Negali pajudėti

Dėl nuolatinio sėdėjimo prie kompiuterio, televizoriaus, per mažo fizinio aktyvumo nugaros skausmai tampa amžiaus epidemija.
Radikulitas – tai nugaros smegenų nervų šaknelių, einančių pro stuburo tarpslankstelines angas nuo kaklo iki juosmens ir kryžkaulio, uždegimas ar pažeidimas.

„Tai dažnas ir skausmingas susirgimas, – teigia Vilniaus Antakalnio poliklinikos II Šeimos gydytojų skyriaus vedėja, šeimos gydytoja Renata Misevičienė. – Užklupus radikulitui pacientai skundžiasi nugaros skausmais. Stuburą gali skaudėti bet kurioje vietoje – nuo kaklo iki pat uodegikaulio. Būna krūtininių, kaklinių ar juosmeninių, kryžmeninės srities radikulitų.“

Kadangi didžiausias krūvis tenka juosmens ir kryžkaulio sričiai, dažniausiai pasitaiko šios stuburo srities radikulitas, kurio požymis – juosmens skausmas, stiprėjantis judant bei plintantis į klubą, kelį. Kai radikulitas paveikia kaklinę ir krūtininę stuburo sritį, skauda kvėpuojant, vos pasukus galvą ar nusičiaudėjus. Skausmas jaučiamas pakaušyje, sprande, mentėje, petyje, neretai plinta į ranką.

Bet kurios stuburo srities radikulito skausmas gali būti intensyvus, gręžiantis, sustiprėjantis judant.

„Kartais skausmas silpnas, palaipsniui stiprėjantis, tačiau gali ištikti ir ūmus skausmo priepuolis. Jis būna toks stiprus, kad jo užklupti ligoniai neretai sako: „Skauda taip, kad net pajudėti negaliu“, – pasakoja šeimos gydytoja.

Vyraujantis, būdingiausias radikulopatijos simptomas – skausmas, tačiau gali varginti ir raumenų silpnumas, deginimas, tirpimas, jutimo sutrikimai, judesių sunkumas, ribotumas. Gali išsivystyti ir raumenų pakenkimai, jei nervų šaknelės užspaustos ilgesnį laiką. Tada skauda rankų raumenis, tirpsta rankos, būna sunku ir skausminga jas ištiesti ar sulenkti. Radikulito sukeliamą juosmens skausmą dažnai lydi ir judėjimo sutrikimai.

Priežasčių daug

Radikulopatija – labai apgaulinga liga. Pasitaiko, kad žmonės, nesuprasdami tikrosios skausmo priežasties, atsakymo ieško lankydamiesi pas okulistus ar kardiologus. Kai radikulopatija pažeidžia kaklinę stuburo dalį, ne tik skauda pakaušį, sprandą, mentę, bet gali skaudėti akis, varginti akių deginimo, sunkumo jausmas. Tik apsilankius pas specialistą paaiškėja, kad akių ligų simptomų kaltininkas – nervų šaknelių pažeidimas.

Kai žmogus jaučia skausmą krūtinėje, dažniausiai mano, kad serga kokia nors širdies liga ir skuba pas kardiologą. Atlikus tyrimus išaiškėja, kad tai stuburo patologija. Iš kiekvieno stuburo slankstelio išeinantys nervai yra susiję su tam tikru kūno raumeniu bei organu. Todėl atsiradus pažeidimui vienoje vietoje, galimi sutrikimai kitoje, ir tik specialistas gali pasakyti, ar tikrai kalta ta vieta, kurią skauda.

„Radikulito priežasčių yra daug ir įvairių, – aiškina gydytoja R. Misevičienė. – Pati dažniausia – stuburo pakitimai: kaulinės išaugos, tarpslankstelinio disko išvarža, susidėvėjimas, uždegiminiai apie nervų šakneles esančių dangalų pakitimai.“

Esant stuburo deformacijai ir tarpslankstelinių diskų degeneracijai (kuri yra dažniausia osteochondrozės pasekmė), tarpslanksteliniai diskai dirgina ir prispaudžia tarp jų esančias nervų šakneles, dėl to kyla radikulitinis skausmas.

Stuburo kaulų, tarpslankstelinių diskų pakitimams atsirasti didelės įtakos turi stuburo traumos, sunkus fizinis darbas (kai nuolat būna įtempti juosmens raumenys), lėtinės ligos.
Šaknelių pažeidimą gali sukelti ir stuburo kanalo susiaurėjimas, įgimtos stuburo anomalijos, raumenų pertempimas, šalia šaknelių esantys navikai.

„Radikulitą gali išprovokuoti peršalimas, įvairios infekcinės ligos, netaisyklingas ko nors sunkaus kėlimas – keldamas žmogus pajunta stiprų skausmą juosmens srityje, – tvirtina gydytoja R. Misevičienė. – Visais šiais atvejais radikulitas būna ūmus, skausmai prasideda staiga, rodos, nei iš šio, nei iš to. Kitais atvejais, kai pažeistas stuburas, skausmas dažniausiai stiprėja palaipsniui.“

Serga vis jaunesni

Radikulitas – vienas dažniausių susirgimų. Pagal tai, kaip dažnai sukelia laikiną nedarbingumą, jis rikiuojasi po ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, gripo.

„Radikulitu serga įvairaus amžiaus žmonės: nuo jauno iki seno. Į gydytojus skųsdamiesi radikulito skausmais kreipiasi nemažai aštuoniolikmečių ir net jaunesnių“, – sako gydytoja R. Misevičienė

Šiais laikais vis dažniau nustatomos stuburo deformacijos ir iškrypimai paaugliams. Jaunų žmonių pomėgis daug valandų sėdėti prie kompiuterio, nejudrus gyvenimo būdas – viena iš priežasčių, kuri gali lemti ligos atsiradimą.

Didžiąją dienos dalį sėdint prie kompiuterio įsitempia pečių juosta, galva palinksta į priekį, didelis krūvis tenka kaklo raumenims. Tai itin sąlygoja stuburo pertempimą.

Radikulitas dažnai vargina vairuotojus, prie kompiuterių visą dieną praleidžiančius biurų darbuotojus.

Ši liga neretai užklumpa tuos, kurie nuo jaunystės nėra fiziškai aktyvūs, turi įgimtų stuburo linkių pakitimų, provokuojančių nervų šaknelių dirginimą, ilgainiui – uždegimą, sukeliantį nugaros ar kaklo skausmą.

„Gydant radikulitą skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, skausmo – pradedant tepalais, pleistrais ir baigiant tabletėmis ar injekciniais medikamentais, – tvirtina šeimos gydytoja R. Misevičienė. – Labai svarbi mankšta, nes daugumos žmonių itin silpni raumenys. Netgi tų, kurie dirba fizinį darbą, nes dažniausiai darbo metu raumenys apkraunami netaisyklingai. Specialistas turėtų išmokyti mankštos, kurią reikia daryti kasdien.“

Stuburą palaiko raumenys. Kai žmogus nesimankština, yra fiziškai neaktyvus, raumenys per silpni ir stuburas neapsaugotas nuo traumos, kurią galima patirti nebūtinai keliant sunkų daiktą. Kuo stipresnis raumuo, tuo mažiau tiesioginio krūvio tenka stuburui, todėl rekomenduotina kasdien atlikti tempimo pratimus. Nuo jų judesiai tampa laisvesni, lengvesni, gerėja koordinacija bei judesių amplitudė. Tempimo pratimai paruošia raumenis aktyviai veiklai ir saugo juos nuo traumų.

Sergantiesiems radikulitu taikoma ne tik gydomoji, funkcinė mankšta, bet ir vandens procedūros, manualinė terapija, relaksacijos pratimai, stuburo tempimo procedūros.
Jei medikamentinis gydymas neefektyvus, gali prireikti chirurginio nervų šaknelių pažeidimą sukėlusios priežasties gydymo – operuojama disko išvarža, šalinamos kaulinės išaugos.