aA
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų.
© Shutterstock nuotr.

Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų aliejai, tačiau vis labiau populiarėja sveikesni, nerafinuoti ir ekologiški augaliniai aliejai.

Svarbiausias kriterijus renkantis aliejų yra tai, kur jį naudosite. Jei aliejus bus naudojamas kaip užpilas salotoms, padažams gaminti, duonai mirkyti ar ant grotelių keptoms daržovėms gardinti, tuomet ypač svarbu išsirinkti gerą ir kokybišką. Didžiausias skirtumas, nulemiantis aliejaus kokybę, yra jo pagaminimo būdas, rašoma pranešime spaudai.

Geras ir kokybiškas aliejus – kaip išsirinkti?

Naudingiausi – nerafinuoti šalto spaudimo aliejai. Jų gamyboje žaliavos ne kaitinamos, o spaudžiamos natūraliu būdu – specialiais mechaniniais presais – griežtai kontroliuojant žaliavų kokybę ir technologinius procesus. „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė pažymi, kad kuo „šaltesniu“ būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

O rafinuoti aliejai yra tirpinami cheminiuose tirpikliuose ir kaitinami. „Taip prailginamas jų galiojimo laikas, tačiau toks aliejus – tik riebalai be jokių biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, kaitinant prarandamas bet koks augalinis skonis, o maistas, pagamintas naudojant tokį aliejų, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą ir gali tapti nutukimo priežastimi“, – sako Guoda Azguridienė.

„Pigūs rafinuoti ir hidrinti aliejai dažniausiai neturi nei specifinio skonio, nei kvapo ir yra visiškai neutralūs. Tačiau jie taip pat neturi ir jokių vertingų maistingųjų medžiagų – tik kalorijas“, – prideda sveikos gyvensenos tyrinėtoja. O hidrintų riebalų vengti ragina visi mitybos specialistai.

Aliejus – ne tik iš rapsų

Dauguma žmonių yra pripratę prie neutralaus aliejaus skonio: riebalų be jokios pridėtinės vertės. Tačiau išbandę skirtingas aliejų rūšis, dauguma jau nenori grįžti prie įprasto aliejaus. Šiandien aliejaus pasirinkimas didžiulis – nuo mums girdėtų linų, alyvuogių ar sezamų iki egzotiškų argano ir graikinių riešutų, abrikosų kauliukų, agurklių, avokadų, nakvišų, moliūgo sėklų, kokosų ar raudonųjų palmių aliejų.

Pavyzdžiui, Vokietijos ekologiškų aliejų gamintojas „Ölmühle Solling“ savo asortimente turi per 30 skirtingų augalinių aliejų rūšių ir dar tiek pat jų mišinių.

Šalto spaudimo aliejai pasižymi maistingosiomis medžiagomis, naudingomis pirmiausia vitaminu E ir augaliniais steroliais. Namų virtuvės šefų jau pamėgti linų ir kanapių aliejai turtingi Omega3 riebiųjų rūgščių, o retesnis raudonųjų palmių aliejus yra natūralus vitamino A šaltinis. Šalto spaudimo aliejuose išsaugomos ne tik vertingosios augalo medžiagos, bet ir išlaikomas tipiškas augalo skonis, spalva ir aromatas.

Gamybos metu toks aliejus nėra kaitinamas ar veikiamas cheminių medžiagų, todėl naudingosios savybės išlieka, o papildomos pašalinės medžiagos nesusidaro.

Alyvuogių aliejus – nerafinuotų aliejų karalius

Bene žymiausias iš nerafinuotų aliejų – šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Jo skonių paletė labai plati – alyvuogių aliejus pasižymi ir aitrumu, ir kartumu, ir rūgštumu. „Skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, paruošimo spartos, nuskynimo laiko, klimato skirtumų ir kitų kriterijų, o kiekvienos šalies alyvuogių aliejus turi savitą, individualų skonį.

Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną. Paprastai alyvuogių aliejus savo skonio stipriai nekeičia – tinkamai pagamintas ir laikomas jis gali išbūti apie metus laiko, o atidarytą butelį reikėtų suvartoti per mėnesį“, – pataria G. Azguridienė.

Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės: aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus arba grynas alyvuogių aliejus ir alyvuogių išspaudų aliejus.

Neapsirikite – tik pirmieji du yra gauti šalto spaudimo būdu! Ekspertų nuomone, tinkamiausias pasirinkimas – ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus. Naudodami ekologišką aliejų galite būti tikri, kad alyvmedžiai užauginti be chemikalų, o jų likučiai nepateko į galutinį produktą – juk aliejų pilate tiesiai ant savo vakarienės!

Kokybiškas šalto spaudimo aliejus turi savo specifinį skonį, tačiau nereikia jo bijoti – su tokiu aliejumi gamintas maistas ne tik natūralesnis, bet ir skanesnis. Tad norint nustebinti savo gomurį ir atrasti naujų natūralių skonių, tereikia išsirinkti patinkančią augalinių aliejų rūšį ir imtis eksperimentų virtuvėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Sovietų valdžios įslaptintas incidentas: Uralo kalnuose rasti septyni kūnai, mįslingos detalės šiurpą kelia iki šiol (3)

Rusijos generalinės prokuratūros atstovas Aleksandras Kurenojus vasario 1 d. pranešė, kad tyrėjai...

Nekilnojamojo turto kainos: problemos Švedijoje galėtų persikelti į Lietuvą

Nekilnojamojo turto rinkos burbului Švedijoje artėjant pabaigos link, „Swedbank“ ekonomistas...

Lietuviai aplankė išskirtinę Indijos vietą, kurioje streikai – kasdienybė: viskas dėl moterų (15)

Praleidę keturias dienas Alapuroje, pasidžiaugę „Backwaters“ ir pliažais, atšventę...

Skurdas pagal norvegus: pinigų stoka besiskundžianti 50-metė norvegė laukia 1700 eurų pensijos (344)

51 m. norvegė Liv Iversen yra seniausio lėlių teatro pietvakarinėje Norvegijos pakrantėje...

Ivaškevičius: daug kartų norėjau atsisakyti šitos premijos (443)

Teikiant nacionalines kultūros ir meno premijas, prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį...

Antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje – įtempta kova: netrukus paaiškės, kas pateks į finalą balsuokite (215)

Vasario 16-osios vakarą skamba antrasis nacionalinės „ Eurovizijos “ pusfinalis. Ši tiesioginė...

Globos namų darbuotoja nusprendė prabilti apie tai, kas vyksta už uždarų durų: situacija kelia nerimą (107)

Kylantys incidentai, psichologinės pagalbos trūkumas ir nekompetetingi darbuotojai – tokias...

Kurtizanių amžius Paryžiuje: nuo slaptų bordelių iki šampano vonių ir „meilės kėdės“ (37)

Prieš kelis metus Paryžiaus Orsė muziejus (Musée d'Orsay) pirmą kartą surengė šokiruojančią...

Adomaitis galimybes finale vertina vienodai, Maksvytis gailisi suklydęs ir nesuvaldęs auklėtinių (34)

Luigi Lamonica buvo labiausiai aptarinėjamas personažas prieš Karaliaus Mindaugo taurės finalo...

Gydytojas kritiškai įvertino plintančią sveikatingumo madą: tai tinka tikrai ne visiems (45)

Tikriausiai televizijoje ir socialiniuose tinkluose teko pastebėti vis dažniau atsirandančius...