Ilga išvyka su dviem judriais vaikais į Balį Indrę privertė atsakingai pasiruošti – kaip pasirengti viskam kuo geriau, kad paskui nereikėtų daryti iš naujo arba gailėtis, nes ko jau ko, bet gailėtis ir liūdėti ši aktyvi moteris tiesiog nemoka. Ypač per atostogas.

„Esu įsitikinusi, kad atostogos turi būti malonumas, o ne darbas. Man tai – kelionės be taisyklių. Gal todėl mūsų su vaikais kelionė į Balį buvo tokia ideali. Prieš skrisdama turėjau galvoje „to do“ sąrašą, bet nepadariau beveik nieko iš to, ką buvau suplanavusi ir dėl to visiškai nesukau sau galvos, viską be graužaties atidėdavau rytojui.

Iš vaikystės atsimenu vieną labai erzinusį kelionių atributą – tvarkaraštį: šiandien – muziejus, rytoj – kalno lankymas ir šokių pasirodymas, poryt – plaukimas upe ir autentiška vakarienė, ketvirtadienį – muziejus, arbatų degustacija ir laisvas laikas. Esu dėkinga tėvams iki širdies gelmių, kad tiek visko pamačiau, bet kas kartą trankydamasi po tas ekskursijas galvojau, kad šalis galima pamatyti ir kitaip. Ne vien skubant ir ne vien turistiniuose objektuose. Juose savaime nėra nieko blogo, bet tas suplanavimas visko iki sekundžių...

Taigi, Balyje mes pabusdavome ir galvodavome, ką norime veikti šiandien. Pavyzdžiui, per karščius sėdėti kavinukėje su kondicionieriumi, o vakare mėgautis baseinais. Nasi Goreng valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, ir netgi toje pačioje vietoje. Taip, kartais norisi be įvairovės, juk neprivalau paragauti visko. Nuobodu? Visiškai ne. Man tai – kelionė be taisyklių. Su džiaugsmu tiesiog būti čia ir dabar", – prisiminimais dalijasi Indrė.

Ji, žinoma, puikiai suvokė, jog ten kur saulė – karšta ir odai nesaugu, bet savęs bei vaikų riboti visai nesinorėjo. „Saulę mėgstu, bet mėgautis ja stengiuosi saugiai ir saikingai. Vaikai visada ištepti 50 SPF apsauga, o kad neapsikraučiau didžiuliais kiekiais kremų, nevengiu tą patį naudoti ir sau. Mamos krepšys juk ir taip visada pilnas. Žinojau, jog saulės per tokį ilgą laiką tikrai neišvengsiu, ir tam puikiai pasirengiau. O dabar drąsiai galiu pasakoti, kad turbūt esu vienintelė iš mūsų draugų kompanijos, kuri įdegė lygiai ir nė karto nesilupo, oda nedžiūvo ir išliko ideali. Aš labai džiaugiuosi, kad viskam pasirengiau iš anksto: pasidariau kūno šveitimo, įvyniojimo į maitinamąją kaukę ir drėkinimo procedūras. Argi ne ideali atostogų pradžia?“ – kvatoja Indrė.

Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė

Per pasaulį keliauja su šypsena

Indrė pasakoja esanti tikra nuotykių ir ekspromto mėgėja ir viskas, ko jai reikia kelionės metu – pasai, kreditinė kortelė ir šypsena. Ji pasakoja kartą skridusi per Atlantą į tuščią lagaminą įsidėjus mažesnį tuščią lagaminą. Aktyvi moteris kone kiekvieną dieną talpina savo nuotraukas socialiniuose tinkluose, tad jai tenka daug fotografuotis ir... atrodyti tobulai. Tą, žinoma, norisi pasiekti kuo saugiau ir greičiau.

„Balyje saulės „paragavau“ ir dar kartą supratau, kad su ja reikia mokėti draugauti, o odą norisi saugoti. Man įdegio kaina, jei mokama odos būkle, atrodo per didelė, tad šią vasarą noriu leisti jai pailsėti. O jei norisi išlikti šiek tiek įdegus, tai galima padaryti ir nekenksmingais odai būdais. Išbandžiau purškiamo įdegio procedūrą ir likau labai patenkinta, pasirodo, saule mėgautis galima ir nesvilinant kūno.

Purškiamo įdegio procedūra yra tikras išsigelbėjimas toms, kurios rūpinasi savo odos sveikata, tačiau nori gražiai įrudusio kūno, ar norinčioms įdegio tam tikrai progai. Pati procedūra užtruko vos valandą, ir jau po kelių valandų odos spalva buvo lyg po saulės maudynių Balyje“, – sklaidydama nuotraukas prisimena žinoma moteris.

„Tai saugu, greita ir patogu. Oda nepažeidžiama saulės spindulių, nereikia ilgai gulėti karštoje saulėje, kas daug kam sukelia diskomfortą, tad toms, kurios nori gražiai įdegusios odos, verta rinktis savaiminio įdegio procedūrą“, – atsiųstame pranešime spaudai pataria Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ kūno priežiūros specialistė- kineziterapeutė Ieva Stanevičienė.

Ji pasakojo, kad Indrei prieš procedūrą buvo kruopščiai nušveistas kūnas, tokiu būdu jį gausiai sudrėkinant bei pašalinant negyvas odos ląsteles, po to visos, linkusios per stipriai įgerti savaiminio įdegio kremą sritys – delnai, alkūnės, keliai, nagai ir pėdos – buvo pateptos apsauginiu kremu, o pati Indrė vos per kelias minutes nupurkšta specialia priemone. „Dar po 15 minučių, odai nudžiūvus, ji, pasišokinėdama išvyko namo", – šypsosi specialistė.

Greitoji pagalba nudegus

Jau seniai mokslininkai įrodė, kad besaikis ar neapdairus mėgavimasis saule žaloja odą ir yra pavojingas. Po saulės vonių atsirandantis trumpalaikis skausmas, paraudimas ir diskomfortas pažįstamas daugeliui ir, deja, visai nebaugina, nes greitai praeina.

„Bet odoje atsiradę pokyčiai lieka ir kaupiasi ilgus metus. UV spinduliai skatina priešlaikinį senėjimą – oda sustorėja, tampa šiurkšti, praranda skaistumą, elastingumą, atsiranda įvairaus gylio raukšlių, pigmentinių dėmių, elastozės ir atrofijos požymių. Be to, saulės spinduliai yra pagrindinis faktorius, sukeliantis odos vėžį bei mirtimi gręsiančią melanomą. Taip, tai liūdna žinia, tačiau yra ir gera – to galime išvengti, jei su saule elgsimės atsakingai ir tai darysim jau šiandien“, – sako dermatologė Jolanta Žilienė.

Gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Ji dalijasi patarimais, kaip apsisaugoti nuo saulės, ir ką daryti, jei vis dėlto nudegėte.

Taigi, saugomės saulės

1. Tinkama apranga – plačiabrylė skrybėlė, kepurė su snapeliu, kūną dengiantys drabužiai (laisvo kritimo ilgos kelnės, marškinėliai ilgomis rankovėmis, tamsūs saugos geriau, nei balti). Nepamirškite akinių nuo saulės.

2. SPF apsaugą turinčios priemonės – kremai, pieneliai, želė, aerozoliai (dulksna), lūpų balzamas su SPF. Rekomenduoju SPF 50+ (ypač veidui), priemones tepkite kas 2–3 valandas.

3. Vidurdienį, kai saulė aktyviausia, stenkitės laikytis šešėlyje ar būti patalpoje. Priklausomai nuo vietovės, kurioje esate, saulė būna aktyviausia nuo 10 iki 16 val. Pasitikrinti galite įvertinę savo šešėlį: kuo jis ilgesnis, tuo saulė saugesnė. Jei šešėlis lygus jūsų ūgiui ar trumpesnis – likite patalpoje.

4. Nepamirškite, kad galite nudegti ir plaukiodami – vanduo neapsaugo nuo saulės.

5. Pati labai mėgstu ir kitiems rekomenduoju pasirūpinti drabužiais su SPF apsauga. Tuomet nereikia naudoti ir nepamiršti pakartotinai tepti apsauginių kremų. Tokie drabužiai vėsina, su jais galima maudytis, išvengsite netikėtumų kelionėje.

6. „Sudegti“ galite ir debesuotą dieną – per debesis prasiskverbia net 80% UV

spindulių.

Greitoji pagalba nudegus saulėje

1. Kuo skubiau atvėsinkite odą:

– trumpam pasinerkite į vėsų vandenį (baseiną, ežerą...), išlipkite, apsidenkite rankšluosčiu ir slėpkitės nuo saulės;

– namuose skubiai nusiprauskite po vėsiu dušu, naudokite švelnų prausiklį (agresyvus gali sudirginti dar stipriau);

– ištirpinkite ledukų ir dėkite „ledinio“ vandens kompresus (tik ne ledo tiesiai ant odos). Puikiai ramina „ledinės“ juodos arbatos kompresai;

– gausiai purkškite gydomuoju vandeniu, kol oda taps vėsi.

2. Kai oda atvės, tepkite drėkinamąjį kremą ant dar drėgnos odos. Tinka ir greitai ramina alijošiaus želė. Kartokite šį ritualą keletą dienų, kad oda išliktų drėgna.

3. Nenaudokite vazelino ar riebaus kremo, nes jis šildys ir pablogins odos būklę.

4. Gerkite daug skysčių.

5. Dėvėkite laisvus drabužius, kad papildomai nedirgintumėte odos.

6. Venkite saulės, kol nudegimas pilnai sugis.

7. Jei atsirado pūslės – jokiu būdu nedraskykite ir nelupinėkite odos.

8. Jei stipriai skauda, išgerkite nereceptinių vaistų nuo uždegimo (pavyzdžiui,

ibuprofeno, aspirino).

9. Nenaudokite nuskausminamųjų tepalų, turinčių, pavyzdžiui, lidokaino, tetrakaino, nes jie gali sudirginti odą ir sukelti alerginę reakciją.

10. Liaudiška priemonė – šalto pieno kompresai – puikiai atvėsina odą, piene esantys vitaminai A ir D yra antioksidantai ir pagreitina gijimą, o dėl pieno rūgšties nuo odos paviršiaus greičiau pasišalina negyvos ląstelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)