Galiausiai mergina ėmė jaustis vis blogiau ir fiziškai, ir psichologiškai – iš gėdos dėl svorio pokyčių atidėliojo savo svajones ir grimzdo į beviltiškumą. Po septynerių metų kovos su savo kūnu ji galiausiai susigrąžino pusiausvyrą ir netgi atsikratė 20 kilogramų per 100 dienų – kaip pati sako, be dietų, alkio jausmo ir kankinimosi. Karolina ryžosi papasakoti savo istoriją.

Nepasitenkinimas kūnu stiprėjo nuo mokyklos laikų: aukštaūgė (183 cm) Karolina jautėsi per didelė ir kompleksavo tiek dėl ūgio, tiek dėl svorio, kuris ėmė didėti studijų laikais. Vieną vasarą dirbdama Anglijoje pašnekovė susigundė tada Lietuvoje dar ne itin populiaria, bet užsienyje jau paplitusia „stebuklinga“ Dukano (baltymų) dieta.

Rugsėjį grįžusi į Lietuvą ir svarstyklėse pamačiusi skaičių 88, nieko nelaukdama griebėsi šios dietos – taip 21-erių studentė pradėjo kovą su kilogramais.

Pagal dietą penkias dienas iš eilės valgė tik baltymų turintį maistą, paskui penkias dienas baltymų ir angliavandenių (tik daržoves) produktus ir nuolat kartojo dietą iš pradžių. Tokiu būdu per 4 mėnesius pasiekė savo tikslą, tačiau atrodė negana. Karolina toliau alino save, kol svoris nukrito iki 63 kilogramų, o tiek pagal jos ūgį buvo drastiškai per mažai. Tą supratusi ji leido sau bent savaitgaliais atsipalaiduoti nuo dietos, tačiau tai baigdavosi persivalgymais – išalkęs kūnas reikalavo maisto ir kaupė kiekvieną kaloriją, todėl po kiekvieno nukrypimo svoris gerokai pakildavo.

„Jausdavausi siaubingai, kaltindavau save ir vėl badaudavau, kol vėl persivalgydavau. Tokiu nesveiku režimu gyvenau beveik šešerius metus. 2017-ųjų pabaigoje pažadėjau sau, kad nuo Naujųjų vėl laikysiuosi dienos, nes svoris jau vėl buvo grįžęs prie 88 kilogramų. Ir laikiausi....“, pasakoja Karolina. Visą sausio mėnesį, kaip ir žadėjo sau, per prievartą valgė tik liesą varškę ir šiek tiek vištienos. Dėl nevisavertės mitybos nuolatinį alkio jausmą lydėjo persivalgymo priepuoliai, o svorio pokyčiai per visus dietos metus buvo drastiški: nukrito 25 kilogramai, ataugo 10, vėl nukrito 10, ataugo 15 ir taip toliau.

Karolina pripažįsta, kad jautėsi labai nelaiminga ir pavargusi nuo tokio gyvenimo. „Prisimindavau, kokia savimi patenkinta ir pasitikinti buvau anksčiau. Buvo gera matyti save veidrodyje, sportuojant stiprinti raumenis. O įklimpusi į šį užburtą dietos ratą ėmiau gėdytis savo kūno ir net baisu pasidarė pagalvoti apie save sporto salėje. Be to, vargino nuotaikų kaita, energijos trūkumas, nuolatinis nuovargis ir nepasitenkinimas gyvenimu.“

Vieną dieną Karolinos draugė užsiminė apie individualiai sudaromus mitybos planus. Pavargusi nuo dietos Karolina griebėsi šios idėjos ir parašė „Motyvuotam atletui“ Artur Swan, nes jo socialiniuose tinkluose viešinamuose aptarinėjamos problemos atitiko Karolinos išgyvenimus. Ilgame laiške mergina atvirai papasakojo apie savo valgymo sunkumus. Mitybos specialisto atsakymas Karoliną maloniai nustebino: „Artur neragino iškart griebtis griežto plano, nežadėjo įspūdingų rezultatų per trumpą laiką. Priešingai – aš turėjau įrodyti, jog suprantu, kad greitai pasiekiami rezultatai greitai ir išnyksta. Ir tik vėliau, patarė sportuoti 3 kartus per savaitę, nepraleisti valgymų ir sekti savijautą.“

Pašnekovė pasakoja, kaip specialisto nurodymai keitė jos nusistatymus: „Aš žinojau, kad, pavyzdžiui, ryte naudinga rinktis angliavandenių turinčią košę, bet niekada nesusimąstydavau, kaip svarbu šalia gauti ir augalinės kilmės riebalų. Iki tol vengiau bet kokių riebalų, o tai sukeldavo didelį cukraus poreikį vakarais. Artur viską sudėliojo į aiškią visumą, o vėliau pagal man reikalingą makroelementų kiekį sudarė planą.“

Pirmą dieną gavusi planą Karolina svėrė 93 kilogramus ir jautėsi taip blogai, kad savęs nuteikinėjimo ar motyvacijos net nereikėjo – ji žinojo, kad privalo išmokti sveikai maitintis, nes kitaip nugrims į dar didesnį liūdesį ir nepasitenkinimą savimi ir gyvenimu.
Karolinos pokyčiai

Nors tikslas buvo didelis – numesti 25 kilogramus, Karolina buvo nusiteikusi lėtam svorio kritimui, nes tikėjo, kad nebadaujant svoris kristi tiesiog negali. Vis dėlto, jau pirmos dienos parodė priešingai – svoris ėmė kristi iškart, o savijauta kasdien buvo vis geresnė. Tai padėjo ištverti pradžią, kai reikėjo priprasti prie valgymo planavimo kelioms dienomis į priekį, visada turėti reikiamų produktų kitai dienai ir pernelyg nenuklysti nuo plano susitinkant su draugais ar valgant restorane.

Vienas didžiausių iššūkių buvo susijęs su aktyvumu, fizine veikla. Visgi, mergina įveikė nepasitikėjimą savimi ir jau pačią pirmąją mitybos plano laikymosi dieną nuėjo į sporto klubą. Jausmas po treniruotės ir mažėjantys skaičiai svarstyklėse kasdien motyvavo vis labiau, o po kelių mėnesių ėmė džiuginti ir vaizdas veidrodyje. Per 100 dienų Karolina atsikratė net 20 kilogramų!
Karolinos pokyčiai
Pašnekovė dabar sako, kad teisingas dienos režimas (maisto planavimas keliomis dienoms, reguliarus sportas ir išsimiegojimas) yra geriausias sprendimas, kokį tik žmogus gali dėl savęs priimti. Kitoms merginoms, patekusioms į dietų spąstus, ji pataria: „Jei nepavyksta ištrūkti iš dietų pačioms, reikia kreiptis į specialistus. Svorio metimas, sveikas ir lieknas kūnas neturi kenkti sveikatai ir asocijuotis su alkio jausmu ir bloga nuotaika. Kai žinai, jog laukia skanūs pusryčiai, kai vakare eini miegoti nealkana, kai gali susitikinėti su draugais vakarienės, visas tas svorio metimo reikalas netampa kažkokia kančia, kurios pabaigos beprotiškai laukiama, o neišlaukus palūžtama. Aš su specialisto pagalba subalansavusi mitybą vėl ėmiau džiaugtis gyvenimu, o su tuo ir svoris natūraliai ėmė kristi.“
Karolinos pokyčiai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)