1. Nedrybsokite

Tyrimais įrodyta, kad savaitgaliais dera keltis ne vėliau nei valandą po įprasto jūsų kėlimosi laiko. Kitu atveju išsimušite iš natūralaus organizmo ritmo ir visą savaitgalį būsite apsnūdęs(-usi) bei apatiškas(-a). Jei jaučiate, kad trūksta miego, darbo dienomis eikite miegoti anksčiau, o ne bandykite atsigriebti per savaitgalį.

2. Iš vakaro pasportuokite

Tilburgo universitete (Nyderlandai) atlikto tyrimo duomenimis, kai kurie sunkiai dirbantys žmonės savaitgaliais kenčia nuo galvos ir raumenų skausmų, chroniško nuovargio. Tokiems žmonėms mokslininkai rekomenduoja penktadienio vakare organizmui suteikti fizinio krūvio – pasitreniruoti sporto salėje arba bent jau pėsčiomis pareiti namo. Fizinė kūno apkrova padeda psichologiškai pereiti iš aktyvumo į poilsio režimą.

3. Penktadienį niekur neikite

Dėl tam tikro visuomenės spaudimo daugelis žmonių stengiasi penktadienį nueiti „pasilinksminti“. Dažniausiai pasirenkamas klubas su daugybe triukšmingų nepažįstamųjų ir nenusakomu skaičiumi alkoholio vienetų. Ramiai praleidę penktadienio vakarą ne tik sustiprinsite vidinės ramybės jausmą, bet ir pažadinsite savo kūrybingumą – nebūtina elgtis taip, kaip visi, kad taptum laimingas.

4. Pasirūpinkite savo augalais

Nesvarbu, ar turite sodą, kuriame reikia sugrėbti lapus ir apdangstyti rožes, ar keletą gėlių vazonų ant palangės, tyrimais įrodyta, kad augalų priežiūra teigiamai veikia psichinę ir fizinę sveikatą – stebėdami augalus padidiname savo galimybes pastebėti šį tą naujo, žavėtis, rūpintis. Palaistykite savo gėles, nukarpykite apdžiūvusius lapus, nušluostykite nuo jų dulkes, kad augalai galėtų laisviau kvėpuoti.

5. Pirkite turguje

Vienas didžiausių savaitgalio malonumų – apsilankymas ūkininkų turguje. Čia neskubant galima išsirinkti šviežiausias daržoves ir gaminius, pasišnekučiuoti su juos atvežusiais ir užauginusiais žmonėmis. Apsipirkdami turguje ne tik pigiau sumokėsite, bet ir nusipirksite tų dalykų, kurie tuo sezonu dera. Visada smagu pamatyti, kaip turguje atsiranda grybų, riešutų, o pavasarį pradžiugina išsiilgtos šviežios salotos.

6. Iškepkite pyragą

Maisto gaminimas – vienas lengviausių būdų sulėtinti skubantį laiką. Liesti maistą rankomis, pajusti produktų savybes, sukurti iš jų kai ką naujo, laukti, kol kūrinys iškeps... Tai – pats tikriausias laikas sau, kurio taip trūksta darbo dienomis. Be to, vaišindami artimuosius savo pagamintu maistu įteikiate jiems dovaną ir pasidalinate džiaugsmu.

7. Atsipalaiduokite sekmadienio vakare

Dažnas sekmadienio vakarą pradeda jausti nerimą dėl artėjančios savaitės ir besirikiuojančių darbų. Tada ypač tinka atpalaiduojantys ritualai – jie padeda sumažinti nerimą. Galite apsilankyti baseine ir pirtyje arba tiesiog pasidaryti puodelį arbatos ir pasimėgauti juo, žiūrėdami į temstantį peizažą už lango.

Paskutiniame žurnalo "Aš ir psichologija" numeryje skaitykite:

Iš miestiečių gyvenimo. Pokalbis su rašytoja Kristina Sabaliauskaite.
Kiek svarbu bendrauti, kad bendradarbiautum?
Vidinė nėščios moters istorija.
„Už“ ir „prieš“ Kalėdų Senelio mito palaikymą.
Juoktis kartu – tolygu prisipažinti mylint.
Kad kažkas šalia nusijuoktų. Interviu su Algiu Ramanausku-Greitai
Yra žmonių, kurie tiesiog atsisako pirkti.
Ar pasaulyje gyvena tik davėjai ir ėmėjai?
Kiekvienas gyvenimas – neparašyta istorija.
Pasakojimas apie „playback“ teatro terapiją.
Tobulame gyvenimo plane ligos nėra.
Ar psichologai tiki stebuklais?
Apie duoną kasdieninę. Ar šventinę?
Stebuklinga realybė ir stiklinė vandens