Kaip tai veikia realybėje nusprendė išbandyti penki jauni žmonės, sutikę dalyvauti 31 dieną truksiančiame portalo „Gamtos Grožio Formulė“ interaktyviame projekte „Sveikesnė versija“.

„Sveikesnė versija“ – eksperimentinis sveikos gyvensenos tyrimas, kuris kiekvienam žmogui suteikia galimybę pradėti savo gyvenimo būdo pokyčius, remiantis profesionalų rekomendacijomis bei 5 projekto dalyvių nesuvaidintomis patirtimis. Projekto tikslas – prisidėti prie sveikesnės visuomenės kūrimo, tad jame nėra akcentuojamos kūno apimtys ar išvaizda, o tik kiekvienam aktualios gyvenimo ritmo problemos, bendra savijauta ir sveikata.

Beveik visi „Sveikesnės versijos“ dalyviai buvo įpratę valgyti bet ką ir bet kada, įsivaizduodami, jog tokia mityba neturės ilgalaikių pasekmių sveikatai ir išvaizdai: neva, kol yra jauni, organizmas susitvarkys su visu į jį kemšamu šlamštu. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog jų organizmai ir „susitvarko“: pilvai nepūpso, veidų oda dar nenusėta spuogų. Tačiau iš tiesų visi dalyviai pripažįsta, jog jiems nuolatos pritrūksta energijos visiems dienos darbams atlikti, arba šios energijos nebelieka įdomiai, turiningai leisti laisvalaikį, miegas yra prastos kokybės, o rytai – bjauriausias paros metas.

„Nesimankštinu, nes esu medinė“, „Nepusryčiauju, nes kiekvienas rytas man yra nauja pasaulio pabaiga“, „Valgau bet ką, pavyzdžiui, burgerius, ir dažniausiai tik vakarais, nes labai daug dirbu“, „Savaitgaliais guluosi apie trečią nakties, keliuosi vidurdienį, o darbo dienomis tenka keltis šeštą ryto“, - kokių tik savęs žalojimo būdų neišgirstumėte iš jaunų, nors, iš pažiūros, protingų žmonių!
Projekto dalyvius konsultuojantiems specialistams įvertinus jų fizinius duomenis, paaiškėjo, kad, nepaisant lieknumo, šie duomenys yra visai ne puikūs, o mityba – vargana.

O iš tiesų jų kūnai kasdien ir skiria daugybę energijos tam, kad kasdien tvarkytųsi su blogos mitybos padariniais, nuolatos šalintų atliekas bei toksinus ir panašiai. Kaip tuomet galima tikėtis turėti daug energijos ir gerai jaustis? O jeigu žmogus dar ir visiškai nesportuoja, beveik visai neturi raumenų, į darbą ar parduotuvę važiuoja automobiliu vietoje to, kad pavaikščiotų, kaip jis gali turėti jėgų?

Pirmieji įspūdžiai: džiaugiasi naujomis patirtimis ir tikisi daugiau pasikeitimų

Sporto, arba, tiksliau, tinginiavimo ir mitybos įpročius projekto dalyviams teko keisti kardinaliai. Ar jiems iš tiesų pasidarė nuobodu gyventi? Atvirkščiai! Pažiūrėkite jų pačių filmuotus vlogus, kokiomis išpūstomis akimis ir patys savimi stebėdamiesi jie dalijasi pirmaisiais sveikesnės gyvensenos, sporto ir sveiko maisto gamybos įspūdžiais, o tai – tik pati projekto pradžia.

Pakeitus įpročius tikrai ne viskas būna lengva, ne viskas smagu, tačiau rezultatai gali pranokti visus lūkesčius: juk sveikai maitinantis bei sportuojant pagerėja ne tik savijauta, mąstymas, bet ir turint daugiau energijos visiškai pakinta laisvalaikio bei darbo kokybė. Tuo tarpu energijos „prieaugį“ galima skirti artimiesiems, iš kurių galbūt jaučiatės „vagiantys“ laiką, skirdami jį sportui. Be to, sveiku patiekalų gaminimas kartu su draugais ir šeima yra puikus laiko praleidimas – tai visai ne mitas.

Tikėkimės, projekto dalyviai įspūdžiais ir toliau dalysis ne žodžius košdami pro sukąstus dantis, bet plačiai šypsodamiesi. Apie savo kasdienius pasiekimus, nuklydimus ir galutinius rezultatus jie nuolat pasakos savo vaizdo įrašuose.

Projekto dalyviams siekti rezultatų padeda mitybos specialistų ir sveikatingumo trenerių komanda. Šių profesionalų patarimai taip pat tampa pasiekiami skaitytojams įvairiomis formomis: dalyvių vaizdaraščiai, filmuotos treniruotės, maisto ruošimo pamokos, straipsniai su specialistų komentarais, receptai – visa tai galima rasti www.sveikesneversija.lt.

Dalyvių mitybą prižiūri mitybos specialistė Vaida Kurpienė (sulieknek.lt studijos įkūrėja, knygos „Balansas“ bendraautorė). Jos priežiūra ir patarimai tiek dalyviams, tiek visiems padeda kas savaitę žengti žingsnelius link sveikesnės mitybos.

Sportinius iššūkius dalyviams kelia sporto akademija „Get Fit“. Asmeninė trenerė Miglė Senvaitytė prižiūri dalyvių fizinę būklę. Kiti akademijos treneriai parodo, kaip atlikti įvairaus pobūdžio treniruotes, o dalyviai pasidalina vargais ir džiaugsmais, kurie užklumpa pradėjus sportuoti.

Lietuvos olimpinės rinktinės kineziterapeutas Saulius Paliūnis suteikia individualias konsultacijas. Jo pamokos naudingos tiems, kurie kasdien ar sporto metu patiria skausmus, galbūt net traumas.

Projektas kviečia ne tik sekti dalyvių progresą, skaityti patarimus, bet ir prisijungti prie besikuriančios sveikesnės bendruomenės, dalytis savo nuotraukomis, mintimis bei patirtimis. Aktyviausi bus apdovanoti ledo tirpsmo vandens pakuotėmis bei kitomis rėmėjo bei partnerių dovanomis.

Jeigu iki šiol nedrįsote pradėti sportuoti, nes bijote, kad nepajėgsite arba jeigu sveikas maistas niekada nežavėjo – tam yra „Sveikesnės versijos“ dalyviai, kuriems sveikas gyvenimo būdas taip pat yra visiška naujiena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją