Niekada nesu turėjusi normalaus tepinėlio rezultato, nebent tik iš karto po gydymo, kol dar nesu turėjusi lytinių santykių po gydymo. Kito partnerio neturiu, už savo draugą taip pat garantuota 110 procentų.

Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Makštyje yra daugybė įvairiausių mikroorganizmų, bakterijų, leukocitų. Mikroorganizmų kiekis ir pusiausvyra priklauso nuo higieninių įpročių, bendros moters sveikatos, amžiaus. Labai priklauso ir nuo vyro higienos bei švaros. Jeigu makšties išskyrų tepinėlyje nuolat randama patologinių bakterijų, reikia peržiūrėti savo higieninius ir seksualinius įpročius bei atlikti išplėstinius tyrimus - makšties išskyrų pasėlį, lytiniu būdu perduodamų infekcijų tyrimus.

Makšties natūralūs „gyventojai” - tai įvairiausios bakterijos. Net neturint jokių nusiskundimų, makštyje galima aptikti kokų, grybelių, virusų, parazitų.

Makštyje esantys įvairiausi mikroorganizmai, jeigu jiems niekas netrukdo, su „šeimininke” gyvena taikiai. Gerosios ir nelabai geros bakterijos laikosi tam tikros pusiausvyros. Kol ta pusiausvyra išlieka, tol moters makšties išskyros yra bespalvės, bekvapės, nesukelia deginimo, niežulio ar kitokio diskomforto.

Labiausiai paplitusios bakterijų sukeltos makšties ligos yra uždegimai. Jie atsiranda patekus infekcijai ir pasireiškia išskyromis, deginimu, niežuliu, perštėjimu. Lytiniai santykiai tampa skausmingi, po jų diskomfortas dar labiau sustiprėja, kartais pasirodo ir kraujo. Dažniausi makšties uždegimų sukėlėjai yra gonokokai, trichomonos, žarnyno lazdelė, stafilokokai. Ypač dažnas kandidozinis, arba grybelinis, makšties uždegimas bei bakterinė vaginozė.

Bakterinei vaginozei būdingas žuvies kvapas. Jis neišnyksta net prausiantis, o suintensyvėja paprastai po lytinių santykių. Bakterine vaginoze yra vadinama būklė, kai sutrinka makštyje natūraliai esančių mikroorganizmų pusiausvyra. Kitaip tariant, vienų bakterijų sumažėja, o kitų padaugėja šimtus ir tūkstančius kartų.

Riziką sirgti bakterine vaginoze labai padidina naujas lytinis partneris, lytinių partnerių dažnas kaitaliojimas, keli lytiniai partneriai. Net tuomet, kai moteris turi tik vieną lytinį partnerį, bet šis - dar kitą ar kelias kitas, bakterine vaginoze ji sirgs taip pat dažniau.

Riziką sirgti, be minėtų seksualinių įpročių, dar didina įprotis dažnai išsiplauti makštį, taip pat gimdinės kontraceptinės spiralės nešiojimas. Bakterinė vaginozė ir infekciniai makšties uždegimai gydomi žvakutėmis ir antibiotikais. Būtinai gydomas ir lytinis partneris.

Makšties kandidamikozę (pienligę, Candida infekciją, pieno grybelį ) galima vadinti civilizacijos liga. Iš esmės tai disbakterinė situacija, kai išveša, išplinta, intensyviai dauginasi ir šiaip normaliai makštyje reziduojantis grybelis. Šio grybelio esama ne tik makštyje. Jo yra vaikų burnoje ir žarnyne, taip pat ir vyrų burnoje, žarnyne, kartais ant varpos galvutės.

Kol tų grybelių neprisidaugina labai daug, žmogus gali ir nieko nejausti. Kartojantis makšties kandidozei, kartais tampa neįmanomi lytiniai santykiai. Jų metu skauda, peršti, pasirodo kraujo. Ant varpos pasilieka varškinių masių - tikrai nemalonus dalykas. Todėl norint išvengti pasikartojimų, vyrams patartina po lytinių santykių apsiplauti bent paprastu vandeniu. O gydant dažnai pasikartojančią pienligę, rekomenduojamas ir lytinio partnerio gydymas.

Yra nustatyta labai daug taip vadinamų rizikos faktorių nuolat sirgti šia liga. Tai nėštumas, hormoninių kontraceptikų vartojimas, mitybos, sekso ir gyvenimo būdo ypatumai. Pienlige sergama dažniau, jei moteris nemėgsta rupios duonos, augalinio maisto, košių, kefyro, nesaldaus jogurto ir rūgpienio, bet negali gyventi be saldumynų, kečupo, tortų, ledų, gazuotų spalvotų gėrimų, bandelių, visokių maisto papildų. Jei vartoja daug antibiotikų arba nuolat turi užkietėjusius vidurius, itin intensyviai prausiasi. Taip pat jeigu praktikuoja oralinį arba analinį seksą, o jos partneris gydosi nuo astmos gliukokortikoidais.