudžiai tarpusavyje susiję organizmo skysčiai, kurie nuolat juda, keičiasi. Optimali skysčių apytaka užtikrina tinkamą ląstelių mitybą, kvėpavimą, augimą, regeneraciją, o skysčių sąstovis veikia priešingai. Todėl limfodrenažiniai masažai ne tik mažina apimtis, bet ir stangrina odą, pakelia nuotaiką ir suteikia energijos“, - sako A. Bagdonaitė.

Limfodrenažinių masažų salono „Studio figura“ savininkė Rita Balčiūnienė sako, kad pas ją dažnai užsuka įvairaus amžiaus moterų: kai kurios niekada nesportavusios, norinčios pradėti judėti, dažniausiai siekiančios sulieknėti, kita moterų grupė – lieknos, bet kovojančios su celiulito problema.

Lengva pradžia – limfodrenažiniai masažai

„Pradėti nuo limfodrenažinių masažų yra lengva ir malonu. Mūsų salonuose jie atliekami specialių aparatų pagalba. Ant besisukančio būgno moteris deda vis skirtingas kūno vietas: pradedant nuo pėdų, kojų, sėdmenų, baigiant, nugara ir rankomis, pagal limfos tekėjimo kryptį. O šviečiantys infraraudonieji spinduliai papildomai šildo ne tik raumenis, bet ir mažina celiulitą“, - sako R. Balčiūnienė.

Sveikos gyvensenos konsultantė A. Bagdonaitė antrina, kad iš tiesų šie masažai yra veiksmingi išjudinant problemines vietas, nes net ir sportas sunkiai paveikia poodinį riebalinį sluoksnį. Tačiau specialistė ragina vien masažais neapsiriboti ir žengti tolimesnį žingsnį – pradėti sportuoti.

„Vis dėlto, griaučių raumenų formavimui būtini jėgos pratimai, o kardio veikla, tokia kaip bėgimas, puikiai stiprina širdies raumenį, ugdo ištvermę, efektyviai pagerina kraujotaką ir limfotaką periferiniuose audiniuose, žinoma, jei tik viskas atliekama tinkamai. Taigi masažai – odai, o sportas - raumenims. Idealu šiuos du dalykus derinti drauge. “, - sako A. Bagdonaitė.

Per žiemą priaugti pora kilogramų - ne bėda

Gerai savijautai ir pakankamam energijos lygiui svarbi ir tinkama mityba. Dietistė A. Bagdonaitė ragina moteris neišsigąsti per žiemą priaugto vieno ar dviejų kilogramų, nes tai yra natūrali organizmo reakcija į pasikeitusias aplinkos sąlygas.

„Skydliaukės, reguliuojančios medžiagų apykaitą,veikla tamsiuoju metu sulėtėja, o hormono melatonino, kuris sukelia mieguistumą, vangumą, išskiriama daugiau. Svarbu laiku pavalgyti pusryčius, pietus ir vakarienę, kad lengviau būtų kontroliuoti potraukį greitos energijos suteikiantiems saldumynams ar kofeinui“,- dėsto dietistė.

O gerai dienos pradžiai A. Bagdonaitė pataria rytą pradėti nuo stiklinės šilto vandens su šlakeliu citrinos ar imbiero sulčių. Beje, nepamiršti skysčių vartoti visą dieną – tai gerina medžiagų apykaitą, padeda reguliuoti apetitą.

Žiemą tinka ir riebesni produktai

Į savo maisto racioną žiemą, kaip ir bet kuriuo kitu metų laiku, reikia įtraukti kuo daugiau daržovių. Kokias daržoves pasirinkti padiktuoja sezoniškumas. „Žiemos metu labiausiai tinka dar puikiai išsilaikę šakniavaisiai: burokėliai, morkos, pastarnokai, salierų gumbai, ropės, topinambai, taip pat ir moliūgai, cukinijos, kopūstai – jie valgomi tiek termiškai apdoroti, tiek švieži. Daug naudingų medžiagų išsaugo sezono metu šaldytos ar džiovintos daržovės, žalumynai, labai naudingos šaldytos uogos“, - sako dietistė.

Kad padėtume organizmui pasikrauti „saulės“ energijos, pasak A. Bagdonaitės, būtina vartoti vitamino D turinčius maisto produktus: riebią žuvį, kiaušinius (trynius), kepenėles, grybus, o esant vitamino deficitui – derėtų pagalvoti apie papildus.

„Vasarą, kai karšta, organizmas geriau virškina angliavandenius (išskiria daugiau juos virškinančių fermentų), o žiemos metu sveikas organizmas puikiai susitvarko su baltyminiais, riebesniais maisto produktais, kuriuos labai rekomenduoju valgyti su raugintomis daržovėmis. Pavyzdžiui, orkaitėje keptą vištieną su raugintais kopūstais arba raugintais burokėliais su obuoliais – jie yra tikra vitamino C, organinių rūgščių, gerųjų bakterijų talpykla“, - pataria dietistė.

Be šių patarimų, padėsiančių jaustis žvaliai ir energingai, reikėtų nepamiršti svarbiausio – poilsio, kurį, visų pirma, užtikrina kokybiškas miegas. Ir tuomet jau įsisuksite į teigiamą ratą: malonūs masažai, fizinis aktyvumas ir sveika mityba padės gerai išsimiegoti, bet ne virsti žiemą miegančiomis meškomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)