Ir vėl tie spuogeliai ant veido. “Gal čia sekso man trūksta, gal streso darbe per daug?” — svarstai žiūrėdama į veidrodį. O gal kalti šokoladukai, kuriais dažnai gerini sau nuotaiką? Nuotaika negerėja, tik talija kažkodėl apvalėja. Ir dar ta kraujosruva nežinia iš kur pačioje matomiausioje vietoje — tiesiai virš kelio.

Kaip dabar tuos superekstramini šortukus apsitempsi? Vargas, ne gyvenimas. Apie kokias sveikatos bėdas grožio katastrofomis įspėja kūnas, klausiame žinomų medicinos specialistų. Tik vyrų! Juk jie labiau suinteresuoti, kad mes atrodytume be priekaištų, ar ne?

Grožio sopulys Nr. 1

Vos prisilieti prie kokio nors paviršiaus — jau ir kraujosruva. Baisiai sielojiesi, nes kaip čia dabar — vasara, trumpi sijonai ir... mėlynos kojos.

Ką tu manai? Derėtų atsargiau vaikščioti ir nebučiuoti kiekvieno stalo kampo.

Kaip yra iš tikrųjų? Gydytojo ortopedo traumatologo Giedriaus Kvedero teigimu, ligos, kuriomis sergant sutrinka kraujo krešėjimas, yra palyginti retos, tačiau besikreipiančiųjų į gydytojus dėl lengvai atsirandančių mėlynių pasitaiko dažnai. Kiekvienas žmogus — vis kitoks: kitokių veido bruožų, plaukų spalvos, odos švelnumo. Audinių elastingumas bei tvirtumas — taip pat skirtingi. Vienų oda stangri kaip šarvas, kitų — švelni ir trapi, todėl vieniems trauma nepalieka jokių ženklų, kitų kūnas iš karto pasipuošia kraujosruvomis.

Gydytojas G.Kvederas pataria būtinai pasikonsultuoti su specialistu, jei mėlynė atsirado be traumos, juolab jei giminėje buvo diagnozuota kraujo krešėjimo sutrikimo atvejų. Geriau kreiptis pagalbos be reikalo, nei jos ieškoti pavėluotai. Juk nėra kvailų klausimų — yra tik nekompetentingi atsakymai.

Grožio sopulys Nr. 2


Moteris
Nuolat naudoji drėkinamuosius kremus ir kaukes, bet oda vis tiek neįtikėtinai sausa, jautri, šerpetoja.

Ką tu manai? Reikia pamėginti tą kremą. Ir dar tą. Na ir šitą — juk tokia graži dėžutė. Turėtų būti labai veiksmingas.

Kaip yra iš tikrųjų? Pasak gydytojo endok-rinologo Sauliaus Grigonio, normalią odos būklę lemia daugybė faktorių: tinkama aplinkos temperatūra, subalansuota mityba (ypač svarbu vartoti pakankamai skysčių), normali virškinamojo trakto bei nervų sistemos veikla, tvarkingas gyvenimo būdas, nesutrikusi endokrininės sistemos funkcija.

Be abejo, svarbu ir tinkama odos priežiūra. Taigi esant nemaloniems odos pokyčiams pirmiausia reikėtų kreipti dėmesį, ar visi minėtieji veiksniai veikia darniai. Gydytojas įspėja: sausa, pleiskanojanti oda — skydliaukės veiklos nepakankamumo, lytinės funkcijos sutrikimų, virškinamojo trakto ligų požymis. Visais atvejais tikslinga kvalifikuota konsultacija. Pati juk supranti — kremais jau nebeišsisuksi.

Grožio sopulys Nr. 3 


Akys nuolat paraudusios, greitai pavargsta, vokus pradėjo niežėti, jų kraštai paraudo, sustorėjo, ties šaknimis matyti pleiskanų.

Ką tu manai? Būtų gerai pagaliau nusipirkti naujo blakstienų tušo. Juk seniai ketinai išmesti tą, kurį įsigijai prieš... Prieš kokius trejus metus? 

Kaip yra iš tikrųjų? Dėl naujo tušo esi visiškai teisi. Tik problema, kad to greičiausia nepakaks. Gydytojo oftalmologo Sauliaus Galgausko aiškinimu, tikėtina, kad tokių problemų sukėlė lėtinis vokų krašto uždegimas — blefaritas. Jo priežastis gali būti nekoreguotos refrakcijos ydos (trumparegystė ar toliaregystė). Jeigu kalbėtume paprasčiau, taip nutinka tada, kai akinių reikia, o jų nenešioji ir dėl to labai vargini akis.

Be abejo, įtakos gali turėti ir darbas kompiuteriu. Ilgai sėdint ir žiūrint į monitorių akys rečiau mirksi, todėl greičiau išgaruoja ašaros. O tada užklumpa vadinamasis sausų akių sindromas. Kaip akims padėti? Leisk joms dažniau pailsėti, naudok dirbtines ašaras, vakare prieš miegą švariai nuvalyk susikaupusias pleiskanas.

Šiuo atveju gali būti naudojamas specialus blakstienų šampūnas (neblogo pakaito gali pasigaminti ir namie — pakanka įpilti truputį vaikiško šampūno į
stiklinę šilto vandens). Jeigu simptomai nemalšta, vis dėlto derėtų pasikonsultuoti su akių gydytoju, kad jis nustatytų tikslią diagnozę.

Grožio sopulys Nr. 4

Labai rūpiniesi savo oda, tačiau ant veido nuolat iškyla spuogelių.

Ką tu manai? Reikia kokių nors naujų grožio priemonių. Daug ir brangių. O jeigu jos nepadės, apsigobsi skara, kad tik nosis kyšotų. Juk negali niekam rodyti tokio baisaus veido. 

Kaip yra iš tikrųjų? Spuogai gali būti daugelio ligų priežastis — ir dermatologinių, ir susijusių su hormonų disbalansu. Gydytojo ginekologo Rolando Žiobako teigimu, kiekvienos moters organizme yra ir vyriškų, ir moteriškų hormonų. Iš moters organizme esančio cholesterolio gaminami vyriški hormonai — androgenai, kurių dalis patenka į bendrąją kraujotaką, kita dalis virsta moteriškais hormonais — estrogenais. Įvykus ovuliacijai, kiaušidės pradeda gaminti hormoną progesteroną. Moters organizme hormonus gamina ir antinksčiai.

Pagrindinis veiksnys, lemiantis spuogų atsiradimą, — riebalų liaukos, kurios androgenų veikiamos padidėja ir išskiria daugiau riebalų. Padidėjęs riebalų kiekis sudaro palankią terpę daugintis bakterijoms. Kyla uždegimas, atsiranda pūlinukų. Uždegimo požymių matyti maždaug porą savaičių, didesnių pažeidimų gali išlikti ilgiau, jie gali sukelti odos randėjimą.

Paprastieji spuogai — lėtinė odos liga, kurią paprastai gydo dermatologai: atlieka veido valymą, skiria antibakterinių priemonių. Jeigu tokie gydymo metodai nepadeda, reikėtų kreiptis į ginekologą, kad nustatytų, ar spuogai nėra rimtesnių endokrininių ligų priežastis. Jas diagnozuoti galima tik atlikus nuodugnią apžiūrą.

Grožio sopulys Nr. 5

Į šokolado katilą lyg ir nebuvai įkritusi, bet svorio priaugai nemažai.

Ką tu manai? Kad ir kaip ten būtų, bandelės ir šokoladai jokiais laikais talijos nelaibino. Nuo pirmadienio pradedi laikytis kopūstų su morkų padažu dietos ir užsirašai į sporto klubą.

Kaip yra iš tikrųjų? Be abejo, dažniausia svoris didėja dėl nesubalansuotos mitybos ir menko fizinio aktyvumo. Taigi tavo ryžtas keisti gyvenimą — sveikintinas. Tik tai daryti reikėtų ne nuo pirmadienio, o dabar. Gydytojo endokrinologo Sauliaus Grigonio teigimu, kūno masė ypač greitai didėja esant genetinei predispozicijai (šeiminiam nutukimui). Vis dėlto tai — ne vienintelė priežastis, kodėl gali netilpti į mėgstamą sijoną.

Gydytojas įspėja, kad svoris gali didėti ir esant polinkiui sirgti tam tikromis ligomis arba jomis jau sergant. Tai — skydliaukės problemos, antrojo tipo cukrinis diabetas, kai kurių hormonų (ypač insulino) perteklius, antinksčių, hipofizės (posmegeninės liaukos) ligos. Taigi tiksliai nustatyti svorio didėjimo priežastis galima tik įvertinus minėtuosius veiksnius.