Būtina saugoti rageną

Saulėtomis dienomis daugelis žmonių kenčia dėl ryškios šviesos. Gydytoja oftalmologė Aldona Kasperavičienė įspėjo, kad jei ultravioletinis (UV) spinduliavimas yra itin intensyvus, o žmogus nesiima jokių apsaugos priemonių, gali nudegti jo akių ragenos.

„Pirmieji nudegimo požymiai gali pasireikšti po pusės paros, valandos ar net anksčiau. Šis ragenos uždegimas vadinamas keratitu. Jį gali sukelti neapsaugotą akį veikiantys UV spinduliai. Kilus ragenos uždegimui, dirginamos ten esančios nervų galūnėlės, todėl akis ima refleksiškai ašaroti, bijo šviesos, prasideda akių vokų spazmai“, – pasakojo gydytoja oftalmologė.

Prasidėjus ragenos uždegimui, ji tampa drumsta, gelsva ar pilkšva. Jei žmogus numoja ranka ir nesikreipia į medikus, ragena gali suplonėti ar netgi plyšti. „Jeigu akys bijo šviesos, jas skauda, sutriko regėjimas, o jausmas toks, kad akyje yra svetimkūnis, būtina kreiptis į gydytoją oftalmologą“, – pabrėžė A.Kasperavičienė.

Sergant keratitu, akys parausta, gali prasidėti rainelės uždegimas ar netgi susidaryti sąaugų tarp ragenos ir rainelės. Jei uždegimas nesunkus, ligą galima išgydyti per kelias dienas. Jei prisideda infekcija, gydymas gali trukti net iki kelių savaičių.

Pagalba akims

Gydytoja oftalmologė A.Kaspe­ravičienė atkreipė dėmesį į tai, kad ne visi nemalonūs pojūčiai akyse rodo uždegimą. „Kai kurių žmonių akys jautresnės šviesai nei kitų. Jei iš kambario išėjus į saulės apšviestą kiemą akys ima ašaroti, parausta ir patinsta vokai, nereikia manyti, kad tai – uždegimas. Šviesos bijo net du trečdaliai nešiojančiųjų akinius. Iš tų, kurių akys sveikos, pusė taip pat skundžiasi jaut­rumu šviesai“, – aiškino pašnekovė.

Saulėtomis dienomis ji patarė vengti labiausiai apšviestų vietų, sėdėti šešėlyje, nevaikščioti šviesiausiu paros metu. „Tačiau šiuolaikiniam žmogui toks režimas netiks. Tad verta pamąstyti apie akinius, saugančius nuo saulės“, – patarė gydytoja oftalmologė. Ji pabrėžė, kad akys vargsta ne tik nuo saulės, bet ir, tarkime, darbo kompiuteriu.

„Akinių pardavėjai jums pasiūlys gaminių su įvairiais lęšiais: fotochrominiais, poliarizuotais, su antirefleksine danga, stikliniais ir plastikiniais. Kad nesuklystumėte rinkdamiesi, išsiaiškinkite, kokie akiniai jums tinka“, – teigė A.Kasperavičienė.

Kaip pasirinkti lęšius

Plastikiniai lęšiai yra lengvesni už stiklinius, nedūžta, todėl labiausiai tinka vaikams. Be to, jie geriau sulaiko UV spindulius nei mineraliniai. „Fotochrominiai akinių lęšiai apsaugo ir nuo spiginančių saulės spindulių. Jie turi puikią savybę – tamsėja veikiant intensyviems saulės spinduliams ir šviesėja mažiau apšviestoje patalpoje“, – aiškino gydytoja oftalmologė.

Vairuotojams, žvejams ir asmenims, kuriems tenka dirbti prie vandens telkinių, labai tiks akiniai poliarizuotais stiklais. Tai – akiniai, saugantys nuo atspindžių. „Lęšiai su antirefleksine danga ypač tinka dirbantiesiems kompiuteriu. Jie mažina atspindžius, gerina vaizdo ryškumą, mažina akių įtampą“, – šių lęšių privalumus vardijo A.Kasperavičienė. Svarbiausias jų trūkumas tas, kad tokius akinius reikia ypač saugoti nuo mechaninių pažeidimų ir aukštos temperatūros.

Akinių apsaugos klasės

Renkantis nuo saulės saugančius akinius, būtina atkreipti dėmesį į šiuos kriterijus: kiek akiniai saugo nuo UV spindulių (kokio ilgio bangas ir kokią jų dalį lęšiai sulaiko) ir koks jų laidumas saulės spinduliams.

Pagal šiuos parametrus galima skirti penkių apsaugos klasių akinius

• NULINĖS APSAUGOS KLASĖS akiniai – su skaidriais ar tonuotais lęšiais, tačiau akių jie beveik nesaugo ir tėra tik aksesuaras.

• PIRMOS APSAUGOS KLASĖS akiniai – beveik skaidrūs ar lengvai spalvotu stiklu (tonavimas – iki 20–30 proc.), gali būti veidrodiniai, padengti antirefleksine danga. Ant tokių akinių dažniausiai nupieštas debesėlis ir saulutė, itin saulėtą dieną jie akis apsaugo nepakankamai.

• ANTROS APSAUGOS KLASĖS akiniai kur kas geriau apsaugo akis nei pirmos. Ant šių akinių nupiešta saulutė, jie praleidžia tik apie 40–50 proc. saulės spindulių. Jie – be patamsinimo, padengti papildomomis apsauginėmis dangomis.

• TREČIOS APSAUGOS KLASĖS akiniai pagaminti su specialiais UV filtrais ir tinka tiems, kurių akys ypač jautrios saulės šviesai. Šie akiniai apsaugo nuo intensyvios saulės šviesos, atsispindinčios vandenyje ar nuo sniego. Jie paprastai būna pažymėti saulute ir kalnais.

• KETVIRTOS APSAUGOS KLASĖS akinių lęšiai – tamsinti iki 90 proc., turi labai tamsų, natūralias spalvas iškreipiantį filtrą, todėl akiniai su šiais lęšiais netinka vairuojant. Jie naudojami specialiems poreikiams ir žymimi saulute, kalnais bei perbrauktu automobiliu.