Didėjant Saulės aktyvumui, kurio pikas žadamas 2013-aisiais, magnetinių audrų daugės. Jos veikia žmogaus sveikatą, gali sutrikdyti elektros energijos tinklus, palydovinės navigacijos sistemas, lėktuvų skrydžius.

Galingi žybsniai

Nors stipriausios magnetinės audros prog­nozuojamos kitais metais, specialistai tvirtina jau šią vasarą būsiant galingų Saulės žybsnių, kurių poveikis gerokai pranoks kovo mėnesį Žemę pasiekusią magnetinę audrą.

Artimiausia magnetinė audra gali Žemę užklupti jau šių metų liepą, kai vyks olimpiada. JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosminių orų prog­nozės centras perspėjo, kad galingas Saulės žybsnis gali sutrikdyti Londone vyksiančių olimpinių žaidynių transliacijas. „Spacedaily.com“ svetainė netgi pranešė, kad Didžiosios Britanijos fizikas Alanas Vudvardas mano, jog per olimpiadą dėl itin padidėjusio Saulės aktyvumo gali nutikti katastrofiškas įvykis, koks buvo pernai pavasarį, kai Japonijai netikėtai smogė galingas cunamis.

Magnetinė audra kyla dėl galingų žybsnių Saulėje – staigių Saulės atmosferoje esančios magnetinės energijos išsiveržimų. Po išsiveržimo Žemės link skrieja daug įelektrintų Saulės medžiagos dalelių.

„Tai gana sudėtingas mechanizmas, – teigia Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotojas astrofizikas dr. Algirdas Kazlauskas. – Kai Saulė suaktyvėja, ji pradeda dažnai išmetinėti įelektrintas daleles. Po Saulės paviršių slankiojančios dėmės yra susijusios su magnetiniais laukais.

Magnetinio lauko linijos susipina, o kai jos „atsiriša“, atsipalaiduoja, pagal tas linijas išlekia didžiuliai Saulės medžiagos kiekiai ir skrieja Žemės link (jei tuo metu buvo nukreipti į ją). Kai šis didžiulis elektrinių dalelių srautas pasiekia Žemės magnetosferą, ją sutrikdo. Tada ir kyla magnetinės audros.“

Pasirodo pašvaistė

„Kilus magnetinei audrai susidaro pašvaistė Šiaurės ir Pietų poliuose, – tvirtina dr. A. Kazlauskas. – Tai įspūdingas reiškinys. Magnetinė audra sukelia švytėjimą: danguje pasirodo spalvotų lyg stulpų, lyg kolonų vaizdas, neapsakomas spalvų žaismas. Jei magnetinė audra labai stipri, pašvaistę galima išvysti ir Lietuvoje. Tai nėra itin išskirtinis reiškinys, bet mūsų šalyje pašvaistę matome retokai.“

Saulei būdingas vienuolikos metų aktyvumo ciklas. Būna didelio aktyvumo ir mažo aktyvumo periodų. Šiuo metu artėjame prie didelio aktyvumo periodo, tad magnetinių audrų bus vis daugiau. Stipri magnetinė audra po dviejų galingų žybsnių Saulėje buvo kilusi kovo mėnesį. Įelektrintos Saulės medžiagos dalelės „bombardavo“ Žemę. Nors ši audra nepadarė žalos, ateityje galime sulaukti galingesnių dėl didėjančio Saulės aktyvumo.

„Pati stipriausia magnetinė audra buvo XIX amžiuje. Viena galingiausių audrų užklupo Žemę ir 1989 metais. Tada sutriko elektros tinklų darbas, milijonai gyventojų kelias valandas liko be elektros energijos. Kanadoje iš rikiuotės išėjo visa elektros sistema. Stiprios magnetinės audros labai paveikia ilgas linijas, jos tampa laidininkais: dėl magnetinės audros generuojamos elektros srovės, sudeginamos elektros linijos, įelektrinami vamzdynai. Tada Kanada dėl elektrinės avarijos patyrė milijardinius nuostolius“, – pasakoja astrofizikas dr. A. Kazlauskas.

Magnetinės audros ne tik sutrikdo elektros tiekimą, bet ir yra pavojingos laidiniams bei mobiliesiems telefonams, radijo ryšiui. Dėl Saulės žybsnių gresia navigacinės palydovinės sistemos sutrikimai, gali tekti atidėti lėktuvų skrydžius.

„Saulė yra nuolat stebima. Jos žybsnį pastebime greitai, tačiau po žybsnio magnetinė audra Žemę pasiekia ne iš karto, o po dviejų trijų parų. Tai priklauso nuo to, kokiu greičiu išmetamos dalelės iš Saulės, – aiškina mokslininkas. – Kitais metais Saulės aktyvumas pasieks maksimumą, o paskui ims mažėti.“

Trikdo sveikatą

Į magnetines audras reaguoja nuo 50 iki 70 proc. visos žmonijos. Stresinės reakcijos pradžia gali sutapti su magnetinės audros pradžia arba prasidėti likus dienai dviem iki audros, kitaip tariant, Saulės blyksnio metu. Į magnetines audras ypač jautriai reaguoja širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis sergantys žmonės.

„Kuo žmogus sveikesnis, tuo magnetinių audrų įtaka sveikatai menkesnė. Labiausiai artėjančias ir jau vykstančias audras jaučia sergantieji išemine širdies liga, ateroskleroze“, – tvirtina Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Kardio­logijos skyriaus vedėjas gydytojas kardiologas medicinos mokslų daktaras Mykolas Biliukas, savo disertacijoje nagrinėjęs klimatinių faktorių įtaką širdies ligomis sergantiems pacientams.

Keletą dienų prieš magnetinę audrą padaugėja širdies priepuolių, labai pagausėja pacientų, kuriems trinka širdies ritmas, pakyla kraujospūdis, nors, regis, buvo sureguliuotas, vaistai atitaikyti, žmogus gyveno įprastai, vaistus gėrė tvarkingai, o spaudimas vis vien išsiderino, taip pat dažniau vargina dusulys.

„Kylant magnetinėms audroms gerokai padaugėja pacientų ligoninėse – ne tik kardiologiniuose, bet ir neurologiniuose skyriuose. Pasipila greitosios medicinos pagalbos iškvietimų, – teigia gydytojas M. Biliukas. – Artėjančią audrą tokie ligoniai pradeda jausti tris dienas iki piko pradžios. Pablogėja jų savijauta, jie pradeda daugiau gerti nitroglicerino: prieš tris dienas iki audros – 2,5 karto daugiau vaistų nei įprastai, antrą dieną – 5 kartus daugiau, o magnetinės audros dieną – jau net 7 kartus daugiau. Kitą dieną po audros vaistų sumažinama iki 5 kartų, o paskui vėl grįžtama į įprastinį režimą.“

Pasak mediko, jei būtų skelbiama, kad artinasi magnetinė audra, sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis galėtų pakeisti savo planus bei geriamų vaistų dozes.

„Žmonės nekrenta kaip musės per magnetines audras: didesnio mirtingumo tuo laikotarpiu nepastebėta, bet itin padaugėja infarktų, insultų, – teigia kardiologas M. Biliukas. – Žinodami, kad bus magnetinė audra, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės galėtų jai pasiruošti iš anksto: pasirūpinti ne tik kraujagysles plečiančiais, kraują skystinančiais vaistais, bet ir raminamaisiais. Sveikatos pablogėjimo jie galbūt išvengtų, jei pakoreguotų savo gydymąsi ir papildomai išgertų vaistų.“

Dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, kartu trinka ir kraujospūdis.

Sveikam žmogui per magnetines audras gali kilti nežymių negalavimų: paskaudėti galvą, pakilti kraujospūdis. Rekomenduotina sulėtinti gyvenimo tempą, vengti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, stresinių situacijų, nevykti į keliones, kuriose tenka ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes didėja rizika susidaryti trombui.