Savihipnozė nuo galvos skausmo

Jeigu skausmas susijęs su pasąmone, galima pamėginti padaryti jai poveikį. Hipnozė veikia tokiu principu: skausmas nuslopsta, nes pasąmonė, būdama hipnotiniame transe, atsiriboja nuo skausmo pojūčių ir susitelkia į kitą dalyką.

Patogiai atsisėskite ant kėdės, kojas pastatykite ant grindų. Sakykite sau: „Galiu numalšinti nemalonius pojūčius giliai ir lėtai kvėpuodamas.“ Daug kartų pakartokite šią frazę. Žodžių poveikis bus vis labiau juntamas.

Galiausiai pažvelkite į arčiausiai jūsų esantį daiktą ir sakykite sau: „Mano vokai apsunksta, užsimerkia.“ Iš tiesų įeisite į hipnotinį transą. Jei kvėpuosite giliai, jis apims greičiau. Kai pajusite palengvėjimą, suskaičiuokite iki penkių ir išeikite iš tos būsenos.

Skausmą malšinanti meditacija

Meditacija – sąmoningas būdas numalšinti skausmą, ji panaši į hipnozę. Tiesa, hipnozė padeda pasąmonei atsisieti nuo skausmo, o meditacija priešingai – padeda susikoncentruoti į skausmą ir taip jį kontroliuoti.

Meditacija padeda, aiškiai suvokus realybę, nuimti akcentą nuo skausmo, nes jūs priimate visą spektrą pojūčių.

Tyrime apie meditacijos poveikį skausmui dalyvavo 78 pacientai iš klinikos, kurioje gydomi chroniniai skausmai.

Ši grupė du mėnesius šešias dienas per savaitę medituodavo. Po eksperimento 80 proc. jo dalyvių teigė, kad, pasitelkdami meditaciją, išmoko kontroliuoti skausmą, o 79 proc. teigė, kad įveikė depresiją, kuri dažnai lydi chroninius skausmus.

Pratimas:

Atsisėskite tiesia nugara, giliai įkvėpkite ir iškvėpkite, kvėpavimas turi vis lėtėti. Kai pajusite, kad dėmesys nukrypo, vėl sąmoningai susikoncentruokite į kvėpavimą. Kvėpuokite 5–10 minučių, paskui įsivaizduokite, kad jūsų kvėpavimas nukreiptas į skausmo šaltinį, kad jis vėsina ir gydo skaudamą vietą.

Joga nuo galvos skausmo

Jogos metu gaminasi hormonai endorfinai, kurie malšina skausmą. Reguliariai darant jogos pratimus, stiprėja organizmo gebėjimas adaptuotis. Šie veiksniai skatina geriau jaustis ir efektyviau kontroliuoti skausmą.

Pratimas:

Pasitieskite ant grindų jogos kilimėlį. Atsistokite keturiomis, įkvėpkite. Įkvėpdami kelkite dešinę ranką ir dešinę koją, laikykite jas paraleliai grindims. Akys žiūri žemyn, nugara neįtempta. Iškvėpdami nuleiskite ranką ir koją. Tuos pačius judesius atlikite kaire ranka ir koja. Pakartokite pratimą po tris kartus abiem kūno pusėms. Jei sunku išlaikyti pusiausvyrą, kelkite tik ranką arba tik koją.

Tyrimai rodo, kad vidutinio sunkumo treniruotės gali atstoti nuskausminamuosius. Pratimai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, spartina medžiagų apykaitą; skatina organizme gamintis endorfinus, kurie malšina skausmą, gerina miego kokybę, stabilizuoja nervų sistemos veiklą, žemina skausmo slenkstį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją