„Aš 20 metų tyrinėju skausmą ir priėjau prie stebėtinos išvados: placebas aktyvuoja tuos pačius mechanizmus, kaip ir tradiciniai vaistai. Medicininis preparatas – tai molekulė, kuri įvedama į organizmą ir veikia kai kurias chemines reakcijas. Tai paskatina neuronų pokyčius, tad sumažėja skausmo sindromas“,– sako F. Benedetti.

Kas vyksta, kai gydytojas duoda pacientui fiktyvų vaistą, neturintį jokio poveikio? Lūkesčiai, susiję su vaisto vartojimu, „įjungia“ eilę fiziologinių mechanizmų: aktyvuojasi sutelktinis smegenų branduolys (lot. nucleus accumbens), padidėja dopamino gamyba, taip pat išskiriama daugiau opioidinių peptidų, pasižyminčių nuskausminamuoju poveikiu, rašoma zdr.ru.

Skausmas yra sensorinė ir emocinė patirtis, kuri labai priklauso nuo psichologinių asmenybės savybių. Todėl vartojant placebą psichosomatinių veiksnių visuma nulemia tuos pačius neuronų pokyčius, kaip ir vartojant vaistus.

Neseniai Oksfordo ir Pietų Hamptono universitetuose atliktų tyrimų duomenimis, 97 proc. gydytojų bent vieną kartą davė savo pacientams placebą. Ir šį faktą galima lengvai paaiškinti. Bendravimas su specialistu, apžiūros procesas, tipiška gydytojo kabineto aplinka – visa tai formuoja vadinamąjį terapeutinį ritualą. Placebo poveikis aiškinamas ir pasitikėjimu gydytojo figūra, „prasmės efektu“ – nesąmoningu jausmu, kad tai, kas vyksta, yra reikšminga. Frazė: „Dabar duosiu jums nuskausminančių vaistų ir viskas praeis“ savaime veikia raminančiai.

„Deja, teigiamą placebo poveikį pajunta tik 7–15 proc. pacientų. Mano stebėjimų duomenimis, ypač gerai placebas veikia nerimauti linkusius žmones, kuriems būdingi stiprūs emocijų svyravimai, arba tuos, kuriems nuolat reikia patvirtinimo arba motyvavimo. Dar – žmones, kankinamus dirglios žarnos sindromo", – pastebi F. Benedetti.

Įdomu tai, kad kartais pastebimas neigiamas placebo efektas – nocebo: pacientai pradeda jausti šalutinį poveikį, kurio tikimasi iš preparato.

Šiuo atveju mechanizmai požievinėse smegenų struktūrose veikia atvirkščiai proporcingai: neigiami lūkesčiai sustiprina cholecistokinino aktyvumą ir deaktyvuoja dopaminą. Tai dar vienas pavyzdys to, kaip sudėtinga psichinė veikla sugeba paveikti organizmo fiziologiją.

„Kartą po mano paskaitos apie placebą į mane kreipėsi šamanai ir magai, siūlydami kaip placebą naudoti jų žoleles ir amuletus. Faktiškai jie pasiūlė tapti jų reklaminiu agentu: juk man tas pats, ką naudoti – saldintą vandenį ar stebuklingą spygliuočių užpilą. Be abejo, aš atsisakiau", – prisimena profesorius.

Bet daugumos gydytojų nuomone, pateisinama bet kokia procedūra, skatinanti teigiamą lūkestį ir stiprinanti tikėjimą gydymu. Juk vienas iš veiksmingiausių placebo poveikių – nerimo mažinimas. Todėl raginimas mąstyti pozityviai yra pagrįstas mediciniškai: taip jūs duodate smegenims signalą stoti jūsų pusėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt