Purewow.com paklausė mitybos ekspertės ir sveikos mitybos guru Ellie Krieger, kaip sutvarkyti žarnyno veiklą.

Valgykite daugiau raugintų produktų

Labai svarbu užtikrinti reikiamą gerųjų bakterijų kiekį organizme. Tad reikėtų kuo dažniau valgyti produktus, kuriuose daug probiotikų, pavyzdžiui, jogurtą, kefyrą, raugintus kopūstus ir agurkus, pataria E. Krieger. Produktai, kuriuose gausu gerųjų bakterijų, net gali užkirsti kelią kai kurių rūšių vėžiui, teigiama neseniai paskelbtame Kalifornijos universiteto tyrime.

Vartokite papildus su probiotikais

Nors geriausias būdas užtikrinti optimalų gerųjų bakterijų kiekį organizme yra probiotikų turintis maistas, E. Krieger taip pat rekomenduoja vartoti ir maisto papildus su probiotikais. Mūsų virškinimo sistemoje iš viso yra daugiau nei 100 trilijonų bakterijų, tad vartojant probiotikus, reikėtų rinktis tokius, kuriuose yra bent 15-30 mlrd. kultūros. Rinkitės tokius papildus, kuriuose yra kelių rūšių gerųjų bakterijų.

Sumažinkite cukraus kiekį

Mėgstate save kelis kartus per savaitę palepinti saldinta latės kava ir spurga? Žinokite, kad blogosios bakterijos tokį maistą mėgsta ne mažiau nei jūs. Jos dauginasi kai tik jūs valgote cukrų ir perdirbtus angliavandenius, pavyzdžiui, baltą duoną ir makaronus. Kuo mažiau valgykite tokio maisto, kad blogosios bakterijos žarnyne neišvešėtų ir nenustelbtų gerųjų.

Sumažinkite perdirbtos mėsos kiekį

Pamenate tą keptų mėsų rinkinį, kurį kartu su draugais užsisakėte praeitą vakarą? Nors tai skanu, bet nepamirškite, kad toks maistas didina žarnyno vėžio riziką. Kumpis, dešrainiai, mėsainiai, rūkyta dešra ir pan. padidina skrandžio ir žarnyno vėžio riziką, teigiama Pasaulio vėžio tyrimų fondo pranešime. Kitą kartą su draugais eikite į vegetarišką restoraną.

Daugiau miegokite

Net jei valgote daug probiotikų turintį maistą ir ribojate cukraus kiekį, žarnynas neveiks 100 proc. pajėgumu, jei naktį miegate mažiau nei septynias valandas. Neseniai leidinyje „Molecular Metabolism“ paskelbtas tyrimas parodė, kad dėl nuolatinio miego trūkumo žarnyne pasikeičia mikrofloros pusiausvyra. Puikus pasiteisinimas mėgstantiems miegoti iki pietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)