Arba, būkime sąžiningi, mes paprasčiausiai patiriame didelę įtampą, rašo shape.com.

Kai kalba eina apie emocinį valgymą arba norą apdovanoti save maistu, greičiausiai akimirksniu ateina į galvą raminantis maistas, turintis paprastųjų angliavandenių ir cukraus. Jis gali nuraminti jūsų pilvą (ar emocijas) tą akimirką, tačiau dažniausiai pakelia cukraus kiekį kraujyje ir išbalansuoja kortizolio koncentraciją.

Nors subalansuota ir reguliari mityba gali padėti išlaikyti stabilų mitybos modelį, tačiau kartais diena būna išties bloga ir veganiškas patiekalas emocinio valgymo poreikio, deja, nenumalšins. Tačiau kovoti su savimi dėl to visai nebūtina – pabandykite tokiu atveju žaidimą „daugiau kiekio nei kalorijų“.

Kitaip tariant, laikykitės volumetrinio požiūrio į valgymą. Tai reiškia, kad sotumo jausmą suteikia mažesnis kalorijų kiekis, kai pirmenybė teikiama tiems maisto produktams, kurių apimtis didelė, tačiau jie turi mažai kalorijų. Dėl to galima tokio maisto valgyti daugiau.

Turint omenyje šį metodą, porcijų nekontroliuoti galima valgant tokį maistą:

Pistacijos

30 gramų pistacijų – net 45 jų vienetai (palyginimui, migdolų tik 22). Be to, jų lukštenimas suteikia rankoms darbo, dėl ko nesąmoningo persivalgymo tikimybė sumažėja. Nemažiau puiku ir tai, kad pistacijos yra puikus baltymų, sveikų riebalų ir ląstelienos derinys, garantuojantis sotumą ir stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Kukurūzų spragėsiai

Spragėsiai šiuo atveju taip pat puikus pasirinkimas, nes jie valgomi ilgai ir jų galima valgyti daug. Išties daug. Trijų puodelių porcijoje orinių spragėsių tėra vos šimtas kalorijų, taip pat po tris gramus ląstelienos ir baltymų. Jeigu norite pasigaminti spragėsių, tačiau neturite specialaus spraginimo aparato, įdėkite du valgomuosius šaukštus grūdų į rudą popierinį priešpiečių maišelį, viršų kelis kartus užlenkite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Įberkite į vidų pamėgtų prieskonių ir sukratykite. Mėgaukitės kukurūzų spragėsiais iki soties!

Mėlynės

Vienoje stiklinėje mėlynių yra keturi gramai ląstelienos. Kadangi šios uogos mažos, valgant po vieną priteiks nemažai laiko, kol viską suvalgysite. Be to, gausite didelį kiekį antioksidantų, kurie gerina smegenų funkciją ir kovoja su kortizolio sukeliamu (arba su stresu siejamu) uždegimu.

Pjaustytos daržovės ir padažas

Žinoma, mažytės morkos su humusu yra puikus užkandis, tačiau kodėl nepabandžius jų pakeisti pjaustytais agurkais ir paprikomis su aštriu padažu, kuris vadinamas salsa? Kalorijų gausite daug mažiau, tačiau kramtymo poreikis bus patenkintas, o ir skonis dar geresnis. Be to, daržovėse esantis vanduo užkirs kelią dehidratacijai, kas itin svarbu, mat dažnai nedidelė dehidratacija painiojama su alkiu.

Žaliosios sojų pupelės

Užšaldytas sojų pupeles nesunku atšildyti mikrobangų krosnelėje. Kiek daugiau nei stiklinė suteiks vienuolika gramų sotumą skatinančių baltymų ir penkis gramus ląstelienos. Visa tai sudarys apie 120 kalorijų. Panašiai kaip ir pistacijų atveju, ankščių lukštenimas „įdarbins“ jūsų rankas. Be to, tai vienas geriausių glitimo neturinčių užkandžių.

Cukinijų makaronai

Kai norite atsipalaiduoti su milžinišku dubeniu makaronų, vietoj jų rinkitės cukinijų spagečius. Vidutinio dydžio cukinija turi apie 30 kalorijų, po du gramus baltymų ir ląstelienos, be to, pusę vitamino C paros normos.

Vitaminas C gali veiksmingai padėti atremti streso hormoną kortizolį, nes jis veikia kaip antioksidantas. Taigi, tai idealus pasirinkimas ištikus emocinio valgymo priepuoliui. Cukinijų makaronus galite valgyti žalius arba sumaišytus su žalumynais. Taip pat juos galima naudoti vietoj makaronų verdant sriubą.

Apelsinai

Apelsino lupimas reikalauja abiejų rankų ir šiek tiek dėmesio, dėl ko tai yra puikus pasirinkimas, jeigu reikia sumažinti apsukas prieš stveriant dar vieną sausainį. Vidutinio dydžio apelsine yra apie 75 kalorijas, trys gramai ląstelienos ir, savaime suprantama, daugiau kaip 100 procentų vitamino C paros dozės. Jeigu mieliau valgote vaisių dalimis, galite rinktis klementinus ar mandarinus – nauda bus ta pati.

Lapinių kopūstų traškučiai

Kai norite kažko traškaus, kas taip pat turi maistinę vertę, puikus variantas – lapinių kopūstų traškučiai. Juos pasidaryti visai nesunku: kopūstų lapus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite jūros druska, paskui paskrudinkite 180 laipsnių temperatūroje, kol jie taps traškūs.

Jeigu kopūstų nemėgstate, galima rinktis kitas džiovintas ir šaldytas daržoves, tokias kaip burokėliai, brokoliai, valgomoji ybiškė ir taip toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)