aA
Artėjant šalčiausiam metų laikui svarbu prisiminti, kad jo metu šviežių vaisių bei daržovių užaugintų Lietuvoje, galime ir nerasti arba rasti mažiau. „Žvėryno natūralios medicinos centro“ įkūrėja Jelena Tulčina teigia, kad yra būdų, kaip sveiką ir naudingą maistą galime valgyti bet kuriuo metų laiku.
© Shutterstock nuotr.

Valgyti sveikai galima net ir nesiruošiant žiemai

Gydytoja J. Tulčina teigia, kad ir prekybos centruose žiemą parduodamos daržovės yra puikus vitaminų šaltinis. „Net ankstesniais laikais mūsų protėviai prisitaikydavo prie besikeičiančio oro ir pilnavertiškai maitindavosi nederlingu periodu. Šiais laikais, kuomet retas kuris auginasi sau daržoves, nervintis dėl tokių dalykų tiesiog neverta — parduotuvių lentynos ištisus metus lyg vaivorykštė spindi nuo įvairiausių vaisių ir daržovių. Nors jos ir užaugintos ne mūsų krašte, tačiau vis tiek pilnos vitaminų bei maistingųjų medžiagų. Vis dėlto, norintys maitintis ekologiškai, turėtų atsigręžti į praeitį ir pasisemti išminties iš močiučių receptų knygų,“ — teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Šaldymo kameroje išlieka visi vitaminai

J. Tulčina kiekvienam norinčiam maitintis sveikai siūlo net keletą būdų. Pirmasis jų — šaldymas. „Mūsų šalyje, skirtingai, nei Vakarų Europoje, yra itin gausu ekologiškų ūkių. Nemažai žmonių net patys augina gėrybes sode ar parsiveža jų iš mamų bei močiučių daržų. Nepamirškite, kad šaldymo kameroje vitaminai neprapuola, todėl ištisus metus galite džiaugtis krapais ar petražolėmis, taip pat rekomenduoju užsišaldyti moliūgų, cukinijų, aguročių, uogų, šparaginių bei šviežių pupelių, žirnių bei brokolių. Pati visuomet taip darau, todėl net viduržiemį galiu daržovių kokteilį paskaninti mėlynėmis, o patiekalus — kvepiančiais krapais,“ — pasakoja kardiologė bei mitybos specialistė.

Konservavimas bei marinavimas

Natūralios medicinos centrų Vilniuje bei Kaune vadovė perspėja, kad konservuoto ir marinuoto maisto poveikis mūsų organizmui labai skiriasi.

„Kartais žmonės mano, kad jei stiklainyje, tai stiklainyje — nėra skirtumo. Noriu perspėti, kad produktai, marinuoti acte, gali stipriai pakenkti inkstams — jų membrana pabrinksta ir tuomet organizmas pasidaro sunkiai valomu. Patarčiau rinktis raugintą maistą, nes fermentai, kurie gaminasi rauginimo metu, yra naudingi mūsų virškinimui ir yra naudojami net onkologinių ligų profilaktikai. Taip pat puiku, jei valgote pasterizavimo būdu, nenaudojant jokių konservantų, užkonservuotą maistą,“ — žiniomis dalinasi medikė.

Ji siūlo rauginti kopūstus, agurkus, pomidorus bei moliūgus, o konservuoti agurkus, pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, žirnelius bei pupas.

Svarbiausia — mitybos įpročiai

Gydytojos teigimu, vienas patiekalas didelės reikšmės neturi. „Net aš sau kartais leidžiu suvalgyti torto gabaliuką. Tai, kaip pasiruošite žiemai neturi didelės reikšmės. Svarbiausia, kad nuo pat mažumės vaikams būtų formuojami teisingos mitybos įpročiai. Tik šeimoje išmokstama teisingai ir taisyklingai maitintis. Jei taisyklių laikotės, tuomet retkarčiais galima joms ir nusižengti, tačiau privalu išmokti į maistą žiūrėti rimtai. Daugelis tiek už žiemos peršalimo ligas, tiek vaikų alergijas ar dermatitą, kaltina silpną imunitetą. Paklauskite savęs, kaip galite jį stiprinti. Atsakymas — sveikas, subalansuotas ir kiekvieno organizmui tinkantis maistas, nesukeliantis uždelstos alergijos,“ — perspėja mitybos specialistė Jelena Tulčina.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Egzotines keliones mėgstanti mokytoja Veronika atvira: gyventi tik iš atlyginimo būtų sunku (311)

Jau daugiau nei dvi savaites Švietimo ir mokslo ministerijoje ( ŠMM ) budinti mokytoja Veronika...

„Amerikietiškas“ Putino oligarchas po JAV sprendimo kraujuoja milijardais (48)

Netrukus po to, kai Michaelas Cohenas pasišalino nuo Donaldo Trumpo patvirtinto nekilnojamojo turto...

Žaidimu nusivylęs Jasikevičius: Eurolyga negailestinga, o mes kažkodėl nesiginame specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (31)

Pratęsti pergalių serijos iki trijų Lietuvos čempionams Eurolygoje nepavyko. Kauno „Žalgirio“...

Savaitgalis atneš pūgą ir pusnis sniego (13)

Penktadienį Lietuva atsidurs pietiniame anticiklono pakraštyje. Negausiai pasnyguriuos nebent...

Pagal bavarišką muziką šokęs „Žalgiris“ pralaimėjo Vokietijos čempionams (428)

Kauno „Žalgiris“ (5/7) penktadienio vakarą laikė svarbų egzaminą Vokietijoje. Žalgiriečiai...

14 brangiausiai atsiėjusių klaidų per visą žmonijos istoriją (66)

Nė vienas nesame tobulas, todėl natūralu, kad kartkartėmis darome klaidų, dėl kurių vėliau...

Anglijoje nužudyta ir išniekinta 14-metė lietuvė dar spėjo atsiprašyti tėvų už susidėjimą su netinkama kompanija (126)

Vulverhamptone, Anglijoje , išžagintos, nužudytos ir išniekintos keturiolikmetės iš Lietuvos...

Teisėsaugai – smūgis: teisėjai suabejojo, ar dėl 6 žmonių žūties nuteisė kaltą asmenį (125)

Net šešias gyvybes nusinešio gaisro sostinės Žirmūnų mikrorajono daugiabutyje byla pakrypo...

Miunchene – itin gausios „Žalgirio“ gerbėjų gretos specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (76)

Penktadienio vakaro Eurolygos rungtynėse Miuncheno „Audi Dome“ arenoje tikrai ryškiai bus galima...

Po visų negandų – Elle ir Žilvinas Grigaičiai švyti drauge: prasitarė apie ateities planus (114)

Penktadienio vakarą būrys pramogų pasaulio garsenybių traukė į Vilniuje trankiai paminėtą...