Nebijokite – įdegsite

Kosmetologė Roberta Tylaitė primena, kad lepinantis saulės spinduliuose arba soliariumuose dėl ultravioletinių spindulių sutrinka melanino veikla. „Pasitaiko klienčių, kurios bijo, kad kūnas įdegs, o veidas liks baltas, šiam nenaudoja apsaugos. Tačiau tai – netiesa, nes kremas nuo saulės neapsaugo šimtu procentų“, – tvirtina specialistė.

Apsauginį kremą veidui reikėtų naudoti visus metus: žiemą gali būti 15–20 SPF, vasarą – 30–50 SPF. Net jeigu didžiąją dienos dalį praleidžiate biure prie kompiuterio, apsauga vis tiek yra reikalinga. „Dabar vis daugiau kalbama apie apsaugą nuo mėlynos ekrano šviesos, kuri irgi kenkia odai bei gali nulemti pigmentacijos atsiradimą, todėl daugėja kremų apsaugančių nuo UV, UVA, UVB spindulių“, – primena pašnekovė.

Leidžiant laiką paplūdimyje specialistė rekomenduoja kremu nuo saulės teptis kas kelias valandas ar netgi dažniau. Taip pat reikėtų nepamiršti veidą dengiančios skrybėlės. Be to, atkreipkite dėmesį į apsauginio kremo galiojimo laiką, tačiau jo išmesti neskubėkite, nes gamintojas ant pakuotės dažnai nurodo bent jau pusmečiu trumpesnį produkto naudojimo terminą. Žinoma, apsauginis poveikis ima mažėti ir jautresnės odos savininkės gali tai pajusti.

Po grožio procedūrų – ypatinga apsauga

Po įvairių grožio procedūrų reikėtų išsiaiškinti, kiek laiko rekomenduojama vengti saulės. Jei procedūra švelni, pavyzdžiui, antakių ar ūselių depiliacija, pakanka nesideginti tą dieną. Tačiau po lazerinių ir kitų sudėtingesnių procedūrų nuo saulės tenka slėptis ilgiau. „Kai taikoma stipri intervencija, saulės reikėtų vengti savaitę. Beje, agresyvios procedūros, kurių metu oda nusluoksniuojama atliekamos tik šaltuoju metų laiku. Jos efektyvios mažinant pigmentaciją, tačiau atlikus jas vasarą, pasidarysite meškos paslaugą, situacija gali ne tik pablogėti, bet tapti piktybinė“, – įspėja pašnekovė.

Pigmentacija nėštumo metu

Po antrojo nėštumo pigmentinės dėmės atsiranda net apie 70–80 proc. moterų. „Mažai nėščiųjų saugosi nuo saulės ir tai atsispindi veide. Jei moteris nešioja berniuką, pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda ant kaktos bei aplink lūpas, laukiantis mergaitės, pigmentacija tarsi drugelis pasirodo aplink akis“, – pastebi kosmetologė. Visgi kartais sunku atskirti, ar dėmelės atsirado nuo saulės, ar tai hormonų veikla. Antruoju atveju kosmetinės procedūros nepadės, gali tekti kreiptis į gydytoją.

Vitaminas C – būtinybė

Vasarą odos skaistinimui rekomenduojami lengvi šveitikliai, kaukės, migdolų ar azelaino rūgšties procedūros. Tačiau vitaminas C – kasdienė būtinybė. Tai vienas svarbiausių elementų siekiant išlaikyti odą skaisčią arba sumažinti atsiradusias pigmentines dėmes, bet reikia nepamiršti jo naudoti kartu su apsauginiu kremu. R. Tylaitės teigimu, saugantis nuo saulės vitaminą C turinčius produktus galima tepti ryte ir vakare. Visgi naudojant priemones namuose prieš tai verta pasikonsultuoti su kosmetologu, kad būtų išvengta odos pažeidimų ir alerginių reakcijų.

Verta žinoti

Mitybos specialistai teigia, kad vartojami produktai taip pat turi įtakos odos būklei ir gali padėti kovojant su pigmentinėmis dėmėmis. Prasidėjęs braškių sezonas padės ir jūsų odai, nes jose gausu vitamino C. Kitas naudingas vaisius – granatas, kuriame gausu polifenolių, turinčių antioksidantinių savybių. Žaliose lapinėse salotose bei pomidoruose gausu karatenoidų, naudingų ląstelėms bei saugančių nuo UV spindulių. Dėmelių atsiradimą gali paskatinti produktai, turintys estrogeno. Tai būtų linų sėmenys, avinžirniai, soja, juodosios pupelės.