Žmonės, kurie tiki, kad video žaidimai padeda jiems atsikratyti įsiūčio, yra ne tokie agresyvūs pažaidę nei tie, kurie tokio įsitikinimo neturi. Žmonės, kurie tiki, kad kūnas ir protas yra viena, bus labiau linkę gyventi sveikai, sportuoti ir plauti rankas apsilankę tualete, nei įsitikinusieji, jog kūnas ir protas - atskiri dalykai.

Žurnalo „Psychological Science“ 2013 metų rugpjūčio numeryje išspausdintas įdomus Brento McFerran ir Anirban Mukhopadhyay straipsnis parodo, kad žmonių įsitikinimai apie nutukimo priežastis veikia jų svorį.

McFerran ir Mukhopadhyay nustatė, kad dauguma žmonių tiki, jog nutukimas atspindi arba prastą mitybą, arba sporto trūkumą, ir mažuma žmonių mano, kad nutukimą nulemia daugiausia genetiniai veiksniai.

Tyrimuose, atliktuose Pietų Korėjoje, Prancūzijoje ir JAV, buvo tirtas santykis tarp tų įsitikinimų ir žmonių kūno masės indekso (KMI). Aukštas KMI nurodo, kad žmogus nutukęs. Pradinių tyrimų metu nustatyta, kad su žemesniu KMI buvo susijęs įsitikinimas, jog svorio priaugimą lemia mityba, o su aukštesniu KMI buvo susijęs įsitikinimas, kad tai lemia sporto trūkumas.

Tai yra, žmonės, tikėję, kad nutukimas susijęs su sporto trūkumu, buvo vidutiniškai labiau nutukę nei tie, kurie manė, kad tai susiję su prasta mityba. Tyrimuose buvo atsižvelgta ir į kitus aspektus, kurie taip pat lemia svorio priaugimą, tokius kaip stresas, vaistų vartojimas, socioekonominis statusas, miego kiekis.

Kodėl šie įsitikinimai yra susiję su žmonių svoriu? Du papildomi tyrimai nurodo, kad žmonės, tikintys, jog nutukimą sukelia sporto trūkumas, valgo daugiau nei tie, kurie mano, kad nutukimą lemia prasta mityba.

Viename tyrime dalyviai atliko nesusijusių eksperimentų seriją. Tyrimo pradžioje jiems buvo duotas saldainių pilnas indelis ir pasakyta, kad jie gali vaišintis, jei tik nori. Tyrimo pabaigoje dalyvių buvo paklausta apie jų įsitikinimus dėl nutukimo priežasčių. Kuo labiau žmonės tikėjo, kad nutukimą sukelia prasta mityba, tuo mažiau saldainių jie suvalgė. Kuo labiau jie tikėjo, kad nutukimą sukelia sporto trūkumas, tuo daugiau saldainių jie suvalgė.

Ir galiausiai dar kitame tyrime buvo manipuliuojama žmonių įsitikinimais. Dalyviai perskaitė fragmentą, kuriame buvo trumpai pristatytas mokslinis tyrimas. Viena grupė perskaitė fragmentą, kuriame buvo teigiama, jog nutukimą lemia prasta mityba. Kita grupė perskaitė fragmentą, kuriame teigiama, kad nutukimą lemia sporto trūkumas. Trečia grupė perskaitė su nutukimu nesusijusį tekstą.

Tyrimo metu dalyviai galėjo valgyti saldainius. Dalyviai, kurie skaitė, kad nutukimą lemia sporto trūkumas, suvalgė daugiau saldainių, nei tie, kurie skaitė, kad tai lemia prasta mityba, o kontrolinės grupės rezultatas buvo per vidurį tarp šių dviejų grupių.

Išvada, kad stipresnis įsitikinimas, jog nutukimą sukelia prasta mityba, nulemia žemesnį KMI, nėra stebinantis, nors jis yra paguodžiantis. Gali būti, kad šis įsitikinimas padeda žmonėms geriau suvokti ryšį tarp to, ką jie valgo, ir svorio.

Labiau stebinanti yra išvada, kad kuo didesnis įsitikinimas, jog nutukimą lemia sporto trūkumas, tuo aukštesnis KMI. Nors sportas - svarbus elementas kontroliuojant svorį, daug sunkiau sudeginti suvartotas kalorijas nei apsivalgyti. Žmonės dažnai nemoka įvertinti, kiek kalorijų sudegino sportuodami. Taip jie neįsisąmonina sveikos mitybos naudos išlaikant normalų svorį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)