- Kokio amžiaus žmonėms dažniausiai iškrypsta pėdos kauliukas?

- Iššokęs pėdos kauliukas, lotyniškai vadinamas Hallux valgus – gana dažna pėdos deformacija. Tai pėdos didžiojo piršto iškrypimas, kai didysis pirštas ima krypti į išorę, o pirmasis padikaulis pasislenka į vidinę pusę. Ši bėda dažniausiai ima varginti žmones nuo 30–40 m. amžiaus.

- Kokios šios ligos priežastys?

- Pagrindinė priežastis – paveldimumas. Jei kauliukas buvo iškrypęs mamai ir močiutei, didelė tikimybė, kad iššoks ir dukroms bei anūkėms. Paveldimas ne iššokęs kauliukas, o pėdos tipas. Jei pėda plati arba žemas jos skliautas, sergama dažniau.

Ši pėdos deformacija gali būti susijusi ir su raumenų bei raiščių silpnumu, gali išsivystyti avint aukštakulnius, smailianosius batus, ypač antsvorio turinčioms moterims. Retai įtakos turi buvusios pėdos traumos. Reumatas gali pagreitinti pėdos pokyčius.

- Ar ši bėda vienodai būdinga tiek vyrams, tiek moterims?

- Deformuoti pėdos kauliukai dažniausiai vargina moteris, vyrai serga penkis kartus rečiau. Moterų kojų raiščiai yra silpnesni nei vyrų.

- Kodėl dažnai kauliukas iššoka nėščioms moterims?

- Nėščioms moterims pėda deformuojasi dėl padidėjusio kūno svorio (dažniausiai tuomet, kai nėštumo metu priaugama 20 ir daugiau kilogramų) ir dėl pakitusio krūvio, tenkančio atskiroms pėdos dalims.

- Kaip gydomas iššokęs pėdos kauliukas?

- Jauniems žmonėms skiriami specialūs batų įdėklai, koreguojantys pėdų skliautus. Mankšta, masažas ir vandens procedūros, tinkama avalynė neleidžia pirštams krypti. Pėdos deformacijos tai nesumažina, tik sustabdo tolesnį kitimą. Jei deformacija didelė (II–III laipsnio), pėdas skauda, gydoma chirurgine operacija.

- Kokie pirmieji šios ligos požymiai?

- Pirmiausia pastebima, kad didysis pirštas krypsta į šoną, jaučiamas pėdų skausmas ir nuovargis. Parausta oda ties padikaulio-pirštakaulio sąnariu.

- Kokie požymiai rodo, kad būtina kreiptis į specialistą?

- Atsiradus skausmams, nuospaudoms, paraudus odai ties sąnariu, reikia pasikonsultuoti su specialistu. Kuo anksčiau žmogus, pajutęs pirmuosius pėdos deformacijos požymius, kreipiasi į specialistą, tuo lengviau ir greičiau pagydoma. Jei delsiama, kauliukai darosi vis skausmingesni, gali deformuotis ir kiti pėdos pirštai bei pati pėda. Tuomet vienintelė pagalba – operacija.

- Kada prireikia operacijos?

- Varginantys skausmai, bursitas (sąnario tepalinio maišelio uždegimas), odos suragėjimas, padikaulio-pirštakaulio sąnario deformacija, antro ir trečio pirštų pokyčiai yra požymiai, kad reikia operuoti. Jei bus delsiama dar ilgiau, gali išnirti pėdos nykščio sąnarys, pradėti vystytis artrozė, atsirasti ataugų ir pan.

- Kaip operuojama?

- Priklausomai nuo patologijos sudėtingumo atliekamos įvairios operacijos. Tai osteotomija (pleišto formos kaulo pašalinimas), fragmentų fiksacija metalinėmis konstrukcijomis, raiščių plastika. Operacijos tipą parenka gydytojas, atsižvelgdamas į paciento amžių, deformacijos lygį ir kaulų struktūrą. Operuojant taikoma bendroji vietinė nejautra.

- Ar pėdos kauliuko operacija yra mokama?

- Pėdos kauliukų operacijos Lietuvoje atliekamos nemokamai (kompensuojamos ligonių kasų, kaip ir kitos chirurginės operacijos).

- Žmonės dažnai baiminasi operacijos, nes mano, kad ji yra skausminga, o pooperacinis laikotarpis ilgas ir varginantis. Kaip yra iš tiesų?

- Operacija būtų skausminga, jei būtų atliekama be anestezijos. Taikant šiuolaikinius nejautros būdus ligonis operacijos metu jaučiasi patogiai ir saugiai. Po operacijos kelias dienas gali šiek tiek skaudėti, pooperacinis laikotarpis paprastai trunka apie mėnesį. Fizinį pėdos krūvį po operacijos reikia atkurti pamažu. Jei laikomasi visų gydytojo nurodymų, pooperacinių komplikacijų pasitaiko itin retai.

- Ar po operacijos kauliukas gali vėl iškrypti?

- Po operacijos patologija neturėtų atsinaujinti. Nepatogumų gali išlikti dėl lydinčių kitų ligų (reumato, diabeto). Reikia pooperacinės reabilitacijos, o vėliau laikytis gydytojo nurodymų, kaip neleisti ligai pasikartoti.

- Jei abiejų kojų kauliukai išsišokę, jie operuojami vienu metu ar būtina pertrauka tarp operacijų?

- Jeigu pacientui yra abiejų pėdų Hallux valgus deformacija, gali būti operuojamos arba abi pėdos vienu metu, arba atskirai. Tai lemia bendra paciento būklė, jo pasirinkimas ir specialisto konsultacija. Jei kauliukai nedaug iškrypę, galima operuoti abi pėdas. Esant sunkioms deformacijoms operuojama po vieną pėdą. Kitą operaciją geriausia daryti maždaug po pusmečio.

- Kaip prižiūrėti pėdas, kad kauliukas neiššoktų?

- Pėdų kauliukams iššokti yra daug veiksnių: genetika, paciento amžius, gyvenimo būdas. Nuo vaikystės atliekamos pėdų mankštos, vandens procedūros sumažina riziką kauliukams iškrypti.

Rekomenduojama avėti tinkamą avalynę, kuri nevaržytų padikaulių ir pirštų srities. Kasdienės avalynės kulno aukštis neturi viršyti 3–4 cm, o padai turi būti išgaubti (jokiu būdu ne tiesūs) ir lankstūs. Su aukštakulniais nerekomenduojama stovėti ilgiau kaip dvi su puse valandos.

Įdomūs faktai

Hallux lotyniškai – didysis pirštas, valgus apibūdina deformacijos kryptį.

Netinkami batai traumuoja pėdos sąnarį, nes žengiant viso kūno svoris tenka būtent jam.

Apie 85 % žmonių, kuriems operuojama pėda, operacija būna patenkinti.

Apie 30 % pasaulio žmonių yra iššokę pėdų kauliukai.

Moteris, apsiavusi batelius su 10 cm aukščio kulnais, beveik visą savo kūno svorį perkelia kojų pirštams.

Aukštakulnius batelius dažnai avinčios moterys turi žinoti, kad joms gresia ne tik pėdų deformacija, bet ir venų varikozė, stuburo bei klubo sąnario ligos.

Pėdos stiprėja vaikštant basomis po smėlį, žolę ir kitus neaštrius paviršius.

Norint išvengti pėdos deformacijos reikia rinktis ne tik tinkamą kasdienę avalynę, bet ir kiekvienai sporto šakai pritaikytą sportinę avalynę.

Iššokusio pėdos kauliuko operacija trunka apie pusvalandį.

Jei skauda pėdas, juntamas kojų nuovargis, rekomenduojama šilta vonelė su jūros druska. Po vonelės pėdas reikėtų pasitepti maitinamuoju kremu.