aA
Pasak medikų, į juos per karščius labai dažnai kreipiamasi dėl sutrikusio virškinimo. Specialistai pataria, kokius maisto produktus rinktis ir kaip juos laikyti, kai už lango svilina kaitra.
© Shutterstock nuotr.

Mažiau maisto, daugiau skysčių

Kai karšta, valgyti reikėtų mažiau, o skysčių vartoti daugiau. Pasak dietologų, temperatūrai pakylant dešimt laipsnių suvartojamų kalorijų skaičių reikia sumažinti 5-10 proc. tai reiškia ne tik mažiau valgyti, bet ir vartoti mažesnio kaloringumo produktus, pavyzdžiui, šaltas sriubas.

Geriausiai per kaitrą atgaivins paprastas vanduo. Beje, itin šaltas jis tik dar labiau didins troškulį, todėl skysčius geriau vartokite drungnus. Nepadės tokiu atveju ir saldūs limonadai ar gazuoti gėrimai. Vietoje riebios mėsos geriau rinkitės paukštieną. Valgykite daug termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių. Ledus, kuriuose daug kalorijų, geriau keiskite vaisių plakiniais.

Vasarą karšta ne tik mums, bet ir produktams, nors jie ir guli šaldytuve. Tam, kad per karščius nesutiktų virškinimas, paisykite kelių produktų laikymo taisyklių:

Daržovių salotas šaldytuve galima laikyti 48 val. (teoriškai). Iš tikrųjų per tą laiką daržovės suteš ir taps neskanios. Todėl salotų gaminkite tiek, kad jas suvalgytume iš karto.

Jeigu salotose yra kiaušinio, mėsos, jūros gėrybių, jų vartojimo laikas sumažėja iki 24 val.

Pieno produktus šaldytuve galima laikyti tiek, kiek nurodyta ant jų pakuotės. Tačiau jei pieną ar kefyrą per karščius pamiršote padėti į šaldytuvą ir jis kambario temperatūroje prastovėjo keletą valandų, vartoti jo nebegalima.

Mėsą ir žuvį šaldytuve galite laikyti 12 val., tačiau ji tampa nuodu vos 4 valandas pastovėjusi kambario temperatūroje.

Verta žinoti

Vasarą per karščius rekomenduojama valgyti produktų, kurių sudėtyje yra daug vandens:

agurkuose – 96 proc.
salierų – 94 proc.
pomidoruose – 93 proc.
špinatuose – 92 proc.
melionuose – 91 proc.
braškėse – 90 proc.
papajose – 89 proc.
greipfrutuose – 88 proc.
apelsinuose – 86 proc.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (41)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (5)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Nepaklausė medikų ir šiandien džiaugiasi dešimtmečiu sūnumi: nuvykus į klinikas, nėštumą siūlė nutraukti (9)

Ką reiškia rankose laikyti nė kilogramo nesveriantį kūdikį, niekaip nesupras tie, kas to...

Laukiantiems didžiųjų metų švenčių – puikios žinios: galite turėti 11 laisvadienių (4)

Kalėdos ir Naujųjų metų sutikimas šįmet gali tapti itin įsimintinas. Ypač tiems, kurie yra...

Gėrimo, šildžiusio Pirmojo pasaulinio karo karius, paskutinė stotelė – Indijoje (2)

Gerą šimtmetį šeimos savo vaikus Indijoje girdė salyklo skonio pieno gėrimais, kurie, kaip kad...

Reforma iš vidaus: prabilo apie ligoninėse apgyvendinamus paimtus vaikus, dėl kursų metamus darbus ir pareigūnų patyčias (445)

Iš nesaugios aplinkos paimtų vaikų apgyvendinimas ligoninėse, budinčių globotojų trūkumas,...

Buto pirkimas miesto centre: ekspertė išvardijo didžiausius privalumus (18)

Mes gyvename amžiuje, kai informacijos srautai kasdien tik didėja ir tam, kad neatsiliktume, turime...

Ar iš tiesų kaime sunku rasti darbo? (2)

Skurdas, nedarbas, alkoholizmas – tokiais žodžiais dažnai apibūdinamas šiandieninis Lietuvos...

Po 30 metų į Lietuvą grįžusi moteris atvira: nuskurusiame sovietiniame mieste esama šio to nauja (174)

„Iš Lietuvos su meile“. Taip savo straipsnį, publikuotą svetainėje „Roads &Kingdoms“,...

Į Lietuvą veržiasi šaltis ir sniegas – gruodžio mėnuo bus kitoks nei įprasta (54)

Nors ruduo dar nesibaigė, daugeliui smalsu, kokia laukia žiema. Kai kurių klimatologų teigimu,...