Drėkinamajame kreme esančios vandens molekulės, susidūrusios su šalčiu, ne saugo, o žeidžia jūsų odą. Jei grįžus iš lauko oda būna paraudusi, vėliau ją ima traukti, pleiskanoti, vadinasi, jūsų kremas neapsaugojo odos nuo šalčio ir vėjo. Todėl žiemą reiktų naudoti maitinamąjį dieninį kremą, kuris gerai atliktų savo apsauginę funkciją. Kaip tokį išsirinkti? Pasinaudokite mūsų patarimais kiekvienam odos tipui.

Riebios odos balansui

Jaudinatės, jog jūsų oda greit pradeda blizgėti, o makiažas „nuplaukia“? Verčiau pasidžiaukite, kad ilgiau išliksite jauni. Riebi oda lėčiau sensta ir raukšlėjasi, o riebalų išsiskyrimas ilgainiui normalizuojasi.

Jei norite, kad oda neblizgėtų, rinkitės kremus su ramunėlių, kraujažolės, laukinės našlaitės, medetkų ekstraktais. Taip pat tinka kremai, kuriuose yra alavijo, arbatmedžio, cinko. Jei oda labai riebi, prieš tepdami kremą nuvalykite ją riebalų perteklių sugeriančiu toniku. Pasitepę kremu, palaukite keletą minučių ir priglauskite popierinę servetėlę. Ji sugers nereikalingą kremo likutį. Tik tuomet tepkite maskuojamąjį kremą ar makiažo pagrindą. Riebiai odai padės ir kompaktinė pudra – ji neleis odai blizgėti, be to, saugos nuo šalčio.

Kovai su jaunatviniais spuogais

Arbatmedis ir dar kartą arbatmedis! Tai pats efektyviausias ir natūraliausias ingredientas, naikinantis jaunatvinius spuogus ir neerzinantis odos. Taip pat puiku, jei jūsų pasirinktame kreme bus cinko, kuris padeda odai išsivalyti. Žiemą venkite odos priežiūros priemonių su alkoholiu. Nors jis dažnai dedamas į priemones riebiai ir spuoguotai odai, tačiau šaltuoju metų laiku nuo jo oda gali imti pleiskanoti, rausti.

Jei veido oda labai spuoguota, dėl kremo pasikonsultuokite su gydytoju. Galbūt jūsų odai reikalingas kremas su antibiotikais ar nedidelėmis hormonų dozėmis.

Veido kremai sausai odai drėkinti

Rinkdamiesi kremą sausai odai, ieškokite jo sudėtyje hialurono rūgšties. Ši medžiaga sulaiko odoje drėgmę, todėl net šalčiausią žiemos dieną oda nešerpetos, neskilinės ir nesausės. Taip pat ši rūgštis padės paslėpti mažas raukšleles.

Jei mylite natūralumą, rinkitės kremus su natūraliais aliejais. Sausai odai puikiai tiks simondsijų (jojoba), sviestmedžio, alyvuogių aliejais praturtinti kremai. Naktinį kremą net galite pakeisti natūraliais aliejais.

Sausa oda linkusi suglebti ir papilkėti. Jei jūsų oda prarado elastingumą ir spindesį, rinkitės kremą, kuriame yra vitamino C. Šiuo vitaminu praturtinti kremai padeda atgauti gražią odos spalvą ir stangrumą.

Jautriai odai raminti

Jautriai odai nepatinka intensyvios veikliosios medžiagos ir galybė „stebuklus“ darančios chemijos. Kuo natūralesnį, ekologiškesnį kremą pasirinksite – tuo geriau. Atkreipkite dėmesį, jog jautriai odai skirtos priemonės turėtų būti bekvapės.

Geriausias jautrios odos draugas yra alavijas. Kai kuriuose kremuose, skirtuose jautriai odai, alavijas sudaro net 70 ar daugiau procentų viso produkto. Alavijas niekuomet nesukels alergijos, paraudimo, dilgčiojimo. Todėl kremai su alaviju tinka bet kokio tipo suerzintai odai. Jei nuo naudoto kremo oda pavargo, papilkėjo ar patyrėte alerginę reakciją, galite nebijodama keisti senąjį kremą į priemonę su alavijais. Jie pasižymi raminančiu, priešuždegiminiu ir drėkinančiu poveikiu. Prieš pirkdami kremą su alavijais įsitikinkite, kad jis pagamintas ne vandens pagrindu ir tikrai tinkamas naudoti žiemą.

Veido kremas vyresnio amžiaus žmonėms

Kovai su raukšlelėmis ieškokite kremo su pieno ir alfa-hidroksi (AHA) rūgštimis. Kremai su retinoliu padeda odai atsinaujinti, taigi lėčiau formuojasi raukšlės. O jei kremo sudėtyje yra ir keramidų, oda bus apsaugota nuo žalingo aplinkos poveikio.

Prabangesniuose kremuose nuo raukšlių galite rasti veikliosios medžiagos matriksilo. Jis veikia panašiai kaip botulino injekcija – kuriam laikui pristabdo raumenų judesius ir akivaizdžiai sumažina raukšles.

Vyresnio amžiaus oda dažniausiai mėgsta intensyvesnes veikliąsias medžiagas. Jai reikia daugiau drėkinimo, profesionalesnės ir atidesnės priežiūros.

***

Vitaminai A ir E – natūralūs antioksidantai, saugantys odą nuo senėjimo, skatinantys jos atsinaujinimą, gerinantys elastingumą. Šie vitaminai naudingi bet kuriam odos tipui. Jei nerandate sau tinkančio kremo su vitaminu E ir A, galite nusipirkti šių vitaminų lašelių ir kas kartą tepdami veidą kremu įmaišyti porą lašelių į kremą.

Taip pat nepamirškite, jog to paties kremo nereiktų naudoti ilgai, nes oda pripras prie jo sudedamųjų dalių ir jos taps nebe tokios veiksmingos. Nebijokite eksperimentuoti, tačiau darykite tai išmintingai.

Kartą per savaitę nenaudokite jokio naktinio kremo, kad oda pailsėtų ir pakvėpuotų. Nepermaitinkite odos – tepkite tik nedidelį kremo kiekį, antraip oda persisotins, suglebs, gali prasidėti alerginės reakcijos.

Ir dar kartą priminsime: šaltuoju metų laiku drėkinantį kremą naudokite nakčiai, maitinantį – dienai, o šiltuoju atvirkščiai. Kremą tepkite ne anksčiau kaip 20 minučių prieš einant į lauką. Taip apsaugosite odą nuo nušalimo.