Nuo tokio gyvenimo būdo prasideda nugaros skausmai. Kai skausmas greitai praeina, nekreipiame dėmesio, bet kai skausmas darosi intensyvus, pastovus, sunerimstame, ieškome skausmo priežasčių ir gydymo būdų.

Viena iš nugaros skausmo kaltininkių – stuburo problemos.

Stuburas – ištemptos spyruoklės pavidalo nariuotas darinys, judri viso kūno ašis, besidriekianti nuo kaukolės pamato iki liemens apačios.

Stuburo spyruoklinė forma yra susijusi su žmogaus stačia stovėsena. Priekinė stambi kūno dalis remia kūno dalių masę, užpakalinė sudėtingo reljefo dalis sudaro atramas nugaros raumenims prisisegti, o viduje yra nugaros smegenų talpykla- stuburo kanalas.

Per šonuose esančias tarpslankstelines iš nugaros smegenų išeina nervai. Stuburo sudedamoji dalis yra slankstelis.

Žmogus turi stengtis išlaikyti sveiką sudėtingos konstrukcijos stuburą.

Stuburo sveikatai išlaikyti būtina:

– taisyklinga kūno laikysena,

– reguliari fizinė apkrova,

– tikslus kūno judesių mechanizmas.

Apsidairius aplink, nesunku pastebėti, kad teisingą kūno laikysena gali pasidžiaugti nedaugelis žmonių. Sėdime persikreipę, susimetę į kuprą, sukryžiavę kojas, įtraukę pečius, suspaudę krūtinės ląstą. Stovime atkišę pilvą, svorį perkėlę ant vienos kojos, iškreipę stuburą.

Nenuostabu, kad iškreipta laikysena sukelia negrįžtamus stuburo pakitimo procesus, pakeičia stuburo fiziologinius linkius, mažina raumenų tonusą, formuoja raumenų disbalansą, neigiamai veikia vidaus organų darbui. Dėl to, atsiranda galvos skausmas, nugaros skausmas, kojų skausmas.

Rekomenduojama taisyklinga sėdima padėtis:

– keliai sulenkti 90 laipsnių kampu, pėdos remiasi į grindis,

– kojos lygiagrečios, neužkeltos viena ant kitos,

– pilvas įtrauktas,

– galva ir pečiai tiesūs,

– stuburas prispaustas prie darbo kėdės atlošo, išlaikant fiziologinius stuburo išlinkimus.

Taisyklinga stovima padėtis yra ši:

– kojos pečių plotyje ir jų raumenys neįtempti,

– pakelta nesuspausta krūtinės ląsta,

– tiesi pečių linija,

– smakras 90 laipsnių kampu,

– atpalaiduoti kaklo raumenys.

Laikyseną galima pasitikrinti prie sienos prisiglaudus nugara. Prie atramos turi glaustis pėdos, dubuo ir pečiai. Tarp sienos ir stuburo linkio turi likti tarpas. Išlaikant teisingą sėdimą ir stovimą pozicijas, greitai pajuntami sveikatos pagerėjimo rezultatai.

Sveika nugara reikalauja reguliarios fizinės apkrovos.

Fiziniai pratimai turi būti:

– stiprinantys nugaros, pečių, pilvo, kaklo, kojų, sėdmenų raumenis. Tinka treniruotės su svarmenimis, mankštos pratimai.

– aerobinė apkrova, aprūpinanti organizmą deguonimi. Tai ėjimas, plaukimas, šokiai, bėgimas, kurių metu didėja kvėpavimo dažnumas ir širdies dūžių tankis.

– stuburo, sąnarių, raiščių, odos tempimo pratimai. Jų metu didėja kūno lankstumas, atsipalaidavimas, gerinama kraujotaka, koordinacija.

Visą darbo dieną praleidžiant sėdėjimo poza prie darbo stalo, apsiriboti sportine veikla tik laisvalaikio metu neužtenka. Kad išvengti nugaros skausmų, rekomenduojamos sportinės pertraukėlės darbo metu. Pratimai nesudėtingi: tai pasitampymas, pasirąžymas, kaklo tempimas, galvos lenkimas į skirtingas puses, pečių sukimas ratu, kojų mankštinimas. Šie pratimai pagerina kraujotaką, atpalaiduoja raumenis.

Dirbdamas žmogus atlieka pastovius judesius tam tikrose pozose. Darbinėje veikloje būtinai reikia numatyti tikslų kūno judesių mechanizmą. Tinkamas pozos ir judesių parinkimas mažina darbuotojų nuovargį, darbo monotoniją, mažina fizinę, psichinę ir nervinę įtampą.

Šiam tikslui pasiekti, keičiamas priemonių išdėstymas, naudojant specialius įrankius ir prietaisus, parenkami darbo vietos baldai, apšvietimas.

Kad ir kaip sunku pripažinti, puikiai žinome, kad stuburas sensta kartu su mumis, o raumenys praranda savo fizines savybes. Tik kompleksinė sveikatos priežiūra- raktas į gerą sveikatą. Tuo pačiu į laimingą ir pilnavertį gyvenimą.