Kuo lėčiau įdegsite, tuo geriau

Tai yra tiesa, kaip ir tai, kad šiaurinis įdegis laikosi ilgiau negu įdegis prie jūrų pietuose. Įdegti lėtai yra naudinga sveikatai. Juk greitas įdegis dažniausiai reikšia odos nudegimą, t.y. odos traumą. Atsakomoji reakcija – pagreitėję regeneracijos procesai ir odos ląstelių atsinaujinimas.

Tuo tarpu lėtai įgautas įdegis padeda sukaupti vitamino D atsargas. Priemonės, skirtos greičiau įdegti, iš tikrųjų „vagia“ vitaminą D. Kad gautumėt pakankamą kiekį šio vitamino, būkite saulėje ne mažiau 15 min. triskart per savaitę, o likusį laiką naudokite apsaugines priemones nuo saulės.

Odos šveitimas

Dar tik planuojate atostogas prie jūros? Pasiruošimą joms pradėkite nuo odos šveitimo: ant odos, apvalytos nuo negyvų ląstelių, įdegis pasiskirstys tolygiau. Tačiau šveisti jau įdegusios odos negalima. Tokiu būdu tik paskatinsite ją atsinaujinti ir kuo greičiau atsikratyti pigmentaciją pakeitusio odos sluoksnio.

Taigi jau įdegusios šios procedūros atsisakykite, nebent naudotumėte savos gamybos šveitiklį iš nepavojingų medžiagų. Sumaišykite 1/3 stiklinės avižinių dribsnių, 1,5 šaukšto jūros druskos, įlašinkite kelis lašus migdolų arba kokosų aliejaus. Tepkite kūną šiuo šveitikliu lengvais, sukamaisiais judesiais. Toks šveitimas padės išlyginti odos spalvos toną, jeigu įdegėte nelygiai.

Pakoreguokite racioną

Maisto produktai, kuriuose yra odai naudingų medžiagų, pasitarnaus ir gražiam įdegiui. Pavyzdžiui, vitaminas A: jis veikia ne tik kaip antioksidantas, neutralizuodamas odai žalingus laisvuosius radikalus, kurie atsiranda nuo ultravioletinių spindulių, bet ir maitina odą tiek iš vidaus, tiek iš išorės.

Karotinoidai – natūralūs pigmentai – sustiprina melanino ryškumą ir tamsina natūralią odos spalvą. Šių medžiagų turi morkos, pomidorai, abrikosai, kiaušinių tryniai, sviestas. Jeigu atostogų metu ir po jų valgysite maisto produktų, turinčių daug karotinoidų, įdegis gali išlikti ir kelis mėnesius. Jums pakaks per dieną išgerti stiklinę morkų sulčių su grietinėle (beta-karotinas įsisavinamas tik su riebalais).

Norint išsaugoti įdegį, labiausiai tinka Viduržemio jūros virtuvė. Taip yra dėl to, kad joje naudojami baklažanai, artišokai, brokoliai ir špinatai be vitaminų bei karotinoidų turi ir daug cinko bei silicio. Pastarieji elementai padeda išsaugoti odos drėgnumą ir sustabdyti jos dehidrataciją.

Drėkinkite ir dar kartą drėkinkite

Niekas taip nekenkia įdegusiai odai kaip jos sausumas, kurį, visų pirma, skatina kaitinimasis saulėje. Drėkinkite odą bent du kartus per dieną: ryte po dušo ir vakare prieš miegą (beje, naktį oda geriau pasisavina kosmetines priemones negu dieną). Nepamirškite, kad rankų ir kojų oda paprastai būna sausesnė, todėl šias kūno dalis pirmiausia sudrėkinkite vandeniu, o tada tepkite ant jų drėkinantį kremą.

Odai po saulės vonių labai naudingi levandų, alyvuogių, kakavos, simondsijų, taukmedžio, kviečių želmenų aliejai bei sviestai. Jie stiprina apsauginius odos barjerus, atstato drėgmės pusiausvyrą, stabdo odos sluoksnių lupimąsi. Po saulės odai naudingi ir kremai su kolagenu bei vitaminu E.

Venkite pirčių

Venkite pirties, kaip ir kitų procedūrų, kurios skatina kraujo cirkuliaciją ir stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą. Kartu su krauju iš odos ląstelių „išsiplauna“ ir melaninas – pigmentas, atsakingas už šokoladinę odos spalvą. Taigi pirtį kuriam laikui iškeiskite į šiltą vonią su jūros druska, eteriniais aliejais ar stipria arbata.

Prie draudžiamų grožio salonų procedūrų taip pat reikėtų priskirti masažus, visas depiliacijos rūšis ir kitus veiksmus, kurie šildo viršutinius odos sluoksnius. Naudokite kosmetines priemones su UV filtrais bei įdegį intensyvinančiomis medžiagomis, pavyzdžiui, kavos ekstraktu.

Peržiūrėkite savo kosmetikos priemones

Jei norite, kad jūsų įdegis išliktų kuo ilgiau, atidėkite į šalį visus losjonus ir tonikus, turinčius spirito – jie sausina odą. Kuriam laikui taip pat atsisakykite kremų nuo raukšlių – jie skatina odos ląstelių regeneraciją. Įdegusiai odai netiks ir balinančios priemonės, turinčios agurkų, saldymedžio ekstraktų ar pieno rūgšties. Atsargiai naudokitės kremais, skatinančiais plaukų augimą, ir kosmetika, skirta spuogų gydymui – jos nepadės išsaugoti įdegio.

Naudokite liaudiškas priemones

Prauskite veidą ledo kubeliu iš sušaldytos juodosios arbatos arba stiprios kavos. Pasidarykite kaukę iš vieno nulupto pomidoro, 1 šaukšto varškės, 1 kiaušinio trynio ir pusės šaukštelio alyvuogių aliejaus. Ši kaukė ne tik pašalins sudirginimą, kuris atsiranda dėl ilgo buvimo saulėje, bet ir apsaugos įdegį nuo greito “išblukimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)