aA
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų.
Kaip išsirinkti aliejų ir kurie iš jų naudingiausi sveikatai?
© Shutterstock nuotr.

Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų aliejai, tačiau vis labiau populiarėja sveikesni, nerafinuoti ir ekologiški augaliniai aliejai.

Svarbiausias kriterijus renkantis aliejų yra tai, kur jį naudosite. Jei aliejus bus naudojamas kaip užpilas salotoms, padažams gaminti, duonai mirkyti ar ant grotelių keptoms daržovėms gardinti, tuomet ypač svarbu išsirinkti gerą ir kokybišką. Didžiausias skirtumas, nulemiantis aliejaus kokybę, yra jo pagaminimo būdas, rašoma pranešime spaudai.

Geras ir kokybiškas aliejus – kaip išsirinkti?

Naudingiausi – nerafinuoti šalto spaudimo aliejai. Jų gamyboje žaliavos ne kaitinamos, o spaudžiamos natūraliu būdu – specialiais mechaniniais presais – griežtai kontroliuojant žaliavų kokybę ir technologinius procesus. „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė pažymi, kad kuo „šaltesniu“ būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

O rafinuoti aliejai yra tirpinami cheminiuose tirpikliuose ir kaitinami. „Taip prailginamas jų galiojimo laikas, tačiau toks aliejus – tik riebalai be jokių biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, kaitinant prarandamas bet koks augalinis skonis, o maistas, pagamintas naudojant tokį aliejų, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą ir gali tapti nutukimo priežastimi“, – sako Guoda Azguridienė.

„Pigūs rafinuoti ir hidrinti aliejai dažniausiai neturi nei specifinio skonio, nei kvapo ir yra visiškai neutralūs. Tačiau jie taip pat neturi ir jokių vertingų maistingųjų medžiagų – tik kalorijas“, – prideda sveikos gyvensenos tyrinėtoja. O hidrintų riebalų vengti ragina visi mitybos specialistai.

Aliejus – ne tik iš rapsų

Dauguma žmonių yra pripratę prie neutralaus aliejaus skonio: riebalų be jokios pridėtinės vertės. Tačiau išbandę skirtingas aliejų rūšis, dauguma jau nenori grįžti prie įprasto aliejaus. Šiandien aliejaus pasirinkimas didžiulis – nuo mums girdėtų linų, alyvuogių ar sezamų iki egzotiškų argano ir graikinių riešutų, abrikosų kauliukų, agurklių, avokadų, nakvišų, moliūgo sėklų, kokosų ar raudonųjų palmių aliejų.

Pavyzdžiui, Vokietijos ekologiškų aliejų gamintojas „Ölmühle Solling“ savo asortimente turi per 30 skirtingų augalinių aliejų rūšių ir dar tiek pat jų mišinių.

Šalto spaudimo aliejai pasižymi maistingosiomis medžiagomis, naudingomis pirmiausia vitaminu E ir augaliniais steroliais. Namų virtuvės šefų jau pamėgti linų ir kanapių aliejai turtingi Omega3 riebiųjų rūgščių, o retesnis raudonųjų palmių aliejus yra natūralus vitamino A šaltinis. Šalto spaudimo aliejuose išsaugomos ne tik vertingosios augalo medžiagos, bet ir išlaikomas tipiškas augalo skonis, spalva ir aromatas.

Gamybos metu toks aliejus nėra kaitinamas ar veikiamas cheminių medžiagų, todėl naudingosios savybės išlieka, o papildomos pašalinės medžiagos nesusidaro.

Alyvuogių aliejus – nerafinuotų aliejų karalius

Bene žymiausias iš nerafinuotų aliejų – šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Jo skonių paletė labai plati – alyvuogių aliejus pasižymi ir aitrumu, ir kartumu, ir rūgštumu. „Skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, paruošimo spartos, nuskynimo laiko, klimato skirtumų ir kitų kriterijų, o kiekvienos šalies alyvuogių aliejus turi savitą, individualų skonį.

Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną. Paprastai alyvuogių aliejus savo skonio stipriai nekeičia – tinkamai pagamintas ir laikomas jis gali išbūti apie metus laiko, o atidarytą butelį reikėtų suvartoti per mėnesį“, – pataria G. Azguridienė.

Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės: aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus arba grynas alyvuogių aliejus ir alyvuogių išspaudų aliejus.

Neapsirikite – tik pirmieji du yra gauti šalto spaudimo būdu! Ekspertų nuomone, tinkamiausias pasirinkimas – ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus. Naudodami ekologišką aliejų galite būti tikri, kad alyvmedžiai užauginti be chemikalų, o jų likučiai nepateko į galutinį produktą – juk aliejų pilate tiesiai ant savo vakarienės!

Kokybiškas šalto spaudimo aliejus turi savo specifinį skonį, tačiau nereikia jo bijoti – su tokiu aliejumi gamintas maistas ne tik natūralesnis, bet ir skanesnis. Tad norint nustebinti savo gomurį ir atrasti naujų natūralių skonių, tereikia išsirinkti patinkančią augalinių aliejų rūšį ir imtis eksperimentų virtuvėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Miestelio šventė baigėsi tragiškai – žmogų užmušė kunigo akivaizdoje

Kėdainių rajone, Krakių miestelyje prieš metus vykusią šventę bei atlaidus vainikavo beprasmė...

„Bloomberg“: Eva – didžiausia grėsmė Lukašenkai (46)

Jos rankos sukryžiuotos, o lūpos sardoniškai pravertos – Eva netikėtai tapo protesto...

Grįžo iš emigracijos ir įkūrė ramybės oazę: lankytojų netrūksta ir darbo dienomis (54)

Greta ir Algirdas Šaumanai iš emigracijos Norvegijoje grįžo prieš trejus metus, tačiau šiandien...

Rimvydas Valatka. Po kiek dabar lietuviška svajonė? (168)

Mindaugo karūnavimo diena. Kaip dar vienas ilgasis Išgertuvių savaitgalis. Jums nieko netrūksta?...

Vilnietis savo istorija nori perspėti kitus: viskas prasidėjo nuo noro „nuskausminti“ jausmus, bet baigėsi kur kas blogiau (65)

Įveikęs priklausomybę nuo narkotikų vilnietis Ruslanas šiandien drąsiai priima gyvenimo...

Garsiausi keliautojai gūžčioja pečiais: Nida – brangiausias planetoje kurortas, pasaulyje tokių mokesčių nėra (303)

Neringa ypatinga ne tik savo gamtos perlais, bet ir mokesčiais, norintiems patogiai ilsėtis jos...

Su mylimąja Deimante susitaikęs reperis Mad Money: nebeliko jokių klausimų (46)

Praėjusių metų sausio 31-ąją, kai ant raudonojo M.A.M.A apdovanojimų kilimo pozavo tik su...

Į Barseloną atvykęs Jasikevičius: darbai jau pradėti (136)

Buvęs Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius sekmadienį atvyko į...

Kaip dažnai mylėtis, kad būtų sveika ir vyrui, ir moteriai? (8)

Klausimas: Mano vyras sako, kad turime mylėtis net jeigu ir nelabai norime užsiimti seksu , nes...

|Maža didelių žinių kaina