Be abejonės, esate girdėję apie probiotikus – gerąsias žarnynui reikalingas bakterijas. O naujausi probiotikai yra skirti odos gerovei ir trilijonams joje gyvenančių bakterijų.

Viso tūkstančio ant viršutinio odos sluoksnio gyvenančių bakterijų ir grybelių plika akimi neįžiūrėsi, o jie turi įtakos tam, kaip kasdien atrodo oda.

„Jau žinome, kad kiekviename kvadratiniame odos centimetre gali būti bakterijų, grybelių, erkučių ir virusų, – sako dermatologė, Niujorko universiteto dėstytoja, mokslų daktarė Melissa Kanchanapoomi Levin. – Dauguma mikroorganizmų dar neištyrinėti, žinome tiek, kad to mikrobiomo įvairovė – sveikos odos garantas.“

Atkreipkite dėmesį, jei jums rožinė, egzema ar aknė

Nauji tyrimai rodo, kad vyraujant mikroorganizmų balansui, galima apsaugoti odą nuo kai kurių ligų. Pavyzdžiui, dabar manoma, kad aknę, egzemą ir rožinę sukelia įvairovės trūkumas odos mikrobiome, aiškina M. K. Levin. Paaiškėjo, kad sergančių egzema mikrobiomas skyrėsi nuo žmonių, kurių nevargina uždegimai ir bėrimai, odos mikrobiomo. Anot specialistės, dažnai odos ligomis susergama, nes odoje esantys mikroorganizmai stipriai nukrypsta nuo optimalių lygių. Kad mikroorganizmų santykis nepakistų, rinkitės švelnius prausiklius, nekeičiančius odos pH lygio. Dėmesio, gera žinia – jei geriate probiotikus žarnynui, gali sumažėti bėrimas, nes žarnynas ir oda susiję.

Nesiprauskite aštriu, džiovinančiu muilu

Norint išsaugoti odos mikroorganizmų kolonijas, reikia vengti aštrių, džiovinančių muilų, kvapų ir kitokių sintetinių medžiagų, teigia M. K. Levin. Retinoidai ar tepalai su antibiotikais taip pat sutrikdo jautrių odos organizmų balansą. „Primygtinai rekomenduojama nevartoti tiek daug antibiotikų ar retinoidų“, – sako M. K. Levin. – Juk nenorite, kad stipriai pakistų odos balansas.“

Ji įspėja nepamiršti ir kitų kūno vietų. Be to, natūralūs audiniai padeda išsaugoti odos balansą.

Neskubėkite iš pagrindų keisti įprasto grožio ritualo

Pasiaiškinome, kas gyvena odos paviršiuje. Kita vertus, kosmetikos kompanijos tik pradeda tyrinėti, kaip odos mikrobiomas gali reaguoti į prebiotikus (gerųjų bakterijų maistą) ar probiotikus (kurie iš esmės yra gyvos bakterijos).

M. K. Levin mano, kad odos priežiūros priemonių gamintojai ims kurti algoritmus, kurie padės apskaičiuoti, kokie komponentai tinka kiekvieno žmogaus unikaliam mikrobiomui.

Kol kas probiotikais odos priežiūrai – eksperimentas. „Praktiškai neturime įrodymų, kokios bakterijos būtų naudingos“, – sako M. K. Levin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją