Riebi odos būklė yra nulemta genetiškai arba gali atsirasti organizmo hormonų persitvarkymo metu (po gimdymo, vartojant kontraceptines tabletes). Tuomet riebalinės liaukos pradeda funkcionuoti daug aktyviau. Dėl šios priežasties veidas pasidaro blizgus, riebus, palaipsniui pradeda formuotis atviri ir uždari inkštirai. Vieniems anatomiškai šios liaukos būna išsidėsčiusios lokaliai tik T zonoje, kitiems labiau skruostų, smakro srityje ar visame veide.

Klaidinga manyti, kad tai yra problema ar liga, kurią galima išgydyti tam tikrais preparatais, ir visos odos problemos dings. Labiausiai visus glumina ir daugiausiai klausimų sukelia „draugės metodo principas“: draugė, atrodo, gyvena panašiu gyvenimo tempu, turi tuos pačius žalingus įpročius, panašiai maitinasi, tačiau naudoja tik vieną veido kremą, prausia vandeniu, bet oda – nepriekaištinga. Vis dėlto daug lemia genetika, tad reikia tik prisitaikyti prie jos, pakeisti kelis savo įpročius, kad ir jus džiugintų jūsų odos būklė.

Kaip mityba susijusi su odos būkle

Suvartojus greitai įsisavinamų angliavandenių pakeliamas cukraus kiekis kraujyje, išskiriamas insulinas, kuris sukelia hormono androgeno, testosteronų gamybą. Testosteronas kraujyje, veikiamas 5alfa reduktazės, virsta dihidrotestosteronu, kuris suaktyvina riebalinių liaukų sekreciją. Suaktyvėjus riebalinėms liaukoms veido oda pradeda labiau blizgėti, tampa riebi, kemšasi poros, sutrinka keratinizacija, o tinkamai neprižiūrint iš išorės atsiranda puikios sąlygos aknės bakterijai išplisti.

Dauguma dermatologų dažnai paskiria hormonų terapiją, kontraceptinių tablečių, spinorolaktono turinčių preparatų. Tai vaistai, kurie blokuoja androgenų poveikį. Tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad sureguliuoti hormonų lygį, insulino kiekį kraujyje galima ir su mitybos pagalba. Be abejo, tai užims daug daugiau laiko, tačiau pakeisti tam tikri įpročiai išspręs problemą ne vienam mėnesiui, o galbūt visam gyvenimui.

Dauguma odos priežiūros specialistų tvirtai laikosi nuomonės, kad mityba visiškai nesusijusi su aknės atsiradimu. Pritariu, kad nė vienas produktas nėra tiesiogiai susijęs su bėrimu, nebent esate kam nors alergiškas. Įtakos turi grupė produktų ir nuolatinis, įprastas jūsų mitybos racionas.

Tinkamas mitybos pakoregavimas – tai ilgiausiai teigiamų rezultatų sulaukiantis faktorius riebią odą turintiems asmenims.

Straipsnyje, 2007 m. publikuotame „American Journal of Clinical Nutrition“, aprašomas tyrimas: po dvylikos savaičių žemo glikeminio indekso dietos, kurios laikėsi 43 Australijos berniukai, pastebėta mažiau odos uždegimų nei tiems, kurie vartojo aukštą glikeminį indeksą turinčius maisto produktus.

Korėjiečių tyrimas 2012 parodė panašius rezultatus, taip pat abu tyrimai pabrėžė, kad sumažėjo riebalų sekrecija.

Kaip reikėtų pakoreguoti mitybą, norint panaikinti aknę ir riebios odos požymius

1. Smarkiai sumažinti aukštą glikeminį indeksą (GI) turinčių produktų vartojimą. Į šią kategoriją įeina produktai, turintys greituosius angliavandenius: fruktozė, gliukozė ir kiti cukrūs, kurio gausu ne tik šokolade, saldainiuose, bet ir sultyse, balti ryžiai, balta duona (ypač bagetė), taip pat tokie saldūs produktai kaip jogurtas, sūreliai. Taip pat į aukšto glikeminio indekso kategoriją įeina ir tokie produktai, kaip keptos bulvės, datulės, ledai ir kt.

2. Papildykite mitybą žemą glikeminį indeksą turinčiais produktais. Tokiu būdu išvengsite staigaus cukraus kiekio kraujyje pakilimo. Tai daržovės, saldžios bulvės, kruopos, pupelės, viso grūdo duona ir t.t. Vienu metu vartodami aukštą ir žemą GI turinčius produktus, išlyginsite GI pusiausvyrą. Todėl šalia makaronų ar keptų bulvių suvalgykite daug šviežių daržovių.

3. Šiek tiek riboti pieno vartojimą. Pieno produktai neturi tiek daug reikšmės, kaip anksčiau išvardinti produktai, tačiau epidemiologinės studijos parodė, kad piene esantys baltymai turi sąryšį su aknės bakterijos kilme. Pabandykite paprastus pieno produktus pakeisti migdolų, avižų pienu. Statistiškai laktozės netoleruoja kas trečias Lietuvos gyventojas. Jei pastebite, kad jūsų organizmas netoleruoja pieno produktų (sunkiai virškina, jaučiatės apsunkę), tuomet geriau rinkitės kefyrą, varškę.

4. Paįvairinti mitybą antioksidantais (vitaminai A, C, E). Jų gausu įvairiose uogose, žalioje arbatoje, citrusiniuose vaisiuose, kai kuriose daržovėse. Tokiu būdu apsaugosite odą nuo žalingų aplinkos veiksnių, oda įgaus vienodą atspalvį, ilgiau išlaikysite skaistesnę, jaunatviškesnę odą.

5. Nieko neišmeskite iš savo mitybos raciono tol, kol nerasite alternatyvos, kuo galite naudingiau pakeisti. Pati svarbiausia taisyklė – mėgautis maistu.

Taip pat turėtumėte žinoti:

* Vaistiniai stiprūs preparatai greitai sumažina riebios odos problemas, tačiau nustojus juos vartoti dažniausiai palaipsniui problema grįžta;

* Nuolatinės veido valymo procedūros – tai pats nekompetentingiausias patarimas, kurį gali pasiūlyti kosmetologas.

Jei veidas yra labai užsiteršęs, galima padaryti kelis valymus greitiems teigiamiems vizualiems rezultatams, tačiau kartu turite gauti patarimų, kaip rūpintis tokia oda kiekvieną dieną tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Veido valymai turėtų būti kaip manikiūras salone su pasirinkimo teise klientui: arba sąžiningai atlikti profesionaliomis priemonėmis veido šveitimą, naudoti kaukę kartą per savaitę namuose, arba kartą kas 1-2 mėnesius ateiti pas profesionalą. Galutiniai rezultatai turėtų būti labai panašūs;

* Jei turite rimtų problemų, išplitusią aknę, tuomet pirmiausia reikia atkurti odos būklę iš išorės, nuraminti uždegimą, atkurti odos hidrolipidinį barjerą, tinkamai suplanuoti odos priežiūrą namuose ir pasikoreguoti mitybos įpročius. Tik tuomet veido riebalavimasis, uždari ir atviri inkštirai išnyks.