aA
Turiu norą numesti svorio, aišku, nesu baisi storulė, kuriai operacijų reikia ir t.t., bet tiesiog niekaip nerandu dietos, kuri man tiktų. Nevalgau žuvies, o daug kur ja siūlo. Esu tikrai smaližė - sunku atsisakyti saldumynų.
© Shutterstock nuotr.

Esu antros grupės plius, daug skaičiau, kad mes vos ne vegetarai pagal kraujo grupe, bet negaliu atsisakyti ir mėsos. Galiu daug įvairių košių valgyti, bet vėl gi randu, kad nuo košių gerai ir priaugame svorio. Daržovių vengiu valgyti žiemos metu, nes jos nei skonio, nei kvapo iš prekybos centrų neturi. Kai sezonas, aš jas pati auginu ir kiek jų būna valgau.

Tad ir nesuprantu, ką valgyti ir kaip numesti svorio?

Konsultuoja sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė

Kaip numesti svorio: esu smaližė ir nerandu dietos, kuri man tiktų
© K.Krisikaitytės nuotr.

Suprantu Jūsų savijautą, nes iš tiesų, skaitant įvairius straipsnius gali atrodyti, jog šaltuoju periodu nėra ką valgyti: vienur rašoma, kad angliavandenius vartoti gerai, kitur – jog blogai, riebalai – tai gerai, tai blogai... Nors atrodo, jog tie straipsniai prieštarauja vieni kitiems, jie tiesiog yra skirtingi, nes dažnai kalbama apie skirtingus maisto produktus.

Labai svarbu yra atsirinkti ir vartoti maistą, kuris ilgai teiktų sotumo jausmą ir turėtų daug maistingųjų medžiagų. Be to, svarbu, kad mityba būtų įvairi. Dėl šios priežasties reikia valgyti vertingų riebalų, ir angliavandenių, ir baltyminių produktų.

Kalbant apie daržoves, kurias jūs minite sakydama, jog vis dėlto nenorite jų valgyti šaltuoju periodu, iš dalies esate teisi. Pastaruoju metu daugeliui atrodo, kad šviežios daržovės yra tik pomidoras, agurkas ir salotos lapas. Tačiau šviežių daržovių asortimentas yra daug didesnis ir mūsų regione šaltuoju periodu nereikėtų valgyti minėtas daržoves, o geriau rinktis kopūstines ar raugintas daržoves.

Žinome raugintus kopūstus ir agurkus, tačiau puikiai rauginami švieži nevirti burokėliai, morkos, žiediniai kopūstai (kalafiorai) ar saliero šaknis. Prieš raugiant šias daržoves reikėtų jas sutarkuoti šiaudeliais – taip, kad prieš valgant tereikėtų išsitraukti ir nusisunkti.

Kopūstų skoniui atskleisti pavasarį juos sutarkuojame burokų tarka, pamaigome ar padaužome. Šlakstome citrinų, greipfruto, svarainių, spanguolių ar kitomis rūgščiomis, šviežiai spaustomis sultimis arba pabarstome druska ir palaikome valandą ar dvi. Taip pat turime gausų šakninių daržovių pasirinkimą: šviežias burokėlis, morka, saliero šaknis, griežtis, įvairios ropės ir ridikai, kaliaropės ir petražolės šaknis.

Šaknines daržoves būtina labai smulkiai sutarkuoti – idealu šiaudeliais. Nustebsite, kad nuo skirtingo daržovių paruošimo ar supjaustymo skiriasi ir jų skonis. Smulkiai supjausčius daržoves reikėtų jas pašlakstyti vandeniu – pavasarį jos dažnai būna pasausėjusios – ir tik tuomet dėti padažą. Tokiu būdu padažo suvartosite mažiau. Be to, daržovės bus lengviau virškinamos ir bus maloniau jas valgyti.

Pasirinkimas išties didelis ir rekomenduoju prieš kiekvieną sotesnio maisto porciją suvalgyti didelę šviežių daržovių porciją.

Užkandžiams pirmoje dienos pusėje puikiai tinka vaisiai. Skaniausi tie, kurie yra sezoniniai, kitaip tariant – kurių parduotuvėje yra daugiausiai. Juose būna mažiausiai chemikalų. Antroje dienos pusėje rinkitės 30 ar 40 g riešutų – nekepintų, nesūdytų ir ne šokolade. Taip pat geras pasirinkimas – nesaldus pieno produktas, daržovių pagaliukai arba nedidelės daržovės, pavyzdžiui, mažos morkytės, kurios skaniai traška ir teikia kramtymo malonumą.

Jūs minite, jog esate linkusi valgyti košes, tačiau bijote, kad nuo jų priaugsite svorio. Iš dalies ir šiuo atveju esate teisi, nes nuo košių paruošimo ir grūdų pasirinkimo priklauso ir jų maistinė vertė bei sotumo jausmas.

Kalbant apie košes labai svarbu, kokius grūdus renkatės. Pirkite tokias kruopas, kurios išvirus jos liktų kramtomos konsistencijos: perlinės, avižos (ne dribsniai), grikiai, miežinė ar sorų košė. Šios košės įprastos, tačiau reikia nepamiršti, jog jos turi būti nesaldžios – galite gardinti užtepėlėmis, alyvuogėmis, šaukšteliu tarkuoto kieto sūrio, grietine, lengvai pakeptomis daržovėmis ar įvairiais prieskoniais.

Pavyzdžiui, perlinei košei labai tinka čiobrelis ir lengvai pakepinta cukinija, avižų košei – kiek pašildytas keptuvėje tarkuotas moliūgas, pabarstytas cinamonu. Košėms puikiai gardinti tinka šviežios vandeningesnės daržovės ar avokadas. Kramtomos košės ryte suteikia ilgai išliekantį sotumo jausmą.

Kaip kalbėjome, geriausiai ryte rinktis nesaldžią grūdų košę. Pietų ir vakarienės pirmas patiekalas - šviežių daržovių porcija. Antras patiekalas sotesnis, galima rinktis vieną iš pagrindinių produktų: pupeles, avinžirnius, liesą mėsą ar žuvį, sojos pieno sūrį tofu, tik reikia mokėti paruošti, rūgščius pieno produktus ar kiaušinius.

Pietums taip pat tinka ir pilno grūdo (visadaliai) makaronai orkaitėje keptas ar su lupenomis bulvės ar nešlifuotų ryžių troškiniai su daržovėmis.

Esminis skirtumas tarp pietų ir vakarienės – vakarienė turi būti žymiai mažesnė. Jei valgote pakankamai sočius pietus ir gerai išsimiegate, didelės vakarienės net ir nesinorės.

Labai svarbi sveikos mitybos sąlyga – valgant reikia skirti laiką būtent valgymui. Mes dažnai valgydami ką nors veikiame, tačiau norint aiškiai pajusti sotumo jausmą, reikia susikoncentruoti ties valgymu. Tyrimų teigimu, taip suvalgysite nuo 30 iki 50 procentų mažiau.

Turite klausimų mitybos specialistei Vaidai Kurpienei? Rašykite gyvenimas@delfi.lt.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Į amžinojo poilsio vietą Šiluvoje išlydėtas Eimuntas Nekrošius (70)

Ketvirtadienį garsus teatro režisierius Eimuntas Nekrošius išlydimas į Šiluvą, kur amžinojo...

Žiniasklaida: „Barclays“ padalinyje Vilniuje gali subręsti daugiau pokyčių (19)

„ Barclays “ banko padalinyje galimai bręsta dar didesni pokyčiai, nei vyko iki šiol, skelbia...

Tautvydas Marčiulaitis. Kas mokytojus mylėjo labiausiai? (6)

Augantis ažiotažas dėl mokytojų atlyginimų pastaruoju metu tapo viena pagrindinių temų. Visi...

Karbauskis nepatikimų politikų reitinge yra absoliutus lyderis: aplenkė net Kubilių (213)

Daugiau nei penktadalis šalies gyventojų valdančiosios frakcijos lyderį Ramūną Karbauskį (21,6...

Sala, kur nužudoma vos tik įžengus: sugrįžti išdrįsę žvejai rado amerikiečio palaikus (71)

Keliautojas iš Jungtinių Valstijų mirė pašautas strėlių, paleistų saugomos genties vyrų iš...

Remontui uždarys Akropolio „Maximą“ (1)

„ Maxima “ skelbia, kad kitų metų pradžioje atnaujinimui laikinai duris užvers didžiausia...

Lietuvos oro uostai dėl skolų prašo sulaikyti „Small Planet Airlines“ lėktuvus (8)

Dėl oro vežėjo „ Small Planet Airlines “ susidariusios skolos už aviacines paslaugas valstybei...

Daržovė, kurią atrado dar ne visi: ji tikra sveikatos bomba (1)

Valgomieji batatai (populiariai vadinami „saldžiosiomis bulvėmis“) yra tikra maistinių...

Slušnys: nemažai tėvų gulsis po traukiniu, kad išlaikytų savo teisę mušti vaikus (211)

Prie Seimo vykusiame mitinge juvelyrė Jurga Lago pasisakė apie masinį vaikų atiminėjimą...