– Kokie produktai, jūsų manymu, turėtų atsidurti pikniko pintinėje?

– Ar tai būtų piknikas, ar valgymas namie, svarbu laikytis esminių sveikos mitybos principų. Žinoma, kai yra kokia nors svarbi proga, šventinis meniu neišvengiamas. Tikrai retkarčiais galima ir nusižengti sveikos mitybos taisyklėms. Tačiau ruošiantis paprastai iškylai, krepšyje turi atsidurti visavertis maistas ir tai tikrai nėra saldainiai, bulvių traškučiai, greitas maistas.

Pirmenybę teikčiau gryniems produktams: daržovėms, vaisiams, uogoms. Puikus baltymų šaltinis yra įvairūs sūriai, kiaušiniai, tunas. Taip pat populiarios yra vaisių, uogų, sūrių lėkštės.

Taip pat yra viso grūdo produktai: bandelės, duoniukai, duona. Juos galima valgyti su įvairiais užtepais, daug daržovių, virta mėsyte su sūriu – gausime sveikatai palankesnį suvožtinį.

Ruošiantis į iškylą, populiaru įsidėti užkandžių. Kokius galite parekomenduoti sveikus ir lengvai pasigaminamus užkandžius?

– Tikrai geras užkandis yra užtepėlės. Jų galima pasigaminti įvairaus skonio, tik reikia šiek tiek vaizduotės. Gali būti avokado užtepėlė, žaliųjų žirnelių, keptų daržovių, burokėlių. Visiems yra žinomas ir humusas, kurį paruošti receptų yra begalybė. Aišku, jo galima nusipirkti ir parduotuvėje, bet svarbu žiūrėti į sudėtį.

Na, o pati paprasčiausia yra avokado užtepėlė, kurią pasigaminti galės net ir neturintys daug laiko suktis virtuvėje. Tiesiog reikės prinokusio avokado, kuris pirštu įbedus būtų minkštas, o jo galiukas nepajuodęs. Tai yra svarbiausia norit nusipirkti gerą, skanų avokadą. Su šaukštu išėmus minkštimą, galima jį sutrinti šakute. Tuomet įberti druskos, pipirų, pilti gero alyvuogių aliejaus ir pagal skonį dėti šviežių pomidorų, česnako skiltelę. Čia jau priklauso nuo poreikio: ar norisi gvakamolės, ar paprastos užtepėlės.

Raminta Bogušienė

Vis dėlto ruošiantis į iškylą šiltą pavasario arba vasaros dieną derėtų rinktis negendančius produktus. Reikia apgalvoti, kaip greitai suvalgysite, ar nesuges kelionės metu. Žinoma, yra įvairių išeičių. Pavyzdžiui, paruoštos salotos ilgainiui pavandenija. Todėl jų užpilą supilkite į atskirą indelį.

Apskritai, sakyčiau, kad salotos yra dar vienas puikus užkandis, kurį galima neštis į iškylą. Jas gaminant tikrai galima rasti daug įvairių skonių: salotos su kiaušiniais, sūriais ir alyvuogėm, su tunu.

– Kalbate apie salotas, užkandžiu, visgi kokia iškyla be mėsos. Kaip ją pasigaminti sveikai?

– Jeigu mėsa bus marinuota su daug druskos, majonezo, žinoma, kad tai nebus sveikas pasirinkimas. Be to, jei mėsą ne iškepsite, o tiesiog prideginsite, joje bus kur kas daugiau kancerogeninių medžiagų. Tačiau, jeigu mėsą paruošite su žiupsneliu druskos, žolelėmis, kurios savyje turi eterinių aliejų, bus kur kas sveikesnis pasirinkimas. Juk mėsą kepant ant grilio, riebalų perteklius nuteka. Jei kepsite folijoje, rinkitės mažiau riebią mėsą.

Be to, ant grilio galima kepti daug ką. Lietuviai valgo mažai žuvies, o ji yra be galo reikalinga mūsų organizmui. Tad kodėl gi išvykus į pikniką, neišsikepti ant laužo žuvies?

Bandelių, šokoladukų mėgėjams apsieiti be saldumynų – iššūkis. Kokie produktai gali tapti saldumynų pakaitalu?

– Pats paprasčiausias pasirinkimas yra avižiniai sausainiai, batonėliai arba keksiukai. Pavyzdžiui, keksiukus lengvai galima pasigaminti iš morkų, viso grūdo miltų. Cukrų galime pakeisti datulėmis, abrikosais, bananais, razinomis. Yra begalė pasirinkimo, tik reikia norėti, netingėti paieškoti įdomių receptų arba tiesiog paeksperimentuoti virtuvėje. Tuomet tiesiai iš orkaitės ištrauktus, dar garuojančius sausainius arba keksiukus įsidėti į pintinę ir gamtoje mėgautis saldžiu bei sveiku desertu.

– Gazuoti gėrimai – populiariausias lietuvių pasirinkimas iškylaujant. Koks gėrimas būtų gaivinantis, sveikas ir lengvai pagaminamas?

– Nieko nėra sveikiau už vandenį ir čia jau dviračio išrasti nepavyks. Aišku, jeigu norisi kokio nors skonio, galima įdėti citrinos griežinėlį, mėtos lapelį.

Taip pat galima gerti šviežiai spaustas sultis, kurių yra pirkti ir prekybos centruose. Svarbu tik perskaityti etiketę ir įsitikinti, kad tai yra sultys, o ne sulčių gėrimas bei kad jos yra šviežiai spaustos ir tiesioginio spaudimo su minkštimu. Vis dėlto sultys yra maistas. Todėl vis tiek labiausiai rekomenduoju gerti vandenį, arbatą.

Priklauso nuo oro ir nuo poreikių. Aktyviai sportuojantys žmonės arba tiesiog iškylaujantys karštą dieną, turėtų atsigerti ir mineralinio vandens. Svarbiausia yra vengti saldintų gėrimų, nes išgėręs saldaus limonado, nesupranti, kad ką tik suvalgei torto.