Prisiminkime, ką žiemą valgydavo mūsų protėviai. Ar mes dabar galime maitintis taip, kaip maitinosi jie ir ar tai padės išvengti tradicinio svorio prieaugio šaltuoju metų laiku?
© Shutterstock nuotr.

Kaip ir mes, mūsų protėviai žiemą valgė daugiau riebaus ir krakmolingo maisto (miltinių, bulvinių patiekalų, košių), tačiau, skirtingai negu mes, retai priaugdavo svorio. Kur slypi priežastis?

Visa paslaptis produktuose. Atkreipkime dėmesį į pagrindinius maisto komponentus, skatinančius svorio augimą – angliavandenius ir riebalus. Cukrus ir kiti lengvai įsisavinami angliavandeniai tukina labiau nei riebalai.

Rafinavimo žala

Štai dabar rafinuotas cukrus – vos ne kiekvieno produkto sudėtinė dalis, o senovėje jis buvo rečiausias delikatesas. Ponai, geriantys arbatą su gabalėliu cukraus, ant stalo nuolat stovinti uogienė – tai tik XIX a. pabaigos turtingesnio gyvenimo ženklai. Na, o kasdienio vartojimo produktu cukrus tapo tik XX amžiuje.

Rafinuotuose miltuose taip pat gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių. Beveik iki pat XX a. rupūs miltai buvo gaminami iš nešlifuotų viso grūdo grūdų. Tai reiškia, kad, be krakmolo, juose buvo baltymų, maistinių skaidulų, vitaminų, mineralų ir kitų bioaktyvių medžiagų. Tokių miltų krakmolas buvo įsisavinamas lėčiau, cukraus lygis kraujyje nedaug pakildavo, dėl to ir svoris neaugdavo.

Tuo tarpu šiuo metu populiariausių aukščiausios rūšies miltų sudėtis – beveik vien tik krakmolas. Todėl stenkitės rinktis gaminius iš rupaus malimo viso grūdo miltų, pirmenybę teikite grūdėtai ruginei duonai.

Košė – vienas svarbiausių valgių

Dar vienas žalingo krakmolo šaltinis – ryžiai, manų kruopos ar greito paruošimo įvairių kruopų dribsniai. Anksčiau buvo valgomos tik stambių, neperdirbtų kruopų košės, jos ne tik ilgiau buvo ruošiamos, bet ir ilgiau virškinamos. Valgant tokias košes ilgiau jaučiamas sotumo jausmas, nekyla kraujyje cukraus lygis, neauga svoris. Tokių kruopų galima nusipirkti ir šiandien. Aišku, jas virti reikia ilgiau, bet verta.

Bulvės – vienintelis mūsų protėvių greitųjų angliavandenių šaltinis. Labiausiai tukina bulvių košė – geriau bulves kepti orkaitėje ar virti su lupenomis. Aišku, jos skanesnės ką tik paruoštos, bet atvėsusių bulvių krakmolas sunkiau paverčiamas cukrumi.

Prisiminkite, kad visi daug krakmolo turintys produktai žymiai naudingesni valgant kartu su daržovėmis. Ir kuo dažniau jūs garnyrą – bulves, ryžius – keisite daržovėmis, tuo geriau. Senovėje taip valgyti buvo įprasta.

Riebalų vartojimas žiemą – vis dar diskusijų objektas. Iš vienos pusės, riebalai reikalingi, „kad šildytų“ , iš kitos – jie didina cholesterolio kiekį, vartojant daugiau riebalų lengva priaugti svorio. Tai vartoti juos ar vengti? Riebalai reikalingi organizmui.

Tačiau saikingai ir renkantis geriausius. Vartokite kokybišką augalinį aliejų, riebias žuvis. Dietologai teigia, kad šaltu metų laiku šie produktai tikrai padeda sušilti. Riebalai skyla į riebalines rūgštis ir gliceriną, tai padeda raumenims „išsijudinti“. Šis efektas trunka žymiai ilgiau nei, pavyzdžiui, alkoholio, kurį dažnai vartojame norėdami sušilti.

Mūsų senoliai nežinojo, kas yra margarinas, perdirbti riebalai, palmių aliejus. Net įprastas augalinis aliejus buvo ne rafinuotas, o gautas mechaniniu būdu. Todėl ir jūs stenkitės pirkti tik natūralius aliejus, neatsisakykite sviesto, lašinių, bet ir nepiktnaudžiaukite jais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Apskaičiavo, kas bus Lietuvoje po penkerių metų (260)

Gyventojų skaičiaus mažėjimas Lietuvoje tampa grėsmingas. Naujausiais duomenimis, dėl...

Užsieniečių darbas Lietuvoje: kur ir už kiek dirba (69)

Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, Moldovos darbininkų Lietuvoje kai kurios įmonės laukia...

Kodėl Japonijoje nėra populizmo? (18)

Dešiniojo populizmo bangai besiritant per Europą, Jungtines Amerikos Valstijas, Indiją ir kai...

Mokslininkai išsiaiškino, kokio mikroelemento trūkumas itin svarbus vėžio išgyvenamumui (19)

Neseniai su krūties vėžiu sergančiomis lenkėmis atlikto tyrimo metu atskleista, kad moterys,...

Po paslaptingos modelio žūties Klaipėdos viešbutyje – sukrečiantis pokalbis (143)

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje Lietuvą sukrėtė netikėta merginos žūtis – Klaipėdoje,...

Dvyliktasis Dakaro etapas: ilgiausią išbandymą atlaikė visi Lietuvos ekipažai Juknevičius artėja rekordo link, atnaujinta 06.59 (284)

Išbandymų dieną atlaikė visos Lietuvos komandos. Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis...

Portlande Sabonio pastangos neišgelbėjo „Pacers“ nuo nesėkmės

NBA čempionate ketvirtadienį vakare penkių pergalių seriją siekė pratęsti Indianos „Pacers“...

Kodėl skandinaviškas stilius tampa keiksmažodžiu? (5)

Kai išgirstu ar pamatau žodžius „skandinaviškas stilius“ ar „skandinaviškas interjeras“,...

Kaip lietuviškoje fermoje veikia melžimo robotas ir kodėl karvės jį myli (2)

„Viskas yra robotizuota, ateini į tvartą ir nėra su kuo pasibarti“ – juokauja Žemės ūkio...

Jus stebi ne tik jūsų telefonas ir kompiuteris, bet ir automobilis (9)

Jūsų telefonas jūsų klausosi. Jūsų išmanusis televizorius jus stebi. Jūsų apsilankymai...