Patyrusios kosmetologės, jogos ir sveikos gyvensenos mokytojos Giselos Leonie Teschke knyga „Grožio paslaptys ir 5 Tibeto pratimai“ įtaigiai bei paprastai paaiškina, kaip pasiekti fizinį ir dvasinį grožį praktikuojant penkis Tibeto pratimus, kurie jaunina, daro mus sveikesnius, sąmoningesnius ir laimingesnius.

Ištrauka iš skyriaus „Oda – jautrus organas“

KAS LEMIA ODOS POKYČIUS

Bioritmai

Kodėl būna dienų, kai staiga tampame dirglesnės nei visada ir į pačias paprasčiausias situacijas reaguojame labai nervingai? Kodėl tam tikromis dienomis oda pasidaro jautresnė ir atrodo blogiau nei paprastai? Tai lemia bioritmai. Pagal bioritmų teoriją žmogaus gyvenimą lemia trys ciklai: fizinis, emocinis ir intelektinis.

Moterų dvidešimt aštuonių dienų ritmas atspindi nesąmoningą emocinę būseną. Kritinėmis dienomis – periodo pradžia, vidurys ir pabaiga – tampame itin jautrios, gali kilti alerginių reakcijų, o oda tampa jautri menkiausiam dirgikliui.

Žinant, kad esama bioritmų, galima suvokti, kodėl procedūros ir preparatai, kuriuos iki tol lengvai įsisavinote arba nuo kurių jums visada smarkiai pagerėdavo, staiga nei iš šio, nei iš to sukėlė visiškai priešingą poveikį.

Septynmetis ritmas

Septynerių metų pradedame lankyti mokyklą, keturiolikos išgyvename paauglystės laikotarpį, dvidešimt vieneri ilgai buvo laikomi pilnametystės pradžia. Nuo amžių žmogaus gyvenimas buvo dalijamas į septynmečius ciklus. Atitinkamai šiuos ciklus išgyvena ir mūsų oda.

Vaikystėje, iki pubertatinio periodo, tai yra iki amžiaus, kai oda dažnai pasidaro nebeskaisti, reikalaujanti ypatingos priežiūros, oda paprastai būna stangri, švelni, gerai aprūpinama krauju ir drėgme, jeigu, žinoma, nėra jokių rimtų negalavimų. Paskui seka trys periodai (nuo dvidešimt trejų iki keturiasdešimt šešerių metų) – aktyvios veiklos ir brandos metai. Yra žmonių, kurie labai emocingai priima supančią tikrovę.

Šio amžiaus jie skausmingai ir labai sunkiai įveikia gyvenimiškas problemas, ir tai atsispindi jų odoje. Ji pasidaro probleminė: itin jautri, paraudusi, nervingai reaguoja į visa, kas vyksta.

Palaipsniui, su amžiumi, oda tampa mišri: ant jos atsiranda sausų, pleiskanojančių dėmių. Šioje fazėje kyla dar viena problema: oda pradeda senti.

Septintasis periodas – amžius nuo keturiasdešimt šešerių metų – moterims yra „pereinamasis“ amžius, menopauzė. Šis periodas laikomas kritiniu, nes tuo metu vyksta esminė viso organizmo ir visų pirma endokrininės sistemos pertvarka ir persiderinimas.

Palaipsniui mažėja hormonų gamyba ir oda pastebimai sensta: plonėja poodinis riebalinis audinys, paviršinis sluoksnis šiurkštėja, oda tampa sausa, nelygi, šiurkšti. Susiformuoja raukšlės ir raukšlelės. Epidermis suplonėja, jo viršutinis sluoksnis palaipsniui ragėja ir sausėja.

Dar vėliau šis procesas natūraliai stiprėja dėl vis didesnio riebalų, drėgmės, aminorūgščių ir kolageno trūkumo – tai dar ne viskas, o tik kai kurie veiksniai, – todėl su amžiumi kosmetinėmis procedūromis siekiama odos jungiamąjį audinį kuo labiau papildyti pagrindinių medžiagų.

Genai

Išvaizdą lemia genai – tai natūralu, ir jeigu tėvai, seneliai bei visi kiti protėviai nebūtų turėję bėdų dėl odos, tai visai tikėtina, kad ir mums netektų dėl jos kankintis. Tad vertinkite savo išvaizdą kaip nuostabią protėvių dovaną, kurią turime labai branginti, ir atsidėkoti už ją derėtų tuo gyvenimo būdu, kuris leidžia natūralų grožį išsaugoti kuo ilgiau.

Gyvenimo būdas

Kas nenori švelnios, lygios odos nuo galvos iki pirštų galiukų? Visi to norime, bet oda turi savų reikalavimų, jai reikia dėmesio. Ji kenčia ir reaguoja, pavyzdžiui, į agresyvią aplinką (oro taršą), ultravioletinius spindulius, tabako dūmus, alkoholį ir nesubalansuotą mitybą. Visi išvardyti veiksniai greitina odos senėjimą.

Tai išlaisvina laisvuosius radikalus, naikina kolageną ir elastiną – svarbias struktūrines sudedamąsias dalis, dėl to atsiranda pirmosios raukšlelės, kurios ilgainiui pavirsta giliomis raukšlėmis. Oda plonėja ir vis labiau sausėja, jos tonusas silpnėja. Gyvenimo būdas didžia dalimi lemia odos senėjimo procesą. Svarbūs veiksniai yra ir stresas, alkoholis, nikotinas, saulė ir nesubalansuota mityba.

Stresas

„Aš jau kelerius metus vaikštau į jūsų procedūras ir naudoju tas pačias kosmetikos priemones, kurias man rekomendavote. Ir pažiūrėkite į mane! Man regis, jos man nė kiek nepadeda!“
Taip, kai nėra svarbiausio – nesikeičia gyvenimo būdas, tikėtis laukiamo efekto iš kosmetinių procedūrų netenka.

Nuolat išgyvenantiesiems stresą nederėtų stebėtis, kad nuo to kenčia oda. Patiriant įtampą, rūgštys ir laisvieji radikalai kenkia kalogeniniam audiniui ir greitina odos senėjimo procesus.

„Kuo daugiau neigiamų dalykų patiriame, tuo labiau didėja rūgštinis krūvis ląstelėms, o tai silpnina imuninę sistemą, – paaiškino man daktarė Erika Dagė (Erica Dage). – Laisvieji radikalai pažeidžia organizmo ląsteles, rūgština riebalus, baltymus (aminorūgštis ir t. t.). Dėl šio rūgštėjimo proceso organizme susidaro toksinų.“

Rekomendacijos kovai su stresu

Peržiūrėkite ir, esant būtinybei, pakeiskite savo gyvenimo būdą.
Nuosekliai prižiūrėkite odą, nes pasiekti akivaizdžių rezultatų galima tik taip.

Aktyviai sportuokite, praktikuokite aerobiką ir penkis Tibeto pratimus (tai didina deguonies kiekį kraujyje ir padeda atsikratyti streso).

Laikykitės subalansuotos mitybos, valgykite kuo daugiau maisto, kuriame yra balastinių medžiagų (žalias augalinis maistas, daržovės, vaisiai, rupių ruginių miltų duona). Jos pagerins žarnyno veiklą ir kartu padės išvalyti odą. Odai „patinka“ vitaminai, ypač rudens ir žiemos periodu, kai mažai šviesos. Jie padės odai atrodyti gaivesnei. Pavyzdžiui, vitaminas C, esantis šviežiuose vaisiuose, padeda atkurti odos kolageną.

Aprūpinkite odą visomis jai būtinomis maistingosiomis medžiagomis.
Vartokite pakankamai skysčių.

Alkoholis

Alkoholis sausina odą ir lėtina kraujotaką, organizme naikina būtinus vitaminus ir mineralines medžiagas, todėl oda pasidaro blyški ir sausa.

Rekomendacija

Niekas negali prieštarauti prieš taurę vyno, išgeriamą savo malonumui. Viską lemia alkoholio kiekis ir jo vartojimo dažnumas. Tad, jeigu geriate alkoholio, išgerkite ir stiklinę vandens: tai neutralizuoja rūgštis ir kompensuoja tą vandens stygių, kuris organizme atsiranda vartojant alkoholį.

Rūkymas

Tai, kad nikotinas odai yra nuodingas, žino visi. Rūkymas apsunkina ląstelių aprūpinimą deguonimi ir naikina odos kolagenines ir elastines skaidulas. Į ją patenka pernelyg mažai deguonies, todėl ji papilkėja, išblykšta ir atrodo išvargusi. Pamažu išsausėja ir susiraukšlėja.

Taip atsiranda „rūkoriaus veidas“: gilios raukšlės lūpų kampučiuose ir vertikalios raukšlelės virš viršutinės lūpos, atsirandančios dėl to, kad rūkoriai traukia į save dūmą. Be to, atsiranda raukšlelės aplink akis, nes dėl dūmų tenka nuolat prisimerkti. Vadinamosios „žąsies kojelės“ aplink akis pagilėja – šis procesas rūkantiesiems vyksta penkis kartus greičiau nei nerūkantiesiems.

Kiekviena cigaretė iš imuninės sistemos atima penkis miligramus vitamino C, kurį organizmas galėtų panaudoti odos jungiamiesiems audiniams atkurti. Cigaretės dūme yra per keturiasdešimt tūkstančių įvairiausių nuodingųjų medžiagų, patenkančių į organizmą arba nusėdančių ant odos.

Tabakas siaurina kraujagysles ir silpnina atkuriamąsias genų savybes. Didelis kiekis laisvųjų enzimų silpnina odos elastingumą. Tyrimai, atlikti Londono šv. Tomo klinikoje su dvidešimt penkiomis identiškų dvynių poromis, rodo, kad rūkymas yra rimto odos būklės blogėjimo priežastis.

Rūkančiojo dvynio oda visada – kai kuriais atvejais net dvigubai – plonesnė už nerūkančiojo. Timas Spektras (Tim Spector), skyriaus vadovas, tyrinėjantis dvynius toje klinikoje, patvirtina, kad cheminiai junginiai, esantys cigaretėse, pažeidžia medžiagų apytaką ir didina laisvųjų radikalų, kurie, savo ruožtu, greitina senėjimą, gamybą, kartu pažeisdamas kolageninius ir elastinius audinius.

Į mano konsultaciją atėjo moteris: trisdešimt ketverių metų, vieniša mama, augina du vaikus, darbe padėtis įtempta. Ji norėjo atgauti vidinę ramybę ir mesti rūkyti. Pacientės oda blyški, netgi papilkėjusi – matyti, kad kraujotaka bloga. Turgoras (įtempta ląstelės sienelės būsena) pastebimai sumažėjęs, oda T zonoje užteršta, visa veido oda padengta riebaline plėvele (nikotinas, be viso kito, skatina riebalinių liaukų veiklą).

Moterį trikdo, kad jos oda tokia blyški ir užteršta. Ji nori mesti rūkyti ir klausia manęs, ar jos išvaizda, atsisakius cigarečių, pagerės. Drąsinu ją aiškindama, kad organizmas geba regeneruoti pažeistas ląsteles ir gali atkurti didžiąją pažeistų audinių dalį. Tam būtina mesti rūkyti ir pradėti sveikai maitintis, kad organizmui būtų iš ko pasisavinti pakankamą kiekį maistingųjų medžiagų ir atkurti pažeistus audinius.

Išvaliusi veido odą, apdoroju ją deguonies prisotintais preparatais, nes jie, kaip energijos šaltinis, stimuliuoja medžiagų apykaitą. Ląstelės gali perdirbti maistingąsias medžiagas tik padedamos deguonies. Galite naudoti deguonies preparatus ir namuose.

Rekomendacija rūkantiesiems

Daug judant gryname ore, pagerėja medžiagų apykaita ir į odą patenka daugiau deguonies. Oda tampa graži ir sveika ne tik nuo išorinės priežiūros, bet ir nuo geros medžiagų apykaitos.

Koenzimas Q10 vartojamas kaip biologiškai aktyvios medžiagos koncentratas odos priežiūrai kartu su vitaminais A ir E. Koenzimas stiprina šių vitaminų poveikį ir epidermio deguonies pasisavinimą.
Vitaminas C (askorbo rūgštis arba šviežiai išspaustų citrinų sultys) taip pat naudojamas kaip biologiškai aktyvios medžiagos koncentratas odos priežiūrai.

Rūkoriams kasdien reikia keturiais šimtais–tūkstančiu miligramų vitamino C daugiau nei nerūkantiesiems. Rekomenduojama kasdienė dozė yra keturi gramai (keturios citrinos).

Saulės vonios

Į klausimą, koks oras labiausiai patinka, aštuoniasdešimt procentų iš tūkstančio apklaustų moterų atsakė, kad saulė suteikia joms jėgų. O blogas oras daugumą žmonių nuteikia melancholiškai. Saulė gerina nuotaiką, padeda pasijusti geriau ir kelia darbingumą. Saulės šviesa, pereidama per akį ir dirgindama regos nervą, sukelia reakciją, kuri skatina smegenyse laimės hormono serotonino gaminimąsi, dėl to apima malonus kūno ir sielos atsipalaidavimas.

Tai viena. Antra, kas atsitinka odai, alinamai saulės spindulių? Besimėgaudamos saulės voniomis, tikriausiai naudojate įvairiausias apsaugos priemones, bet turiu pranešti, kad net specialūs apsauginiai kremai nuo saulės negali garantuoti saugaus įdegio.

Deja, man, kaip gydytojai, nuolat tenka konstatuoti faktą, kad daugelis vyrų ir moterų mano, jog žmogus su „auksiniu įdegiu“ atrodo gražiai – nesvarbu, kokios pasekmės jo laukia. Per stiprus įdegis pažeidžia odą. Odai nepakanka jos natūralių apsauginių mechanizmų, kad apsisaugotų nuo pernelyg intensyvių saulės spindulių.

Kas tuomet atsitinka? A spektro ultravioletiniai spinduliai patenka į jungiamuosius audinius ir ten daro stiprų poveikį kolagenui, dėl to oda netrukus ima atrodyti sausa ir sena. B spektro ultravioletiniai spinduliai paprastai būna nudegimo saulėje priežastis ir gali išprovokuoti odos vėžį.

Be to, ultravioletiniai spinduliai pažeidžia ploną odos paviršiaus vandens plėvelės sluoksnį. Netekusios apsauginio sluoksnio, ląstelės viena po kitos sunaikinamos.

Nenoriu gąsdinti, nes, kaip rašiau anksčiau, saulės šviesa mums naudinga, ji gerina savijautą ir nuotaiką, tačiau nevertėtų pamiršti, kad odai būtina nuolatinė itin efektyvi apsauga: tepkitės kremais – kuo aukštesnis kremo apsaugos nuo saulės faktorius, tuo geriau. Be to, reikia pridengti odą nuo tiesioginių saulės spindulių.

Vokietijos visuomenės sveikatos departamentas nerekomenduoja degintis saulėje daugiau kaip penkiasdešimt kartų, įskaitant įdegį dirbtinėje saulėje. Vertėtų vengti bet kokio nudegimo, net mažiausio paraudimo, ir ne todėl, kad oda paskui „nusilups“, o dėl to, kad bus rimtai pažeisti ne tik išoriniai, bet ir vidiniai jos sluoksniai.

Beje, laikoma, kad ne mažiau kaip aštuoniasdešimt procentų odos senėjimo simptomų sukelia ultravioletiniai spinduliai (A ir B spektrų). Sukaupiama vis daugiau faktų, rodančių, kad žmonių, priverstų ilgai būti veikiant saulės spinduliams, oda atrodo daug senesnė nei bendraamžių. Priežastis – A spektro ultravioletiniai spinduliai (kurie sudaro devyniasdešimt penkis ultravioletinės šviesos, pasiekiančios Žemę, procentus).

Kai kurios mano klientės yra aistringos saulės gerbėjos, ir perkalbėti jų neįmanoma, jos nepaiso jokių argumentų. Nudegus saulėje arba sudirgus odai nuo ilgo buvimo saulėje labai padeda alavijas (aloe vera). Jis drėkina ir veikia priešuždegimiškai, juo patepus oda greitai nurimsta. Taigi, jeigu oda jau nukentėjo nuo saulės spindulių, rekomenduoju naudotis odos priežiūros priemonėmis, kuriose yra koenzimo Q10, vitaminų A ir E.

Rekomendacijos deginantis saulėje

Apsaugos nuo saulės priemonės su aukštu apsaugos nuo saulės faktoriumi (nuo 16 vienetų ir daugiau).

Apsaugantys drabužiai, galvos apdangalas, skėtis nuo saulės ir tamsūs akiniai.

Stenkitės nebūti saulėje vidudienį.

Pasilepinę saulės voniomis, pasitepkite odą losjonu po įdegio. Prieš kiekvieną tepimąsi maitinamuoju kremu ištepkite odą drėkinamąja emulsija arba serumu, kuriuose yra daug antioksidantų.

Norint užkirsti kelią odos senėjimui, emulsija ar serumas turi pasižymėti apsaugos nuo saulės filtro savybėmis (apsauginis faktorius – ne mažiau kaip 16 vienetų, o geriau – 20).

Gerkite daugiau vandens, kad aprūpintumėte odą skysčiais, kurių ji netenka esant saulėje. Saulės vonių metu geriau nerūkyti, o valgyti vaisius. Nepamirškite vitaminų A, C, E (jie kovoja su
laisvaisiais radikalais).

Pateikta ištrauka iš Giselos Leonie Teschke knygos „Grožio paslaptys ir 5 Tibeto pratimai“.