Kaip skelbia vienos iš šiandien populiariausių detoksikacijos metodikų sumanytojai, norint išvalyti organizmą, reikia kelias dienas pasninkauti geriant vien tam tikru būdu iš vandens ir citrinų sulčių pagamintą mišinį. Toks gėrimas, kaip teigiama, išvalo visus organus ir vidaus sistemas.

Kad vanduo tikrai turi užimti svarbią vietą sveikai besimaitinančio žmogaus racione, aiškinti, matyt, nereikia. Tiktai ar norint detoksikuoti organizmą būtina kelias dienas nevalgyti ir gerti vandenį su citrina? Į šį klausimą pabandyta atsakyti portale healthline.com skelbiamoje publikacijoje.

Ar detoksikacija būtina?

Sąmoninga, priverstinė detoksikacija tikrai nėra būtina, teigia mitybos specialistė, buvusi JAV mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Joy Dubost.

Geriausias būdas išvalyti organizmo vidaus sistemas ir užsitikrinti tinkamą virškinimo sistemos darbą, anot jos, – gerti daug vandens ir vartoti pakankamai ląstelienos.

Specialistės tvirtinimu, vykdant vadinamąją citrininę detoksikaciją iš organizmo pasišalina žmogui būtinos maistinės medžiagos, ir jokio kito rezultato toks griežtas pasninkavimas, esą, neduoda.
„Mintis, kad organizmui reikia leisti pailsėti nuo virškinimo, tiesiog absurdiška“, – sako J. Dubost.

Tariami detoksikacijos pranašumai

Citrininės detoksikacijos šalininkai paprastai pamini begalę propaguojamos metodikos pranašumų. Geresnė odos būklė ir sveikesnė jos spalva, pakili nuotaika ir kunkuliuojanti energija yra tiktai keli iš jų. Ne paskutinė vieta, aišku, tenka ir tikimybei numesti svorio. Noras sulieknėti, tiesą sakant, tampa dažniausia priežastimi, dėl kurios ryžtamasi detoksikacijai.

Kodėl kaip tik tokio tipo svorio metimo programa atrodo ypač patraukli, suprasti nesunku. Detoksikacijos metodą gerokai išpopuliarino įvairios įžymybės. Galima rasti ne vieną publikaciją, skelbiančią, kad, tarkim, Beyonce, laikydamasi tokios dietos sulieknėjo, kai tai buvo būtina dėl vaidmens filme.

Gausėja įrodymų, kad atsikratyti vienu kitu kilogramu pavyksta praktikuojant protarpinį pasninkavimą. Tiktai jei pasninkavimo režimas bus papildytas detoksikuojančiu eliksyru (pasigamintu iš klevų ir palmių sirupo, citrinų sulčių, vandens, pipirų ir kartais dar ko nors), kaip nors pagerinti sveikatos nepavyks, teigia J. Dubost.

„Nėra jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių tokios detoksikacijos naudą sveikatai, – sako mitybos specialistė, – o apie šalutinį 5–7 dienas trunkančio proceso poveikį užsiminti verta.“

Anot J. Dubost, ištisą savaitę pasninkaujant ir geriant vien citrinų vandenį galima sulaukti priešingo efekto, nei tikimasi. Tiek laiko detoksikacijos režimą ištvėrę žmonės jaučiasi ne energingi, o atvirkščiai – mieguisti ir išsekę. Taip yra todėl, kad net kelias dienas organizmas negauna būtino kiekio kalorijų ir maistinių medžiagų.

„Prisiminkite, kaip jaučiatės nepapietavę. Nenuostabu, jei pradeda skaudėti galvą. Taigi, ir bandant drastiškai išsivalyti organizmą, gali apimti nuovargis, kamuoti energijos stygius. Eiti sportuoti tokios būklės tikrai nenorėsite“, – aiškina J. Dubost.

Karštas vanduo su citrina

Ką kalba detoksikacijos skeptikai

Nuostata, kad citrininis vanduo išvalo organizmą, yra klaidinga, tvirtina J. Dubost. Toksinai iš organizmo pasišalina per virškinamąjį traktą, tačiau, kad vyktų šis procesas, būtina ląsteliena. Kadangi citrinų vandenyje jos nėra, automatinis organizmo apsivalymo procesas sutrikdomas.

„Kaipgi galėtų paspartėti žarnyno valymas visiškai negaunant ląstelienos, padedančios jį išjudinti? – retoriškai klausia J. Dubost. – Tokią detoksikaciją reikėtų vadinti nebent staigaus poveikio dieta.“
Specialistė anaiptol nemano, kad tokio tipo valymas padeda atsikratyti nuodingų medžiagų. Ji ragina suabejoti visais įvardytais detoksikacijos pranašumais.

„Ką šios programos šalininkai turi omeny kalbėdami apie detoksikaciją? Atsikratymą toksinais, gaunamais su maistu? Iš aplinkos? Bet organizmo apsivalymas – natūralus procesas. Detoksikaciją užtikrina ne kas nors kitas, o tinkamai veikiantys viršinamasis traktas, kepenys ir inkstai“, – nurodo J. Dubost.

Ji taip pat įspėja, kad pasninkauti, taigi, ir gyventi detoksikacijos režimu, tikrai negali tie, kurie vartoja kokius nors vaistus, nes gerti jų tuščiu skrandžiu tiesiog negalima.

Skaninti vandenį citrinų sultimis tikrai galima

Gerti vandenį ne tik sveika, bet ir būtina. Akivaizdžiausias vandens vartojimo pranašumas – užkirstas kelias dehidratacijai.

Jeigu į vandenį įspausite citrinų sulčių, detoksikuojamasis jo poveikis nepadidės. Visgi toks gėrimas bus naudingesnis dėl keleto kitų dalykų, teigia Vandana Sheth, JAV mitybos ir dietologijos akademijos atstovė.

Pirmiausia turite žinoti, kad jei vandens su citrinų sultimis išgeriate daugiau, nes jis tiesiog skanesnis, drąsiai ir toliau jį skaninkite.

„Jei vanduo su citrinų sultimis jums skanesnis už gryną, vadinasi, taip jį skanindami daugiau išgersite, – aiškina V. Sheth. – Kiti citrininio vandens teikiami pranašumai – jame esantys vitaminas C, antioksidantai ir kalis.“

V. Sheth atkreipė dėmesį ir į tai, kad su maistu, kuriame gausu geležies, geriamas citrininis vanduo padeda organizmui geriau absorbuoti šį mineralą.

Verta paminėti ir tai, kad citrina – ne vienintelis produktas, kuriuo paskanintas vanduo teikia daugiau naudos nei grynas. Tam tikrų teigiamų savybių vandeniui suteikia ir agurkai arba mėtos.
Tarkim, agurkuose yra daug kalio. Šis elektrolitas padeda pašalinti druską iš kraujotakos sistemos, o tai gana svarbu, siekiant užsitikrinti optimalų kraujospūdį.

Mėtomis paskanintas vanduo – puikus vitamino A ir antioksidantų šaltinis. Mėtos apsaugo ir nuo skrandžio veiklos sutrikimų.

Geriausias patarimas, norintiems išvalyti organizmą

Tikra tiesa, kad organizmą galima išvalyti tuo, kas į jį patenka. Viena efektyviausių priemonių, aišku, yra vanduo. Jei jaučiatės pavargę arba mieguisti, pagalvokite, kiek tą dieną išgėrėte vandens. Pervargimas – dažnas skysčių stygiaus organizme ženklas.

Organizmas ima intensyviau valytis ir tada, kai laikomasi protarpinio pasninkavimo režimo. Ši praktika mažina tokių ligų kaip vėžys ir diabetas riziką. Tarkim, laikantis penkių dienų pasninkavimo grafiko tenka gerokai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, tačiau ką nors valgyti tam tikru laiku vis tiek reikia.

Jei jūsų tikslas – išvalyti organizmą nuo toksinų, turėtumėte kliautis pagrįsta ir subalansuota metodika, užuot mėginę staigų efektą žadančias madingas dietas, tokias kaip citrininė detoksikacija.
Savaime suprantama, kad organizmui reikia ne tik vandens, bet ir ląstelienos bei maistinių medžiagų. Taigi, geriausias būdas išvalyti žarnyną – gausiai gerti vandenį ir valgyti daug vaisių bei daržovių.

Kiek ir kokių medžiagų reikia organizmui

Remiantis JAV Maisto ir vaistų administracijos rekomendacijomis, suaugęs žmogus per dieną turi gauti 25 gramus ląstelienos. Šis kiekis apskaičiuotas pagal mitybos racioną, kurio laikantis dienos kalorijų skaičius neviršija dviejų tūkstančių. Be vaisių ir daržovių, pirmenybę patariama teikti visagrūdžiams produktams, rudiesiems ryžiams ir ankštinėms kultūroms, nes pastarieji taip pat turi daug ląstelienos.

Jei vis tiek norisi išmėginti kokią nors Holivudo žvaigždžių išpopuliarintą metodiką, pirmiausia pasitarkite su gydytoju, pataria J. Dubost. Be to, prieš skanindami vandenį vaisiais ar daržovėmis neturite pamiršti kruopščiai jų nuplauti.

„Organizmas yra sukaupęs pakankamai maistinių medžiagų, kad kurį laiką galėtų apsieiti be maisto, tačiau savaitę jo negaudamas jis, aišku, patiria stresą, kuris visai nereikalingas“, – nurodo J. Dubost.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)