Esant rimtesniems mitybos trūkumams gali pasikeisti nago forma – tai yra būklė, vadinama koilonichija, kuomet nagai suplonėja, būna įdubę, su iškilusiais vertikaliais krašteliais.

Nerimas ir stresas

Apie 50 proc. JAV vaikų ir paauglių nuo 10 iki 18 metų kramto savo nagus, šis įprotis išlieka ir apie 23 procentams suaugusiųjų nuo 18 iki 22 metų. Šio įpročio labai sunku atsikratyti, tačiau tyrimai rodo, jog iki 30 metų daugumai žmonių tai pavyksta padaryti.

Nagų kramtymas - nervinės prigimties įprotis, kaip ir nykščio čiulpimas. Žmonės taip elgiasi tuomet, kai patiria stresą arba nuobodžiauja. Nagų kramtymas paprastai nėra labai žalingas, tačiau taip elgiantis rankos atrodo prastai prižiūrėtos, neretai sukruvintos, be to, šis įprotis padidina pirštų ar burnos infekcijų tikimybę. Norėdami atsikratyti šio įpročio, išbandykite streso valdymo metodus arba fizinius barjerus, pavyzdžiui, kartų nagų laką. Arba pasidarykite gražų manikiūrą – tikėtina, kad gražiai atrodančių nagų kramtyti nesinorės.

Tačiau kartais nagų kramtymo atvejai būna tokie sunkūs, kad psichinės sveikatos specialistai tai įvardija kaip impulsyvumo kontrolės sutrikimą. Tai gali būti nerimo arba kompulsinio sutrikimo požymis, todėl gali prireikti elgsenos terapijos. Jei ne tik kramtote nagus, bet ir tampote plaukus ar save žalojate, jums reikėtų kreiptis į medikus.

Traumos: kada reikia kreiptis į medikus

Daugelis nežymių nagų pasikeitimų įvyksta dėl sužeidimų ir ilgainiui šie pokyčiai išnyksta. Jei pastebėjote, kad jūsų nagai pasikeitė ir simptomai išliko, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju arba dermatologu. Gydytojas nustatys pokyčių priežastį ir skirs gydymo režimą.

Nelaimių kartais nutinka – kam gi neteko netyčia įkišti pirštą į tarpdurį ar ant jo užsimesti ką nors sunkaus? Nestipri nago guolio trauma gali paskatinti nedidelių nežalingų baltų taškelių atsiradimą nago plokštelėje (leukonichija) – jie nuauga ir būna nukerpami su pažeista nago dalimi. Rimtesni nago guolio pažeidimai gali po nagu suformuoti tamsių taškelių ar juostelių, nagas gali atsiskirti (oncholizė), galite pastebėti kraujosruvų, kurios atrodo kaip raudonos ar rusvos vertikalios linijos po nagu.

Tokie pokyčiai yra ir rimtesnių medicininių būklių – alerginių reakcijų, infekcijų, psoriazės ir net melanomos – simptomai. Tad jei pasikeitusi nago išvaizda negali būti siejama su neseniai atsitikusia trauma, reikėtų pasikonsultuoti su medikais.

Nago pažeidimai galimi ir manikiūro ar pedikiūro procedūros metu. Nagų lakas ir lako valiklis pasižymi sausinančiu poveikiu ir gali sukelti nago trapumą.

Infekcijos

Moteris
Skausminga, paraudusi ir niežtinti oda aplink nagą yra gana aiškus požymis, kad kažkas negerai. Kaip ir bet kuri kūno dalis, jūsų kojų ir rankų pirštų nagai yra jautrūs infekcijoms, kurias suaugusiems paprastai sukelia grybeliai (tokie, kaip mielės), bakterijos (pavyzdžiui, stafilokokai) ir virusinės karpos. Nagų infekcijos nebūtinai yra rimtesnių sisteminių sveikatos problemų požymis, bet jas reikia gydyti, ypač jei jūsų imuninė sistema dėl kokių nors priežasčių yra nusilpusi.

Grybelis - dažniausias nagų infekcijų kaltininkas. Dėl jo nagai gali sustorėti, pradėti trupėti, gali pasikeisti jų spalva – atsirasti melsvai žalias atspalvis. Grybelį gydyti labai sunku, todėl būtinai kreipkitės į gydytoją ir gydymo rezultatų tikėkitės tik po viso nagų ataugimo ciklo (kelių mėnesių).

Bakterinės infekcijos paprastai kimba prie odos po nagu ir prie jo. Negydydami ligos, galite prarasti nagą.

Odos virusai sukelia karpas aplink nagą ir kartais po juo, medikai jas gydo užšaldydami ar cheminėmis priemonėmis.

Neprižiūrimi dirbtiniai nagai, antisanitarinėmis sąlygomis atliekamas manikiūras ir labai energingai atliekamas manikiūras didina infekcijos riziką. Visuomet tinkamai ir švelniai valykite nagus, panages ir dirbtinius nagus bei įsigykite asmeninius manikiūro įrankius, kad nebūtų skatinamas bakterijų plitimas.

Nediagnozuotos ligos

Nagų pokyčiai nebūtinai reiškia, kad pradeda vystytis rimta liga – ne kiekvieno susirgusiojo nagai pradeda keistis. Tačiau nepastebimai besivystančių ligų įspėjamieji ženklai gali atsispindėti būtent naguose.

Penki nagų pokyčiai, pagal kuriuos galima įtarti rimtesnę ligą: spalvos išblukimas, gruoblėtumas, būgno lazdelės formos pirštų galai, nagų atsiskyrimas ir linijos.

Nagų spalvos išblukimas neretai sumaišomas su nagų lako dėme, tačiau kartais tai yra ligos požymis. Skirtingos nagų spalvos gali byloti apie skirtingas ligas: balta verčia manyti, kad sutriko kepenų veikla, pusė balto ir pusė rožinio nago yra tikėtinos inkstų ligos signalas, o raudoni nagai sietini su širdies ligomis. Geltoni, stori, lėtai augantys nagai, kurie gali atsiskirti nuo nago guolio, yra plaučių ligos ženklas. Sergant plaučių ligomis sumažėja deguonies kiekis kraujyje, todėl pirštai gali įgyti būgno lazdelės formą – pirštų galai sustorėja, o nagai pradeda apvalėti.

Gruoblėtumas, nedidelės duobutės nago plokštelėje yra dažnas psoriazės požymis ir yra pirmas pastebimas maždaug 10 proc. visų psoriazės atvejų požymis. Dėl gruoblėtumo nagas gali trupėti, skilinėti jo galas, įmanomas kutikulės pažeidimas.

Be to, yra įvairių tipų nagų linijų, kurios gali susidaryti nage ar po juo. Netvarkingos raudonos linijos, matomos nago apačioje, yra galimas vilkligės požymis. Melanoma pasireiškia kaip tamsios linijos po nagu.

Nagų pokyčiai paprastai būna ne vienintelis besivystančios ligos požymis, tačiau tai gali būti informatyvus bendros organizmo sveikatos indikatorius. Kasmetinio apsilankymo pas šeimos gydytoją metu paprašykite specialisto dėl viso pikto apžiūrėti ir nagus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)