Pasak kineziterapeutės Ritos Rapalienės, vaikai nuo 5–6 metų namuose gali atlikti pratimus treniruokliu TRX. Jis yra sudarytas iš specialių virvių, kurios stabiliai pritvirtinamos prie durų, medžio šakos ar kitos vietos, per kurią galima perverti virvę. Pratimai su šiuo treniruokliu daromi pasinaudojant paties žmogaus kūno sunkio jėga ir svoriu.

„Atliekant jėgos pratimus su šiuo treniruokliu, stiprinamos įvairios kūno raumenų grupės: pilvo, nugaros raumenys, rankos, kojos. Sustiprinus šiuos raumenis gerėja vaiko laikysena, pusiausvyra, koordinacija“, – teigė R. Rapalienė.

Treniruokliu galima atlikti iki 300 skirtingų pratimų, tačiau, anot kineziterapeutės, norint treniruoti visą kūną užtenka mokėti maždaug 10 pratimų.

Šiuo treniruokliu pratimus atlieka ne tik kineziterapijos užsiėmimus lankantys žmonės, bet ir profesionalūs sportininkai, pavyzdžiui, krepšininkai ar fizinės formos nenorintys prarasti jūrų pėstininkai, kareiviai.

Kineziterapijos specialistė kviečia namuose atlikti kelis nesudėtingus, bet efektyvius pratimus su šiuo treniruokliu, kurį galima įsigyti daugelyje interneto parduotuvių. Pasak kineziterapijos specialistų, tokį nesudėtingą treniruoklį galima susikonstruoti ir patiems, tačiau tam pasiryžus derėtų itin atsakingai rinktis medžiagas – virvės turėtų būti itin tvirtos, kad atlaikytų kūno svorį, o kilpa ar kablys, prie kurio jos tvirtinamos – stiprūs ir stabilūs.

Šiltuoju metų laiku su šiuo treniruokliu galima sportuoti ir lauke. Tokios treniruotės gali paįvairinti išvykas į gamtą, sudominti tėvus ir juos įtraukti į užsiėmimus. Pratimus reikėtų atlikti 2-3 kartus per savaitę po 20 min.

Pratimas gulint ant nugaros.

1. Kojos įkišamos į virvės kilpas, sulenkiamos per kelius. Rankas reikia prispausti šonuose prie žemės ir į viršų kelti dubenį.

Pratimai gulint ant pilvo.

1. Plaštakomis remtis į žemę, kojos įkištos į kilpas. Įtempiamas visas kūnas ir pasikeliama nuo žemės.

2. Delnais remiamasi į žemę, kojos įkištos į kilpas. Įtempiamas visas kūnas, pasikeliama nuo žemės. Kojos pritraukiamos prie pilvo, tada tiesiamos atgal.

3. Delnais remiamasi į žemę, kojos įkištos į kilpas. Įtempiamas visas kūnas, pasikeliama nuo žemės. Viena koja pritraukiama prie pilvo, kita ištiesiama. Kojos paeiliui keičiamos imituojant bėgimą.

1. Rankomis įtempiamas treniruoklis, truputį atsilošiama atgal. Daromas pritūpimas. Treniruoklis visa laiką laikomas įtemptas.

2. Ištiestos rankos įtempia treniruoklį. Kūnas laikomas tiesiai, truputį atloštas atgal.

Su rankomis prisitraukiama ir vėl išsitiesiama.

3. Rankos ištiestos į priekį ir truputį aukštyn įtempia treniruoklį. Kūnas pasviręs į priekį. Rankos pritraukiamos prie šonų. Nugara laikoma tiesiai.