Ar jie tikrai veiksmingi?

Nėra įrodymų, kad vienos rūšies vitaminai geresni už kitus, teigia medicinos profesorė, Kalifornijos universiteto (Los Andželas) Klinikinės mitybos poliklinikos vadovė Zhaoping Li, rašo huffpost.com.

Ji pripažįsta – žmonės dažnai skeptiškai vertina komponentus, kurių dedama į vitaminus guminukus. „Vitaminai guminukai gaminami iš želatinos. Dažnai į juos dedama gliukozės arba gliukozės sirupo, taip pat – maistinių dažų ir citrinos rūgšties.

Zh Li teigimu, vitaminai guminukai, piliulės ar tabletės dažnai apdorojami cheminiu būdu, kad išliktų forma.

Ekspertų teigimu, prieš perkant vitaminus, vertėtų šį tą žinoti apie vitaminus guminukus ir apskritai apie vitaminus.

Vitaminuose guminukuose yra pridėtinio cukraus

Įprastai vitaminuose guminukuose yra pridėtinio cukraus. Tai viena iš priežasčių, kodėl jie tokie skanūs, kita vertus, reikia kreipti dėmesį į cukraus kiekį, teigia dietologė, mitybos specialistė, knygos „Perskaitykite prieš valgydami: Gidas po produktų etiketes“ autorė Bonnie Taub-Dix. Mažame cukraus pakelyje yra 4 g cukraus. Pasak B. Taub-Dix, jei multivitaminuose guminukuose yra 3 g cukraus, o jie aprūpina organizmą visais reikiamais vitaminais, iš esmės nedidelis cukraus kiekis neturėtų kelti nerimo. Ji pataria stebėti, kiek iš viso cukraus suvartojate. Pavyzdžiui, 2015–2020 m. mitybos patarimuose amerikiečiams rekomenduojama – pridėtinis cukrus turi sudaryti mažiau nei 10 proc. dienos kalorijų kiekio.

„Tai būtų 200 kalorijų, arba 12 šaukštelių cukraus 2 000 dienos kalorijų normai“, – sakė B. Taub-Dix ir pridūrė, kad daliai žmonių per dieną reikia mažiau nei 2 000 kalorijų, viskas priklauso nuo sveikatos ir fizinio aktyvumo.

Specialistė pabrėžė – nuo cukraus sparčiai daugėja kalorijų, ypač jei valgote jogurtų, pusrytinių dribsnių, padažų, salotų užpilų, geriate gėrimų su kava. Vartojant daug cukraus gali padidėti kraujospūdis, atsirasti antsvorio, išsivystyti diabetas, suriebėjusių kepenų liga – o visa tai didina širdies priepuolio, insulto riziką.

Taigi nereikėtų vartoti vitaminų guminukų, kuriuose yra 16 g pridėtinio cukraus, nes toks prilygtų 4 papildomiems cukraus šaukšteliams per dieną, aiškina dietologė.

Nepamirškite ir dantų – odontologų teigimu, komponentai, suteikiantys vitaminams guminukams saldainius primenantį skonį, kenkia dantims (po jų reikia išsiskalauti burną).

Apžvelgus įvairius aspektus, B. Taub-Dix mano, kad vartoti vitaminus guminukus galima, tik patartina skaičiuoti, kiek pridėtinio cukraus yra jūsų racione (kartu su pridėtiniu cukrumi iš vitaminų guminukų) ir rūpintis dantimis.

Ne visiems reikia vartoti vitaminų, nesvarbu, ar tai guminukai, ar kitokios konsistencijos vitaminai

Zh. Li ir B. Taub-Dix sutartinai sako – vitaminų guminukų privalumas yra patogumas ir gardus skonis, būtent todėl žmonės mielai juos vartoja. Tik visų pirma, ne kiekvienam žmogui reikia vartoti vitaminus.

Vitaminai vartojami, kai yra jų trūkumas, atsiradęs dėl netinkamos mitybos, dėl ligos ar dėl nėštumo. Zh. Li pabrėžia, kad visų vitaminų galima gauti iš maisto ir dėmesys pirmiausia turi būti skiriamas subalansuotai mitybai (Pasak Zh. Li, pusę lėkštės turi užimti daržovės, ketvirtadalį – nevalyti grūdai ir likusį ketvirtadalį – baltymai).

„Jei valgote vien mėsainius, keptas bulvytes, nepakenčiate visų daržovių, išskyrus salotos lapą, patartina vartoti multivitaminus“, – sakė Zh. Li.

Dažnai žmonės suvartoja didesnį kalorijų kiekį, nei jiems reikia, bet vis tiek negauna užtektinai visų maistingų medžiagų. Medikų teigimu, suaugusiems žmonėms būtina vartoti užtektinai kalcio, kalio, ląstelienos, magnio, vitaminų A, C ir E. Vaikai turėtų gauti užtektinai kalcio, kalio, ląstelienos, magnio ir vitamino E.

Yra atskirų žmonių grupių su išskirtiniais poreikiais, kaip antai vyresnio amžiaus žmonės, sergantys diabetu, vargstantys nuo alkoholizmo, pacientai po svorio mažinimo, skrandžio perrišimo operacijų, vegetarai ir veganai.

Jei nežinote, ar jums trūksta vitaminų, pasitarkite su gydytojų arba su pediatru, jei galvojate apie vaikus. Medikai padės išsiaiškinti vienų ar kitų vitaminų trūkumo simptomus, patars, ar reikia vartoti papildų. B. Taub-Dix įspėja – turėkite omenyje, kai dalis medikų gali atstovauti tam tikrų prekės ženklų interesams, taigi pasidomėkite, ar tikrai perkate papildus už žemiausią kainą.

Prieš perkant perskaitykite etiketę


Pasidairykite po vitaminų guminukų lentyną ir pastebėsite, kad vieni skirti moterims ar vaikams, kiti – tam tikriems organams, pvz., žarnynui, ar visam imunitetui stiprinti. Reikia skaityti multivitaminų, vitaminų guminukų ir kt. sudėtį, nes dažnai juose gali būti tų pačių vitaminų.

Pavyzdžiui, vitaminas A tirpsta riebaluose. Riebaluose tirpstančius vitaminus organizmas įsisavina per tulžies rūgštis – natūralius organizmo skysčius, kurie įsisavina riebalus. Jei vartojote multivitaminų, imunitetą stiprinančių papildų ir maisto (riebios žuvies, pieno ar kiaušinių) – visko, kur yra vitamino A, šio vitamino gali būti per daug, nebent jums jo trūksta. Zh. Li įspėja – per didelis vitamino A kiekis gali pakenkti kepenims.

B grupės vitaminai tirpsta vandenyje, juos organizmas greitai įsisavina ir nekaupia dideliais kiekiais. „Jei suvartosite per daug (B grupės vitaminų), inkstai jais atsikratys“, – aiškino Zh. Li.

Pasitarkite su kvalifikuotu specialistu, kad nevartotumėte daugiau vitaminų, nei reikia, atsižvelgiant į jūsų racioną ir individualius poreikius.

Dalis vitaminų guminukų netinka vegetarams ar veganams

Svarbu pažiūrėti, ar etiketėje, tarp komponentų nenurodyti dažni alergenai. Įprastai būna atskirai parašyta, ar vitaminai tinka vegetarams ir veganams, bet vis tik verta atidžiai apžiūrėti etiketę. Pavyzdžiui, daugelis vitaminų guminukų gaminami su želatina, o želatina gaminama iš galvijų odos, sausgyslių, raiščių ir / ar kaulų, informuoja organizacija „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“.
Yra ir iš dumblių gaminamas produktas – agaras, kuris yra veganinis želatinos pakaitalas.

Nesakykite vaikams, kad vitaminai – skanūs lyg saldainiai

Vitaminai guminukai išvaizda ir skoniu primena saldainius, taigi vaikai mielai juos valgo. Bet čia kyla pavojus suvartoti per daug vitaminų guminukų. Kaip rašoma daugumos vitaminų etiketėse, laikykite juos vaikams nepasiekiamoje vietoje, geriausia – užrakinamoje spintelėje.

„Vaikams patinka saldumas, taigi jie gali suvartoti daugiau vitaminų, nei reikia“, – aiškina Zh. Li ir pabrėžia – tėvai turi prižiūrėti, kiek vitaminų guminukų suvartoja vaikas, taip pat išaiškinti, kad vitaminai – ne saldainiai.

Jei vaikas suvartojo didesnį vitaminų kiekį, nei rekomenduojama, vertėtų pasitarti su medikais.

Ir niekada nesakykite vaikams, kad vaistai skanūs lyg saldainiai. Tas pats pasakytina ir apie vitaminus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją