Nenumoti ranka

Gydytoja D.Babenskienė sako, nors retam pavyksta teisingai paskirstyti paros laiką, kad nesijaustume pervargę, turėtume stengtis jį dalinti į tris dalis po aštuonias valandas: aštuonios valandos miegui, aštuonios darbui ir aštuonios poilsiui. Jei nuovargis nepraeina pailsėjus ar kankina ilgesnį laiką, būtina išsitirti savo sveikatos būklę.

„Mūsų organizmas protingas – kovodamas su liga stengiasi nuslėpti rimtus sveikatos sutrikimus bendro pobūdžio simptomais, tai yra nuovargiu. Todėl jį pajutus, negalima numoti ranka“, – įspėja specialistė.

Anot jos, jei nuovargis atsirado dėl psichologinių priežasčių, pailsėjus prarastos jėgos turėtų sugrįžti. Tačiau jei nuovargį lėmė funkciniai sutrikimai, būsena po atostogų išlieka tokia pati, per jas jaučiamės apatiški, nedžiugina net atostogų žavesys.

Vitamino D trūkumas

D.Babenskienė pažymi, jog mūsų organizmas turi savireguliacinius procesus. Jei yra nedideli nuokrypiai vitaminų, mikroelementų, hormonų (ypač tų kurie reaguoja į stresą), organizmas atsigauna savaime. Tačiau ne be pasekmių. Dažnas gali jausti energijos stoką ir dėl saulės šviesos stygiaus.

"Tai mus psichologiškai irgi paveikia, patiriame daug streso, taip pat negauname vitamino D, dėl kurio trūkumo sutrinka medžiagų apykaita ir biocheminiai procesai“, – sako gydytoja.

Anot jos, vitamino D trūkumas taip pat gali būti viena nuovargio priežasčių.

„Kadangi gyvename klimatinėje zonoje, kur būna mažai saulės, beveik aštuoniasdešimt procentų populiacijos šio vitamino trūksta. Atlikus kraujo tyrimus ir nustačius vitamino D koncentraciją kraujyje, galima parinkti tinkamą vitamino dozę, stebėti jo pasisavinimą ir kontroliuoti“, – aiškina laboratorinės diagnostikos gydytoja.

Vitaminas D

Vertinamas visas organizmas

Vis dėlto suversti kaltę vien vitamino D stokai galima ne visada. Mat žmogaus organizmas yra daugiafunkcis. D.Babenskienė aiškina, jog visos organizmo sistemos yra susijusios įvairiais biocheminiais procesais, todėl tirti tik vieno aspekto negalima.

Nuovargis, anot gydytojos, yra viena dažniausiai pasitaikančių įvairių sveikatos sutrikimų priežasčių. Dažnai taip pasireiškia ankstyva mažakraujystė, cukrinis diabetas, vitaminų, mikroelementų stoka, taip pat lipidų apykaitos, virškinimo sistemos, inkstų ir skydliaukės veiklos sutrikimai.

Tik įvertinę visus su nuovargiu susijusius procesus gydytojai gali rasti pagrindinę šio sutrikimo priežastį.

Tarp kitko

Dėl organizmo disbalanso, vitaminų, mikroelementų ir hormonų funkcijos sutrikimo gali pasireikšti ne tik nuovargis, bet išsausėti bei pleiskanoti oda, lūžinėti nagai, slinkti plaukai, sutrikti miegas ar net užklupti depresija.