Netrinkite ir nešveiskite

Nenaudokite šiurkščių kempinių. Trumpai išsimaudykite šiltame duše su švelniu muilu.

Lai oda pailsi porą dienų, ir tik tada galėsite ją nušveisti. Tai daryti galima kai užgyja pirminiai nudegimai – tai padės ilgiau išlaikyti įdegį.

Nudegus saulėje labai svarbu odą gerai sudrėkinti

Jei norite išvengti paraudimų ir pabrinkimų, po deginimosi būtinai ištepkite odą drėkinančia priemone, jų galite įsigyti vaistinėje. Jei nežinote, kokią priemonę naudoti, klauskite vaistininko.

Priemonę po saulės patartina laikyti šaldytuve – šalta ji daug greičiau nuramins ir atgaivins odą.

Jei ant odos atsirado nudegimų ar pūslių, kreipkitės į vaistininką, jokiu būdu nebadykite pūslių patys.

Nuraminkite nudegimą

„Pirmajai pagalbai patariama rinktis aukštos kokybės drėkinamuosius kremus ir losjonus po saulės, kurie savo sudėtyje turi alavijo, alantoino, pantenolio, mentolio, vitamino E ir kitų medžiagų nuo uždegimo, kurios stabdytų bakterijų dauginimąsi ir skatintų odos gijimo procesus",- sako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė.

Specialistės teigimu, esant silpnam nudegimui, galima paraudusią, niežtinčią, pažeistą odą atšaldyti šaltu kompresu (tinka mėtų, ramunėlių, šalavijų,žaliosios arbatos nuoviras) ar vėsiu, tik ne šaltu, tekančiu vandeniu.

Tačiau kosmetologė perspėja, kad negalima ant nudegusios odos dėti ledo, netepti vazelinu ar sviestu, nes tai lėtina žaizdų gijimą, stiprina odos uždegimo procesus.

„Jeigu oda pradeda luptis, reikėtų naudoti drėkinamąsias, odos barjerą atstatančias priemones, turinčias vitamino E, pantenolio. Tokias priemones reikėtų tepti bent 1-2 kartus dienoje“.- pataria U. Želvytė.

Drėkinimas iš vidaus

Specialistė perspėja, kad atsiradus odos uždegimui, stipriai dehidratacijai būtina gerti daug vandens, kad pagreitėtų gijimo procesai.

Išgerti reiktų ne mažiau nei du litrus per dieną. Kai organizmui užtenka skysčių, jis gali daug greičiau atkurti pažeistą odą. Nudegimas daug greičiau virs įdegiu, jei gersite daug vandens ir vengsite alkoholio bei kofeino.

Atstatymas

Odą drėkinkite ir iš išorės. Kaip jau minėjome, tepkitės priemone po saulės ir švelniai drėkinančiomis priemonėmis – taip drėgmė ilgiau išliks odoje. Galima naudoti priemones su susintetinta hialurono rūgštimi. Ši aktyvi medžiaga padeda odai įsisavinti vandenį ir gerai ją sudrėkina.

Mūsų oda sudaryta iš sluoksnių, kuriuos kartu laiko kolageno ir elastino skaidulos: jungiamajame audinyje yra ertmės vandeniui ir natūraliai susidarančiai hialurono rūgščiai – elastinei gelinei medžiagai, kuri dalyvauja audinių atkūrimo procesuose.

Kai oda nudeginta, hialuronanas (hialurono rūgštis) negali tinkamai funkcionuoti, tai gali sukelti jos pažeidimus ir ankstyvą senėjimą!
Nušveiskite – švelniai

Atėjus laikui odą nušveisti, švelniai patrinkite ją šveitikliu ar kūno šepečiu. Taip pašalinsite negyvų ląstelių sluoksnį, po kuriuo bus nauja įdegusi oda.

Nenaudokite pernelyg šiurkščių ar agresyvių priemonių, nes oda gali dar labiau susierzinti, iškilti daugiau pūslių, netgi kyla infekcijos pavojus. Niekada nešveiskite stipriai nudegusios odos – palaukite bent kelias dienas, kol ji apgis.

Negalima šveisti taip, kad skaudėtų – trinkite švelniai.

Ieškokite pavėsio

Kai jau būsite pavėsyje, apipurkškite odą šaltu vandeniu ir švelniai tapšnodami nusausinkite. Netepkite kremo tiesiai ant sausos įkaitusios odos.

Prisidenkite

Dauguma žmonių net ir nudegę nesitraukia iš atokaitos – prisidengę nudegusias vietas deginasi toliau. Taip nedarykite! Leiskite odai bent 24 valandas pailsėti nuo saulės spindulių – pridenkite nudegusias vietas drabužiais arba neikite į lauką.

Kodėl mums reikia apsisaugoti nuo saulės?

Nesupraskite klaidingai – saulė nėra mūsų priešas. Ji mūsų draugas, nes be jos mes vaikščiotume prislėgti. Mūsų organizmui reikia saulės, nes ji užtikrina normalų fizinį ir psichinį funkcionavimą.

Pavyzdžiui, veikiamas saulės spindulių, mūsų organizmas gamina vitaminą D. Be jos mes sirgtume rachitu, osteoporoze, jaustume nuolatinį nuovargį.

Tyrimai parodo, kad stebėtinai daug atostogautojų stengiasi namo parsivežti įdegį, įgytą bet kokia kaina – net jei dėl to jiems tenka per stipriai nudegti.

Tačiau nereikia pamiršti, kad nudegimai didina piktybinės melanomos riziką, o ilgas buvimas saulėje daug valandų iš eilės – kaip paprastai elgiasi žmonės išvykę atostogauti į užsienį – yra ypač pavojingas.

Paprastai odos vėžiu dažniau serga vidurinės, o ne darbo klasės ar žemesnes pajamas gaunančios moterys. Tačiau „Cancer Research“ vertinimu, VISOMS moterims gresia 1 iš 60 tikimybė kada nors gyvenime susirgti piktybine melanoma.

Turint omenyje šią statistiką, tampa aišku, kad saugotis nuo saulės yra būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)