Labai maža tikimybė, kad jau pagamintame maiste nebus cukraus, o ypač jo daug padažuose, kečupe, nemažai – greitai paruošiamose košėse, sausuose pusryčiuose. Taip LRT RADIJUI sako mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
© Shutterstock

„Kai vartojame produktus, kuriuose mažiau cukraus, ypač pridėtinio, ilgiau jaučiame sotumą, pasisotiname suvalgę mažiau. Taigi, jei žmogus renkasi natūralius, neperdirbtus produktus, jo biudžetas maistui turėtų būti mažesnis, nes skiriasi sotumo jausmas“, – pabrėžia V. Kurpienė.

– Ar lietuviai mėgsta saldumynus ir produktus, kuriuose daug cukraus?

– Kiekvieno skonis individualus, bet statistika rodo, kad cukraus suvartojimas didėja, o daržovių nedidėja 10 metų. Taigi mitybos įpročiai keičiasi netinkamai. Beje, Lietuvoje vidutiniškai vienam žmogui per metus tenka beveik 34 kg cukraus. Tai didžiulis kiekis.

– Dažnas įsivaizduoja, kad cukrų vartojame tik tada, kai saldiname kavą, arbatą, ar valgome saldumynus. Tačiau taip nėra?

– Tikrai taip nėra. Netgi kavos ruošiniai pakuotėse dažnai būna desertas, o ne kava. Reikia domėtis, ką valgome, nes, tarkim, labai daug cukraus įvairiuose padažuose, ypač saldžiarūgščiuose – juose gali būti ir 30 proc. cukraus (vadinasi, 100 g padažo yra 30 g cukraus). Beje, iš tikrųjų skiriasi pomidorų padažas ir kečupas. Kečupe yra labai daug cukraus, dėl to jį labai mėgsta vaikai ir būna, kad įsideda daugiau negu patiekalo.

Cukraus gali būti greitai paruošiamose košėse, sausuose pusryčiuose, salotų padažuose, pusgaminiuose. Labai maža tikimybė, kad pagamintame maiste nebus cukraus. Labai gerai, kad dabar ant naujų pakuočių jau rašoma, kiek yra cukrų.

– Specialistai sako, kad labiausiai nuo planuojamo cukraus mokesčio nukentėtų mažas pajamas gaunantys gyventojai, nes pigiausiuose produktuose cukraus daugiausia. Ar sutinkate?

– Iš kiekvienos produktų grupės reikia atsirinkti tam tikrus produktus, nes, pavyzdžiui, yra duonos su cukrumi, yra su mažiau su cukraus, yra be cukraus. Iš tikrųjų, kai vartojame produktus, kuriuose mažiau cukraus, ypač pridėtinio, ilgiau jaučiame sotumą, pasisotiname suvalgę mažiau. Taigi, jei žmogus renkasi natūralius, neperdirbtus produktus, jo biudžetas maistui turėtų būti mažesnis, nes skiriasi sotumo jausmas.

– Ką patartumėte žmonėms, norintiems sveikiau maitintis ir, jei bus įvestas cukraus mokestis, sutaupyti?

– Pirmiausia – pradėti skaityti ne tik tai, kas parašyta didelėmis raidėmis, bet ir mažomis. Pasidomėti, kas yra pridėtiniai ir kas yra natūralūs cukrai. Taip pat reikėtų pradėti nuo to, ką valgo vaikai – tarkim, daugelyje darželio meniu suskaičiuoju mažiausiai du, o įprastai tris saldžius patiekalus.

– Bet gamintojai reklamuoja sveikus užkandžius vaikams.

– Jei produktas patraukia akį, atrodo, kad tai sveika, pasižiūrėkite, kiek porcijoje ir kiek 100 gramų yra cukrų. Kartais klaidina užrašai, kad produktai yra be pridėtinio cukraus, nors jie labai saldūs. Tarkim, 100 g datulių yra 65 g natūralių cukrų. Žinoma, datulės sveikiau, bet saldžių produktų kiekį savo racione turime mažinti.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Policija tapo draudimo kainų įkaite: nebeįperka „Kasko“, automobilius remontuos pati (196)

Kelis kartus išaugę automobilių draudimo įkainiai galvos skausmu tapo ne tik eiliniams Lietuvos...

Buvęs KGB karininkas: Rusijoje – didžiulės paranojos ženklai 2,3 mln. rusų – „stop sąrašuose“ (2)

Kremlius vis labiau ir labiau milijonams rusų apsunkina galimybes išvykti į kitas šalis. Ypač...

Miestelis, kur Žolinės atlaidai – svarbiau nei Naujieji (82)

Nė dviejų tūkstančių gyventojų neturinti Krekenava rugpjūčio 15 dieną pasikeičia...

Amžius – svarbus rodiklis imant būsto paskolą (118)

Jei esate vyresnio amžiaus ir norite pasiimti paskolą, bankai jos gali ir nesuteikti.

Sukate galvą, kuo nustebinti svečius? Metas išbandyti sūrių lentą, kuriai neatsispirs nė vienas deriniai ir pagardai (3)

Ar prie vyno, ar prie vyro, ar prie draugų, ar prie šeimos narių visuomet tiks puiki sūrių...

Dermatologės patarimai: kaip prižiūrėti vietas, kurios pirmiausia išduoda amžių (10)

Kad ir kaip atsakingai prisižiūrėtumėte, kai kurios kūno vietos dažnai vis tiek išduoda...

5 patarimai, kaip net sunkiausią dieną atrodyti stilingai (2)

Jau daug metų sukuosi mados ir stiliaus pasaulyje. Per tuos metus vienas dalykas tapo aiškus,...

Vilniaus centre eismą stabdė Pauliaus Aršausko „Lamborghini“: situacija – verta kino filmo (12)

Žolinių išvakarėse, antradienį, Vilniaus centre buriavosi šimtai pasilinksminti nusiteikusių...

Pajuokauti sumanę Laisvės alėją rekonstruojantys darbininkai netikėtai pateko į kadrą (201)

Karštą vasaros dieną rekonstruojamoje kauniečių pamėgtos Laisvės alėjos dalyje vyko...

60-metė Audronė Bunikienė sveria vos 54 kilogramus – griežčiausias kritikas yra ji pati (110)

Artimieji, bičiuliai ar klientai, išvydę dizainerės Audronės Bunikienės nuotraukas...