aA
Labai maža tikimybė, kad jau pagamintame maiste nebus cukraus, o ypač jo daug padažuose, kečupe, nemažai – greitai paruošiamose košėse, sausuose pusryčiuose. Taip LRT RADIJUI sako mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
© Shutterstock

„Kai vartojame produktus, kuriuose mažiau cukraus, ypač pridėtinio, ilgiau jaučiame sotumą, pasisotiname suvalgę mažiau. Taigi, jei žmogus renkasi natūralius, neperdirbtus produktus, jo biudžetas maistui turėtų būti mažesnis, nes skiriasi sotumo jausmas“, – pabrėžia V. Kurpienė.

– Ar lietuviai mėgsta saldumynus ir produktus, kuriuose daug cukraus?

– Kiekvieno skonis individualus, bet statistika rodo, kad cukraus suvartojimas didėja, o daržovių nedidėja 10 metų. Taigi mitybos įpročiai keičiasi netinkamai. Beje, Lietuvoje vidutiniškai vienam žmogui per metus tenka beveik 34 kg cukraus. Tai didžiulis kiekis.

– Dažnas įsivaizduoja, kad cukrų vartojame tik tada, kai saldiname kavą, arbatą, ar valgome saldumynus. Tačiau taip nėra?

– Tikrai taip nėra. Netgi kavos ruošiniai pakuotėse dažnai būna desertas, o ne kava. Reikia domėtis, ką valgome, nes, tarkim, labai daug cukraus įvairiuose padažuose, ypač saldžiarūgščiuose – juose gali būti ir 30 proc. cukraus (vadinasi, 100 g padažo yra 30 g cukraus). Beje, iš tikrųjų skiriasi pomidorų padažas ir kečupas. Kečupe yra labai daug cukraus, dėl to jį labai mėgsta vaikai ir būna, kad įsideda daugiau negu patiekalo.

Cukraus gali būti greitai paruošiamose košėse, sausuose pusryčiuose, salotų padažuose, pusgaminiuose. Labai maža tikimybė, kad pagamintame maiste nebus cukraus. Labai gerai, kad dabar ant naujų pakuočių jau rašoma, kiek yra cukrų.

– Specialistai sako, kad labiausiai nuo planuojamo cukraus mokesčio nukentėtų mažas pajamas gaunantys gyventojai, nes pigiausiuose produktuose cukraus daugiausia. Ar sutinkate?

– Iš kiekvienos produktų grupės reikia atsirinkti tam tikrus produktus, nes, pavyzdžiui, yra duonos su cukrumi, yra su mažiau su cukraus, yra be cukraus. Iš tikrųjų, kai vartojame produktus, kuriuose mažiau cukraus, ypač pridėtinio, ilgiau jaučiame sotumą, pasisotiname suvalgę mažiau. Taigi, jei žmogus renkasi natūralius, neperdirbtus produktus, jo biudžetas maistui turėtų būti mažesnis, nes skiriasi sotumo jausmas.

– Ką patartumėte žmonėms, norintiems sveikiau maitintis ir, jei bus įvestas cukraus mokestis, sutaupyti?

– Pirmiausia – pradėti skaityti ne tik tai, kas parašyta didelėmis raidėmis, bet ir mažomis. Pasidomėti, kas yra pridėtiniai ir kas yra natūralūs cukrai. Taip pat reikėtų pradėti nuo to, ką valgo vaikai – tarkim, daugelyje darželio meniu suskaičiuoju mažiausiai du, o įprastai tris saldžius patiekalus.

– Bet gamintojai reklamuoja sveikus užkandžius vaikams.

– Jei produktas patraukia akį, atrodo, kad tai sveika, pasižiūrėkite, kiek porcijoje ir kiek 100 gramų yra cukrų. Kartais klaidina užrašai, kad produktai yra be pridėtinio cukraus, nors jie labai saldūs. Tarkim, 100 g datulių yra 65 g natūralių cukrų. Žinoma, datulės sveikiau, bet saldžių produktų kiekį savo racione turime mažinti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (119)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (5)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (44)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (42)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (213)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (33)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (60)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2508)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (24)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (8)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...