Gretchen Rubin, knygos apie laimę autorė, pasakoja apie tai, kaip teisingai nusiteikti psichologiškai ir mokėti laiku pasakyti „niekada“.

Ilgą laiką ir aš tikėjau tuo. Tačiau besistengdama susilaikyti (kartais leisdama sau du – tris saldainius) dažniausiai vėliau pralaimėdavau. Pavyzdžiui, kiek kartų aš bandžiau atsispirti pagundai, tiek kartų „nutrūkdavau“ – ir valgiau mėgstamus ledus du ar net tris kartus per dieną. Suvokusi, kad taip tik apgaudinėju save, nusprendžiau sustoti. Tą dieną vietoj ledų aš suvalgiau gabalėlį šaltos kalakutienos.

Visą tą laiką, nors stengiausi laikytis dietos, kankinausi klausinėdama save, ar šiandien suvalgyti desertą, ar pasilikti rytojui? Tačiau jei nusiteiksiu daugiau niekada nevalgyti desertų, tai ir galvos sukti nereikės.

80+20 ar 100

Dažnai žmonės, besilaikantys dietos, leidžia sau šiek tiek atsipalaiduoti. Kai kurie dietologai pataria maitintis pagal formulę 80+20, tai reiškia, kad 80% procentų maisto turėtų sudaryti sveikas maistas, o 20 % - patiekalai, kuriais norima save palepinti. Tačiau aš manau, kad 100 % sveiko maisto dieta būtų efektyvesnė ir lengvesnė. Nors abi efektyvios.

Kaip griežtesnės dietos šalininkė, dažnai girdžiu, kad tokia dietos pernelyg sunku laikytis – kaip sakė vienas mano draugas, gyvenimas per trumpas, kad atsisakytumėme nuostabaus pyragaičio.

Visiškas atsisakymas reiškia visišką laisvę

Jei tik pabandytumėte ko nors visiškai atsisakyti, nustebtumėte pamatę, kaip tai lengva. Tik iš pradžių toks atsisakymas atrodo sudėtingas ir sunkus.

Pavyzdžiui, mano sesuo ilgą laiką laikėsi dietos retkarčiais pasilepindama savo silpnybe – bulvytėmis fri. Ji nusprendė bulvyčių porciją dalinti perpus, bet ir tai buvo sunku. Visiškai atsisakiusi, ji pripažino, kad tai lengviau nei save riboti.

Man patiko jos paaiškinimas: „Jei atvirai, man nepatinka save riboti. Tačiau stengiuosi į viską žiūrėti pozityviai. Todėl vietoj to, kad galvočiau: „Aš niekada nebegalėsiu valgyti bulvyčių fri“, sakau sau: „Dabar aš laisva nuo bulvyčių“. Taip ir yra.

Rinkitės pačios

Man visiškas ko nors atsisakymas atrodo būtent taip. Aš laisva, man nebereikia kankintis, ar suvalgyti desertą dabar, ar rytoj. Toks požiūris išlaisvina nuo savęs graužimo nusižengus dietai.
Geriau pasakyti sau ir kitiems: „Aš niekada to nedarau“, negu leisti sau mažutį atsipalaidavimą, o paskui kankintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)