- Kokią mitybą siūlo joga, norintiems sulieknėti?

„Šri Šri Yoga“ jogos centro mokytojas Vyrenijus Andrijauskas teigia, kad žmonėms, praktikuojantiems jogą, rekomenduojamas sveikas ir subalansuotas maistas, remiantis Ajurvedos principais. Jeigu jūs sveikai maitinsitės, ko gero, sulieknėsite be didelių pastangų. Jogos sistema gali padėti suprasti, kodėl tu vienaip ar kitaip maitiniesi. Dažnai atsitinka taip, kad mes „valgome“ emocijas, jausmus, pakeisdami juos saldumynais ar maisto pertekliumi. Praktikuojant jogą, atsiranda daugiau darnos ir ramybės, o tai lemia ir mitybos principus.

- Kaip joga padeda išlikti sveikam?

Praktikuojant jogą, atliekami įvairūs kvėpavimo, tempimo pratimai, padėtys. Tokiu būdu iš kūno pasišalina toksinai. Per kvėpavimo technikas vadinamomis „pranyamomis“ galima „išmesti“ iki 90 procentų toksinų. Juk kvėpuojame nuolat, tad toks procesas vyksta nuolat. Papildomai atliekant šias technikas, iš kūno greičiau pasišalina tai, kas nereikalinga. Atliekant asanas arba kūno padėtis, kūnas įgauna stabilumo, tvirtumo, sąnariai tarsi „sutepami“, gražėja figūra. Jogą praktikuojant ilgesnį laiką, galima save išgydyti nuo įvairiausių stuburo problemų. Tačiau reikia tai daryti tiek, kiek kūnas gali, ir nepersistengti.

- Ar joga padeda sulieknėti? Jei taip, kurios asanos efektyviausios, kai siekiama gražesnės figūros?

Joga padeda jums palaikyti esamą kūno svorį. Jeigu kūno masė per maža, žmogus gali ir priaugti svorio, nes kūnui to reikia. Kūnas geriau žino, kas jam naudingiau, tačiau visuomenės suformuotos nuostatos kartais parodo standartą, kurio stengiamasi laikytis. Kyla klausimas, ar jūs norite laimingai gyventi, ar jūs norite būti lieknas ar net per lieknas. Atliekant asanas, kurios susijusios su pilvo sritimi, galima pagerinti medžiagų apykaitą, greičiau vyksta virškinimo procesas, dega riebalai. Žinoma, praktikuojant jogą, jūsų svoris sumažės, jeigu jis yra per didelis. Žmogus tiesiog mažiau valgys, o tai, ką suvalgys, greičiau bus „perdirbta“ ir panaudota.

- Kokias klaidas žmonės dažniausiai daro norėdami sulieknėti?

Manau, kad klaida labai paprasta. Noras greitai numesti svorio nulemia tai, kad nebevalgoma arba mažai valgoma tam tikrą laiką. Svoris nukrenta, o grįžus prie tų pačių mitybos įpročių, svorio vėl priaugama. Geriau suvokti, ką valgai, kada valgai ir ką valgai. Valgykite lėtai, mėgaudamiesi, sveikesnio ir naudingesnio maisto, mažiau riebalų ir viskas susitvarkys savaime. Na, saldumynus valgykite ryte: gauta iš jų laimės energija sklis iš jūsų visą dieną, ir žmonės, esantys šalia, gaus teigiamų jūsų emocijų.