Kaip rašoma medicalnewstoday.com, JAV daugiau nei pusė suaugusiųjų turi pūslelinę ant veido, o aštuntadalis 14–49 m. žmonių turi genitalijų pūslelinę. Daugelis žmonių skuta plaukelius aplink genitalijas ir kitose kūno vietose, kuriose gali pasireikšti pūslelinė, tad gali būti sunku atskirti pūslelinę nuo įaugusio plauko.

Šiame straipsnyje apžvelgiamos tiek pūslelinės, tiek įaugusio plauko priežastys, simptomai ir gydymas, aiškinama, kaip juos atskirti.

Įaugęs plaukas

Įprastai plaukas išauga iš folikulo. Kartais plaukas apsisuka į folikulą ir ima augti po oda. Tai gali suerzinti odą, todėl prasideda uždegimas ir susidaro raudoni ir skausmingi gumbeliai, vadinami pseudofolikulitu.

Plaukai dažniau įauga tiems žmonėms, kurie juos šalina, ypač skuta.
Kartais prasideda toks stiprus uždegimas, kad skauda stipriai, vėliau lieka randelių. Kartais į įaugusius plaukelius patenka bakterijų, jos sukelia skausmingas infekcijas, dėl to pakyla temperatūra.

Ką daryti, kad plaukeliai neįaugtų į odą? Paprasčiausias būdas – jų nešalinti.

Plaukų įaugimo riziką sumažinsite, ėmęsi kelių priemonių:

-Prieš plaukų šalinimą nušveiskite odą.

-Skuskite plaukelius tik viena kryptimi.

-Skuskite aštriu, švariu skustuvu.

Odą sudirgimą galima sumažinti losjonu.

Jei stipriai išbėrė, gydytojas galbūt rekomenduos kremą su retinoliu ir uždegimą malšinančių steroidų. Labai stiprios infekcijos atveju gali tekti gerti antibiotikus ar teptis tepalu su antibiotikais.

Pūslelinė

Pūslelinė – dažnas virusas, kuriuo užsikrečiama, kontaktuojant su pūslelinės žaizdele, t. y. bučiuojantis su pūslelinę ant lūpos turinčiu žmogumi arba per seksą su žmogumi, kuris turi pūslelinę ant genitalijų.

Pūslelinės virusas organizme yra visada, kartais suaktyvėja, tada išberia skausmingomis pūslelėmis, kurias reikia atverti ir leisti ištekėti iš jų skysčiui.

Burnos pūsleline galima užkrėsti genitalijas ir atvirkščiai per oralinį seksą su sergančiu asmeniu, kuriam yra viruso paūmėjimas ir bėrimas.

Daugumai žmonių pūslelinės simptomai būna vidutinio sunkumo, po pirmo protrūkio kiti protrūkiai būna švelnesni. Tiesa, žmonėms su nusilpusia imunine sistema ir tam tikromis chroninėmis ligomis pūslelinė gali būti pavojinga.

Nėščia moteris gali perduoti aktyvią infekciją kūdikiui gimdydama, tad jeigu jums kyla įtarimų, svarbu pasitarti su gydytoju.

Medikų teigimu, pūslelinė nėra išgydoma. Tam tikri vaistai gali sušvelninti protrūkį, taip pat sumažinti tikimybę, kad žmogus perduos virusą kitiems.

Kaip atskirti įaugusį plauką nuo pūslelinės

Tiek įaugusio plauko, tiek pūslelinės atveju susiformuoja skausmingos raudonos pūslelės, oda sudirgsta, nieži.

Pūslelinės atveju galimi šie simptomai:

-pūslelės tik vienoje genitalijų pusėje,

-pūslelės sugyja po 2–4 savaičių,

-žaizdelės, pasirodančios po 2–12 dienų,

-temperatūra, peršalimą primenantys simptomai.

-skausmas prieš iškylant pūslelinės pūslelėms.

Tikėtina, kad jums įaugo plaukas, jeigu:

-praėjus 1–2 dienoms po skutimosi arba srityje, kuri patyrė daug trinties, jaučiamas sudirgimas,

-po oda matyti įaugęs plaukas,

-didesnė rizika įaugi plaukams, jeigu plaukeliai garbanoti, tankūs.

Kitos bėrimų, pūslelių priežastys:

Atopinis dermatitas. Šio pobūdžio egzema sukelia odos uždegimą, todėl atsiranda stiprus niežulys. Žmogus gali pastebėti raudoną, niežtintį plotą, panaudojęs naują losjoną, ploviklį ar šampūną.

Gyvybei pavojinga alerginė reakcija. Jei staiga išbėrė, bėrimas plinta arba jau išplito po visą kūną, tai gali būti stipri alerginė reakcija. Tokiu atveju būtina vykti į ligoninę, ypač jei sunku kvėpuoti.

Egzema. Šios ligos atveju atsiranda sausų, pleiskanotų plotelių. Kartais jie panašūs į pūsleles.

Celiulitas. Celiulitas – bakterinė gilesnių odos sluoksnių infekcija. Stipriai jo paveikta oda yra šilta, raudona, gali atrodyti paburkusi.

Kada patartina kreiptis į gydytojus

-jei ant genitalijų atsirado pūslelinė,

-jei jaučiami sunkūs genitalijų pūslelinės simptomai, pvz., atviros žaizdos aplink genitalijas, anusą ar ant šlaunų.

-jei įaugus plaukeliams, jaučiamas labai stiprus diskomfortas, jei jis per kelias dienas nepraeina.

-jei išbėrus, pakilo temperatūra.

-jei bėrimas sparčiai plinta.

-jei išbėrė, o jums – ŽIV, diabetas arba vartojate imuninę sistemą silpninančius vaistus.

Vaikus bėrimo atveju nedelsiant reikia vežti pas gydytoją.

Nėščios moterims, kurioms artėja gimdymas ir prasidėjo pūslelinės paūmėjimas, turėtų pasitarti su medikais.

Apibendrinant pasakytina, kad nebūtina patiems diagnozuotis. Medikai iš karto pamatys skirtumą tarp pūslelinės ir įaugusio plauko bei skirs reikiamą gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt